ג'יי פי מורגן השקיעה 5 מיליארד דולר בחברת סוללות אירופית – אבל האם זו השקעה נכונה?

ג'יי פי מורגן הובילה הלוואה של 5 מיליארד דולר בחברת Northvolt השוודית; זאת ההשקעה הכי גדולה בחברת אנרגיה ירוקה אירופית אי פעם, אבל זה ממש לא הסוף בשביל ג'יי פי מורגן – בבנק רוצים להשקיע 2.5 טריליון דולר בתחום עד שנת 2030, השאלה אם ההשקעה מוצדקת
 | 
telegram
(5)

תחום האנרגיה הירוקה תופס פופולאריות בקרב המשקיעים כבר תקופה ארוכה, ג'יי פי מורגן  JP MORGAN +0.99% JP MORGAN 243.17 +0.99% JP MORGAN סגירה:0 פתיחה:243.23 גבוה:243.84 נמוך:242.11 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בעצמם אומרים זאת: "התיאבון של משקיעים להשקעות ירוקות הולך וגדל. אמנות ותקנים חדשים בארה"ב ובאירופה משמשים כזרז לכל התחום ומקלים על עלויות הפיתוח של הפרויקטים" כתבו בבנק. הבנק האמריקאי הוביל השקעה של 5 מיליארד דולר בחברת Northvolt הנורבגית, כאשר בהשקעה השתתפו מספר בנקים נוספים, והיא תאפשר לחברה להגביר את תהליכי הייצור שלה בשוויץ, פולין, גרמניה, ארה"ב וקנדה.
 

מה החברה עושה?


החברה הוקמה ב-2015 על ידי שני מנהלים בכירים לשעבר בטסלה עם השאיפה ליצור את הסוללות הנקיות ביותר עבור רכבים חשמליים, והיא ספקית משמעותית לרכבים חשמליים של חברות גדולות כמו BMW, וולוו ופולקסוואגן. בנובמבר האחרון החברה חשפה עיצוב לסוללה חדשה שהמרכיב העיקרי בה הוא נתרן, מה שיהפוך אותה לסוללה הראשונה שלא מתבססת על חומרים כמו ליתיום, ניקל וגרפיט – חומרים שמגיעים בעיקר מסין ובכך הופכים את החברות לתלויות במעצמה במזרח.

החברה כבר גייסה מעל 10 מיליארד דולר ב-12 סיבובים (לא כולל העסקה האחרונה), כאשר לפי ג'יי פי מורגן הכספים שגייסה החברה בשנים האחרונות מרכיבים חלק משמעותי מסך ההשקעות הזרות בשוודיה בכלל. סמנכ"ל הכספים שלה כבר הצהיר שהחברה מתכוונת להנפיק בבורסת שטוקהולם – כאשר ההערכות הן שהחברה תונפק לפי שווי של לפחות 20 מיליארד דולר.
 

ג'יי פי מורגן כבר מכירה את החברה


זאת לא ההשקעה הראשונה של הבנק האמריקאי בחברה – ב-2023 הבנק השתתף בגיוס של 1.2 מיליארד דולר באמצעות אג"ח להמרה של החברה, סבב בו השתתפו גם פירמות גדולות נוספות כמו בלאקרוק, גולדמן זאקס ו-IMCO, סבב שעזר לחברה להרחיב את המפעלים שלה ונחשב לגיוס השני הכי גדול בתחום בשנת 2023.

כאמור, בג'יי פי מורגן רואים תיאבון הולך וגדל מקרב המשקיעים בחברות מהסוג הזה, והם מתכננים להשקיע 2.5 טריליון דולר בחברות דומות עד לשנת 2030. העניין הוא שיכול להיות שהסכומים האלה מנופחים מדי ולא יחזירו את ההשקעה, במיוחד חברות התלויות כל כך בתעשיית הרכבים החשמליים.
 

החלום הירוק


ג'יי פי מורגן גם נתנו את ההערכה שלהם לכמה יעלה להביא את העולם כולו לאפס פליטות פחמן עד לשנת 2050, והמספר נשמע דמיוני לחלוטין – 150 טריליון דולר. בשביל קנה מידה, התוצר האמריקאי כולו ב-2023 הסתכם ב-27.36 טריליון דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כתבנו כאן שבועת ה-EV התפוצצה והמשקיעים כבר הפסידו הרבה כסף – המניות של כל החברות שנגעו לתחום הרכבים החשמליים מחקו בערך 1.4 טריליון דולר בשווי בשנים האחרונות, ואלה לא רק כספי משקיעים פרטיים, גם כספי מסים שמדינות השקיעו במיזמים כאלה ואחרים. החברות ממשיכות להפסיד כסף ואם אתה לא חברה סינית שמקבלת סובסידיות מהממשלה – כנראה שגם סופך יהיה דומה.


בגרף ניתן לראות נתון מעניין לגבי הרכבים החשמליים בארה"ב. בעוד הנתון העיקרי שתופס כותרות הוא שיעור הרכבים החשמליים מסך המכירות (בכחול) שאכן עולה בשנים האחרונות, אבל השיעור של אותם רכבים מסך כל המכוניות על הכביש (באדום) זז לאט, מאוד לאט – רק 2% מסך הרכבים על הכבישים בארה"ב הם חשמליים או פלאג-אין היברידיים, בהשוואה ל-0% לפני 7 שנים. מישהו אמר מהפכה?

למעשה, גם כתבנו שפיצוץ בועת ה-EV אולי אפילו מעידה על תחום האנרגיה הירוקה כולו – אולי ההשקעות הרבות בחברות מהתחום בשנים האחרונות כבר יצאו משליטה? אולי הדחיפה של ממשלות למעבר לאנרגיות ירוקות ומתחדשות עברה את הגבול כתוצאה מלחצים שמופעלים על ידי הציבור ולוביסטיים של אותן חברות?

חשמל ירוק הוא לרוב עדיין יותר יקר, ולכן גם רכבים חשמליים יותר יקרים וגם כל שימוש בחשמל ירוק גורר עלויות גבוהות יותר מאשר נניח בגז טבעי או אפילו בנפט או פחם. מדינות כמו שוודיה שנמצאות באזור בו המשאבים הטבעיים מאפשרים הפקה זולה יותר של חשמל ירוק (בשילוב עם סובסידיות של הממשלה) יוצרות אשליה שאפשר לשכפל את התהליך לכל מקום בעולם, אבל זו לא האמת.

ומילה אחרונה לגבי השקעות בתחום – חברות אנרגיה ירוקה נתפסות לרוב כחברות צמיחה, אבל למרות התפיסה הזו, לחברות יש שיעורי רווחיות תפעולית נמוכים משמעותית מתחומים אחרים, כולל חברות נפט וגז, מה שאומר שחברות כאלה הן אולי לא השקעה טובה כמו שחושבים.

שיעורי הרווחיות התפעולית של חברות מתחומים שונים, משמאל לימין: חברות אנרגיה נקיה, חברות נפט וגז, חברות בריאות, חברות טכנולוגיה/תוכנה, חברות תקשורת, חברות סייבר, רובוטיקה ופינטק

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    טסלה תייצר מייצרת ותהיה יותר טובה מהם (ל"ת)
    מאיר 14/06/2024 12:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    יד שנייה לא נמכרות
    בלוף הבטריה 22/03/2024 20:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מלכודת
    סגור
  • 3.
    שוודית או נורבגית (ל"ת)
    עמיר 22/03/2024 18:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    לא כול דבר מודדים ברווח לטווח קצר, זה עניין קיומי
    רון 22/03/2024 16:09
    הגב לתגובה זו
    3 2
    כשאתה צריך ניתוח להסרת גידול סרטני אתה עושה אותו, גם אם עדיף כלכלית לשים את הכסף במניות, אתה הולך על הניתוח, כי זה החיים שלך, ככה זה החיים של כדור הארץ. יותר חשובים מכמה אחוזים עשתה התשואה
    סגור
  • 1.
    לא המלצה
    לרון 22/03/2024 13:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני משקיע ב VARTAשהיאמאודתנודתיתשאיננהכ"כ בחשמליות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות