האם מדד S&P 500 יקר? תלוי את מי שואלים ואיך מודדים

השם של המדד נותר S&P 500 כבר כמה עשורים אבל הוא שונה מאוד מהמדד של 1990 למשל. אז הוא הכיל הרבה פחות מניות הייטק ויותר מניות מתעשיות מסורתיות, פיננסים, שירותים ועוד; מה מכפיל הרווח של המדד ומה ההבדל בין מכפיל נוכחי לעתידי?
 | 
telegram
(2)

האם מדד S&P 500 יקר? תלוי את מי שואלים ואיך מודדים. כיום המכפיל ההיסטורי של המדד עומד על 26-27 שנחשב גבוה יחסית בראייה היסטורית אבל המכפיל העתידי נמוך יותר - כ-23 עוד שנה ובסביבות 20-21 בסוף 2025. מכפיל הרווח הנוכחי מתייחס  לרווחים בשנה האחרונה ומכפיל הרווח העתידי מתייחס לרווחים בהמשך כשלרוב מקובל להתייחס למכפיל הרווח בשנה הבאה.

מכפיל רווח של 23 לשנה הבאה הוא בהחלט סביר גם בראייה היסטורית. כשמתרגמים זאת לתשואה מדובר על תשואה מגולמת של 4.35% בשנה, אך התשואה הזו בהינתן שהרווחים עולים על פני השנים, תלך ותגדל.  

ה-S&P 500 עמד על כ-4,100 נקודות בסוף אוקטובר ומאז יצא למהלך עלייה מאוד מרשים של כ-26%. המהלך הרים את מדד הבנצ'מרק גבוה מעל הממוצע לטווח ארוך, כך שמשקיעים רבים חוששים מ"תיקון" וחזרה למטה (reverting to the mean) לרמה של מכפילים נוכחיים "נורמליים" יותר (15-20 לערך). 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יש כמה בעיות עם מדידות מהסוג הזה. אחת מהן היא שהשם של המדד נותר S&P 500 כבר כמה עשורים אבל הוא שונה מאוד מהמדד של 1990 למשל. אז הוא הכיל הרבה פחות מניות הייטק ויותר מניות מתעשיות מסורתיות, פיננסים, שירותים ועוד. ומניות צמיחה ממגזרי ההייטק מקבלות מכפילים יותר גבוהים, ובצדק.  

מקובל גם להשוות את המכפיל של המניות לתשואת האג"ח של המימשל האמריקאי ל-10 שנים. האחרונה עלתה מ-3.88% בתחילת פברואר עד ל-4.36% כיום, במקביל לעליית המדד. אז כיום האג"ח ל-10 שנים, שנחשבות נכס עם סיכון מזערי לטווח ארוך, נסחרות במכפיל של כ-23, נמוך יותר מה-S&P 500, מצב שלכאורה נראה לא סביר (מכפיל האג"ח כמעט תמיד יותר נמוך ממכפילי המניות). 

מנגד, העוצמה של הראלי האחרון מגדילה ככל הנראה את הסבירות שהוא יימשך השנה. זה כמובן תלוי בדוחות הכספיים של החברות ובנתוני המאקרו. בינתיים, גם העוצמה של הכלכלה האמריקאית וגם הדוחות שהפתיעו לטובה ברבעון האחרון, תמכו במדד. עם זאת, אנחנו מתקרבים לסופה של ה"עונה" שנחשבת מסורתית לחזקה ביותר בשווקים (נובמבר עד אפריל) כך שהתנודתיות בשווקים צפויה להתגבר בחודשים הקרובים. זה כמובן לא אומר שהמדד יהיה נמוך באוקטובר מרמתו היום, אבל בדרך צפויה תנודתיות גבוהה יותר. אין אף נכס שעולה ברציפות בלי לבצע בדרך תיקונים למטה, ולהיפך.

על רקע הראלי האחרון "נאלצו" גם האסטרטגים של בתי ההשקעות והבנקים לתקן את הערכותיהם. כלכלני בנק ברקליס, למשל, הקפיצו לאחרונה את מחיר היעד למדד מ-4800 נק' ל-5,300 נק' עד סוף השנה, והעלו את הערכתם לרווח הממוצע למניה לשנה ל-235 דולר לעומת הערכה קודמת של 233. ההעלאה נעשית במיוחד על רקע הדוחות הטובים של ענקיות ההייטק. לדברי כלכלני הבנק, היעד החדש "מבטא את השקפתנו שהאינפלציה תמשיך לחזור לנורמליות בעוד הכלכלה תמשיך להתאושש, ושענקיות ההייטק ישמרו על ההובלה בצמיחה ברווחים".

בעוד תוצאות חזקות של חברות ההייטק יכולות, לדבריהם, להביא את ה-S&P-500 ל-6050, אכזבה יכולה להוריד אותו ל-4500 נק'. יחד עם זאת הם בכל זאת נוטים לתרחיש החיובי: "אנחנו מאמינים שיחס הסיכוי-סיכון נוטה לכיוון הטיעון השורי, כפי שמראים נתוני המאקרו, שכן הסיכוי להאצה מחודשת של הכלכלה גובר על הסיכון למיתון, אפילו מיתון קל".

ה-S&P הוא ללא ספק המדד החשוב ביותר בשוק המניות העולמי. הוא מהווה את הבנצ'מרק (כלומר נקודת הייחוס להשוואה) של השקעה במניות. עד כמה הוא מרכזי בעולם ההשקעות? שלושת תעודות הסל הגדולות בעולם מבחינת היקף נכסים  - SPY, IVV ו-VOO עוקבות אחריו. שלושת תעודת הסל האלו מנהלות כיום יותר מטריליון דולר. גם שתיים מחמש הקרנות המחקות הגדולות בעולם עוקבות אחר המדד הזה עם נכסים מנוהלים של יותר מטריליון דולר. סך הכל ישנם נכסים ביותר מ-10 טריליון דולר העוקבים אחר המדד. אין ספק שמדובר בכלי ההשקעה הדומיננטי ביותר בעולם ההשקעות כולו.

אז מה כל כך מיוחד במדד הזה שהפך להיות כל כך מרכזי? באופן כללי ניתן לומר שזהו המדד המייצג והמקיף ביותר של הכלכלה האמריקאית – הכלכלה הגדולה והחשובה בעולם. בנוסף, במדד כלולות גם החברות הבינלאומיות הגדולות והחשובות בעולם (בתנאי שהן רשומות למסחר גם בארצות הברית), ולכן הוא משקף במידה מסוימת גם את הכלכלה הגלובלית ולא רק את כלכלת ארצות הברית. הוא גם מאד מגוון, להבדיל ממדד הנאסד"ק לדוגמה, שמרוכז הרבה יותר במניות הטכנולוגיה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    איך אפשר לקרוא כתבה שמתחילה עם כזה חוסר הבנה
    אורן 07/04/2024 10:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    "השם של המדד נותר S&P 500 כבר כמה עשורים אבל הוא שונה מאוד מהמדד של 1990 למשל"- השם של המדד הוא על שם הארגון סטנדרד אנד פורז והוא מכיל את 500 החברות הגודלות ביותר בארה"ב. הוא לא השתנה במאום.
    סגור
  • 1.
    כמה נקודות חשובות...
    מנהל מיליארדים 06/04/2024 09:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ההשוואה של התשואה הגלומה של האס אנד פי 500 לתשואת אג"ח ממשלתי דולרי ארוך בעייתית שכן מקובל להוסיף לתשואת המניות את האינפלציה העתידית הצפויה. הרי מה זאת אינפלציה, עליה במחירי המוצרים, מי מוכר את המוצרים? החברות. האינפלציה העתידית האמיתית צפויה להיות גבוהה גם מהדיווחים הרשמיים, שכן ארה"ב עם חוב שלא ניתן להחזיר ולכן צריך לשחוק אותו. אז נניח לצורך הדוגמה שהאינפלציה העתידית האמיתית תהיה 4% בממוצע בשנה לפחות, וזה כבר מכפיל את התשואה הגלומה הנומינלית במניות עוד לפני שהתחשבו בצמיחה עתידית של החברות שיכולה להוסיף עוד 3% בשנה בקלות. וככה הגענו מתשואה גלומה של כ4% לתשואה גלומה של כ11%, במכפילים הנוכחיים. כמובן, מדובר על תשואה נומינלית ולא ריאלית אמיתית, אבל אם משווים לאג"ח ממשלתי חשוב להשוות תפוזים לתפוזים. ההשוואה היותר נורמלית היא להשוות תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ארוך צמוד מדד לתשואה הגלומה במניות, למרות שגם זאת השוואה בעייתית. מדוע? מכיוון שמוסיפים לאג"ח זה את האינפלציה הרשמית, ולרוב היא נמוכה מהאמיתית בכ1%-3% בשנה. בנוסף, זה לא מתחשב בצמיחת רווחי החברות. אגב, מיתון כן צפוי בסוף. רק סבלנות....
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות