שגעון מטבעות ה"ממ" מתחיל לעורר את תשומת הלב של בכירי הקריפטו

קשה להבין למה מטבעות שציעים בעיקר שם מצחיק מזנקים באלפי אחוזים, אבל התופעה מייצרת כסף, ומשכך מעוררת עניין אצל גורמים בכירים בתעשיית הקריפטו; העברות של מיליארדי דולרים ופדיונות בתעודות הסל לוחצים על מחיר הביטקוין לפני אירוע החציה
 | 
telegram
(2)

שגעון מטבעות ה"ממ" חודר למיינסטרים של הקריפטו

התופעה הבולטת ביותר בחודשים האחרונים בשוק הקריפטו (מלבד נושא תעודות הסל) הוא העניין המחודש שמעוררים מטבעות ה"ממ". מטבעות ללא שום ערך או מטרה מגיעים לשווי שוק של מאות מיליונים או מיליארדי דולרים. חלקם אפילו שורדים לזמן ארוך מהצפוי וממשיכים להיסחר בשווי של מיליארדים.

מי מרוויח מהטירוף? מלבד מנפיקי המטבעות עצמם (חלקם הפכו למולטי מיליונרים בין לילה), לא מעט גורמים נוספים בתחום הקריפטו נהנים מהטרנד המוזר. בראש ובראשונה רשתות הבלוקצ'יין עליהן פועלים המטבעות הללו, ובראשן הסולנה והאת'ריום. גם בורסות המסחר שנהנות מהפעילות והעמלות שהיא מייצרת. הפעילות הרבה והערך שהיא יוצרת החלה לתפוס את תשומת לבם של כמה מבכירי התעשייה. 

ארת'ור הייס הוא מייסד בורסת הקריפטו BitMEX, עוד אחד מהגורמים שללא ספק נהנים מהתופעה, והוא סבור שמטבעות הממ אינם רק בדיחה, אלא בעלי ערך לרשתות בלוקצ'יין. בראיון הוא טען שהם מפנים תשומת לב לתעשייה ומושכים משתמשים חדשים כמו גם מהנדסי תוכנה, ובכך מייצרים ערך חיובי לתחום. ה"ערך הפנימי" שנוצר הוא של הרשתות שתומכות בתופעה התרבותית הזו, גם אם למטבעות עצמם אין ערך כזה. הוא ציין במיוחד את הסולנה והאת'ריום כרשתות שמוכנות לקליטה של פעילות המטבעות הללו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לאחר ששבוע עבר דיווחנו פה בקוינבייס גם נהנים מהתופעה עם כמה מטבעות על גבי הרשת שלה, בייננס החליטה שהיא גם רוצה להשתתף בחגיגה, לא רק דרך הפעילות בבורסה שהיא מפעילה אלא גם דרך רשת הבלוקצ'יין שלה – BNB Chain. החברה הודיעה על תוכנית לתגמול בגובה מיליון דולר למפתחי מטבעות ממ שיפעילו את הפרויקטים שלהם על גבי הרשת. זהו חלק ממאמצי החברה להרחיב את פעילותה בתחום מטבעות הממ במסגרת פרויקט בשם "קמפיין חדשנות ממ". כדי להיות מועמדים להשתתף בפרויקט מטבעות הממ צריכים להשיג נפח מסחר של 2 מיליארד דולר, וכדי להיות מועמדים לפרס של מיליון הדולר הם צריכים להשיג נפח מסחר של 30 מיליארד דולר. מלבד נפח המסחר ישנם קריטריונים נוספים כמו רמת בטיחות, שהפרויקט יהיה בקוד פתוח שיפורסם בפלטפורמה של בייננס ולפחות 1000 משתמשים.

המטבע הלוהט ביותר מאז ההתפרצות המחודשת של התופעה הוא Dogwifhat (WIF) שנמצא כעת במקום ה-33 מבחינת שווי שוק עם שווי של 3.6 מיליארד דולר ופועל על גבי רשת הסולנה. מתחילת השנה זינק ערכו של המטבע בקרוב ל-2300%.

מטבעות הממ אמנם היו הסקטור הרווחי ביותר בשוק הקריפטו בחודש האחרון, אך גם תומכי התעשייה מזהירים מפני הסיכון שנשקף ממסחר במטבעות אלו. כך לדוגמה לפי חברת פרנקלין טמפלטון "הם חסרי ערך פונדמנטלי או שימוש כלשהו". מילים שנשמעות דומות להפליא לביקורת שנמתחה ונמתחת על שוק הקריפטו בכלל מאז הקמתו.

מטבע נוסף הושק אמש על רשת הסולנה וכבר נסחר בשווי שוק של מעל 2 מיליארד דולר, אם כי במקרה זה לא מדובר במטבע ממ אלא בפרויקט שנועד לשמש כ"גשר", פלטפורמה שמקשרת בין רשתות בלוקצ'יין שונות. המטבע נקרא W בקיצור או Wormhole בשמו המלא ויהיה מטבע השליטה בפלטפורמה. הוא הושק במחיר של 1.66 דולר למטבע ונסחר כעת תמורת 1.29 דולר. מחיר ההשקה שיקף שווי שוק של כמעט 3 מיליארד דולר. בדילול מלא (כלומר לאחר שיונפקו כל המטבעות האפשריים) שווי השוק הכולל לפי מחיר זה יכול להגיע ל-16.5 מיליארד דולר. 6% מהאספקה הכוללת שוחררה עד כה לשוק, 12% ניתנה לבעלי עניין ופעילים בפרויקט, ו-23.3% נכנסו לקופת הפרויקט. הפרויקט הושק, כאמור, ברשת הסולנה אך יהיה פעיל גם באת'ריום וברשתות נוספות.
 

העברות ענק מכבידות על מחיר הביטקוין

ארצות הברית מחזיקה בלא מעט מטבעות קריפטו. למעשה ייתכן שהיא אחת המחזיקות הגדולות בעולם. המטבעות הללו הגיעו לחשבונות המדינה בעיקר עקב החרמה של כספי פשיעה או טרור.

השבוע העבירו הרשויות מטבעות ביטקוין בשווי של כ-2 מיליארד דולר לכתובת קריפטו חדשה מסיבה לא ידועה. המטבעות שהועברו הוחרמו במסגרת פעילות הקשורה ל"סילק רוד", פלטפורמה ששימשה לרכישות לא חוקיות של נשק סמים וסחורות לא חוקיות אחרות. הם הוחרמו מג'יימס ג'ונג שגנב מהפלטפורמה הזו 50 אלף מטבעות בשנת 2012. בשנת 2021 נמצאו המטבעות על גבי חומרה בביתו והוחרמו. ג'ונג הורשע בשנת 2022 על פעילותו בסילק רוד. בשנת 2023 הודיעה ממשלת ארצות הברית על מכירת חלק ממהטבעות שהוחרמו, וכעת הועברו המטבעות הנשארים. בשוק התעוררו ספקולציות על כך שהדוד סם רוצה להיפגש עם דולרים אמיתיים במקום הביטקוין, מה שאומר היצע חדש של 2 מיליארד דולר, מה שהשפיע על מחיר המטבע. 

ההעברת הענק מצטרפת להעברה נוספת בשווי של כחצי מיליארד דולר לארנק בבורסת קוינבייס. העברה של סכומים כאלה לארנקים בבורסות פעילות מזוהה בדרך כלל בשוק הקריפטו עם רצון להיפגש עם הכסף מצד לווינתי הקריפטו, ואות למימושים שמשפיעים לרעה על מחיר המטבע. ייתכן ששתי ההעברות הללו הם אחד הגורמים לירידות השבוע בערך הביטקוין.

סיבה אפשרית נוספת היא יציאת כספים מתעודות הסל. הגורם המרכזי לראלי האחרון בערך המטבע היה הזרימה המאסיבית של מטבעות קריפטו לתעודות הסל שיצרו לחצי ביקוש חזקים. בימים האחרונים ניכרת מגמה הפוכה. בראשון לאפריל לדוגמה נרשמו פידיונות בשווי 302 מיליון דולר מתעודת הסל של גרייסקייל. הפידיונות הללו התאזנו מעט על ידי גיוסים בתעודה של בלקרוק בשווי 165 מיליון דולר ובתעודות נוספות, אבל  סך הכל נרשמו באותו יום פידיונות נטו של 85.7 מיליון דולר בתעודות הסל.

גם החוזים העתידיים מרמזים על לחץ צפוי על מחיר המטבע בעתיד הקרוב. מחיר המימוש אליו מכוונים החוזים הוא כ-60 אלף דולר, כחמשת אלפים דולר מתחת למחיר הנוכחי.

כעת משקיעי הביטקוין משליכים את יהבם על אירוע החציה המתקרב. על פי דו"ח של חברת קוינגקו לאחר החציה הביטקוין מזנק בממוצע ב-3230%. כך בשנים עשר החודשים שלאחר החציה של נובמבר 2012 מחיר הביטקוין זינק מ-12 דולר למטבע ל-1075 דולר. לאחר החציה ש יולי 2016 מחיר המטבע זינק שוב מ-650 דולר ל-2560 דולר. אירוע החציה של 2020 ראה את המטבע מזנק תוך שנה מ-8727 ל-55847 דולר.

יש לציין, עם זאת, שנראה שנקודות הזמן להשוואה נבחרו בקפידה, וכל שינוי קטן בהם היה משנה את התוצאות בצורה משמעותית. כמו כן, בעוד האירוע הראשון משקף זינוק של אלפי אחוזים האחרים של כמה מאות, כך שממוצע של 3230% לא ממש משקף. בכל מקרה רמות המחיר הנוכחיות של הביטקוין שונות לגמרי מאלו שהיו באירועי החצייה הקודמים, וקשה מאד לחזות איך יגיב המטבע לאירוע. רבים ציפו שכבר נהיה בעיצומו של ראלי, אבל בשבועיים האחרונים המטבע בעיקר מתממש. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון

לאחר שקט ארוך וחשוד מצד ה-SEC סוף סוף הוציאה הרשות לניירות ערך האמריקאית קריאה להערות הציבור על שלוש מההבקשות להשקת תעודות הסל על האת'ריום, אלו של גרייסייקל, פידליטי וביטוויז. הציבור יוכל להעיר את הערותיו בשלושת השבועות הקרובים. 

בורסת קוקוין ממשיכה להסתבך. לאחר שמשרד המשפטים האמריקאי הגיש תביעה נגדה באשמת הלבנת הון ואישומים נוספים החלה משיכת כספים של הלקוחות שעדיין נמשכת. בעקבות כך ירדו אחזקותיה בביטקוין ב-25% בתוך כחודש ובאת'ריום ב-21%. הרזרבות במטבעות היצבים טית'ר ו-USDC ירדו אף הם ב-21% ו-31% בהתאמה.

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX שקרסה, נשלח ל-25 שנה בכלא. בעוד התביעה דרשה עונש של 40-50 שנים, בית המשפט גזר עליו 25 שנה מאחורי סורג ובריח. בנקמן-פריד נמצא אשם בשבעה אישומים של הונאה וקשירת קשר, כולל הלבנת הון. למושבעים נדרשו שעות בודדות בלבד על מנת להגיע להחלטה להרשיע את בנקמן.

עליית נפח המסחר ברשתות השונות משמעותם גם עליה ברווחים על עמלות מסחר. רשת האת'ריום יצרה רווחים נטו של כ-370 מיליון דולר ברבעון הראשון של שנת 2024, עליה של 209.5% לעומת הרבעון המקביל. ההכנסות טיפסו ב-155% ל-1.17 מיליארד דולר.
 

מה עשו המטבעות גדולים בשבוע האחרון

שבוע שני של ירידות במרבית המטבעות הגדולים, כשהפעם הירידות משמעותיות יותר. 

ביטקוין  BITCOIN +0.03% BITCOIN 98,092 +0.03% BITCOIN בסיס:98,066 פתיחה:0 גבוה:99,121 נמוך:93,859 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: : הביטקוין התממש השבוע בכ-5% ונסחר כעת תמורת 66.2 אלף דולר למטבע. 

את'ריום  ETHEREUM +0.49% ETHEREUM 3,364.7 +0.49% ETHEREUM בסיס:3,348.3 פתיחה:0 גבוה:3,390 נמוך:3,005.8 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: : האת'ר גם איבד כ-5% לעומת מחירו מלפני שבוע. כעת הוא נסחר תמורת 3329 דולר למטבע. 

בייננס קוין (BNB): הבייננס התממש בשיעור צנוע יותר של כ2.5% ונסחר תמורת 570 דולר למטבע, ובשווי שוק של 85 מיליארד דולר. 

סולנה (SOL): הסולנה דווקא טיפסה בכאחוז אחד השבוע ונסחרת כעת תמורת 186 דולר למטבע ובשווי שוק של 82 מיליארד דולר. 

ריפל (XRP): הריפל ירד ב-5.5% למחיר של 0.5779 ולשווי שוק של 31.7 מיליארד דולר. 

דוג'קוין (DOGE): הדוג'קוין ירד בכ12% השבוע, אך עדיין עם עליה של 100% מתחילת השנה. מחירו כעת עומד על 0.1793 דולר ושווי השוק על 25.8 מיליארד דולר. 

קרדאנו (ADA): הקרדאנו גם עם ירידה דו ספרתית - 11% מלפני שבוע. מחירו כעת 0.578 דולר למטבע ושווי השוק 20.5 מיליארד דולר. 

 אבלנש (AVAX): האבלנש ממשיך במימושים וירד השבוע בכ-13% נוספים. מחירו כעת 46.73 דולר למטבע ושווי השוק 17.7 מיליארד דולר. 

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הבעיה שגם דולר הוא ממ
    99 04/04/2024 06:53
    הגב לתגובה זו
    2 6
    דולרים, שקלים, יורו, הכל זיוף אחד גדול. כסף שאיננו אלא בלון ממולא בפלוץ של בנקים מסחריים ומרכזיים. מודפסים כל יום במיליארדים, והמודפסים ממלאים את כיסי המקורבים. כל הכסף שלנו מזויף. Cash is trash.
    סגור
  • הדולר הוא מטבע ממשלתי המייצג ערך מוצר או שרות
    ממש לא נכון 05/04/2024 17:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ביטקוין הוא רק ממשק אחר לדולר ובלי דולראו מטבע אמיתיאחר שמייצג שוב וכוחות שוק ומוצרים - לא היה שווי לביטקוין. בקיצור לביטקוין אין ערך חוץ משל עצמו והוא לא מטבע עובר לסוחר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות