האם הריבית תרד מחר? אלה השיקולים המרכזיים בעד ונגד הורדה
האם הוועדה המוניטארית של בנק ישראל תחליט מחר להוריד את גובה הריבית במשק? אם השאלה הזאת הייתה נשאלת לפני מספר שבועות כנראה שהתשואה הייתה "כן" ברור, אבל כעת זה בכלל לא בטוח.
רמת האינפלציה במשק נכנסה בחודשיים האחרונים לתוך היעד של בנק ישראל (עומדת על כ-2.5% ב-12 החודשים האחרונים ופחות מ-2% בששת החודשים האחרונים) אבל, מנגד, נרשמה עלייה חדה בשער הדולר מול השקל לאחרונה, התנודתיות בשווקים קפצה, המשק חזר לצמוח בקצב יפה ושיעור האבטלה נמוך יחסית, יש את הסיכונים הגיאו-פוליטיים ואיך אפשר לשכוח את הגירעון הממשלתי שממשיך להיות גבוה.
האג"ח הממשלתיות השקליות רשמו ירידות של עד 0.8% היום לקראת הודעת הריבית מחר ולאחר ירידות שנרשמו באג"ח של המימשל האמריקאי בסוף השבוע. התשואה על הסדרות הקצרות (מח"מ של עד 3 שנים) עלתה לכ-4.06%-4.08% והתשואות בארוכות טיפסו עד ל-5.09%.
עקום המק"מ מגלם כיום עוד 2-3 הורדות ריבית במהלך השנה הקרובה לרמה של 3.75% עד 4% בעוד שנה. כעת בשוק נותנים הסתברות של כ-30% בלבד להורדה מחר, לעומת כ-65% לפני כשבוע.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, כותב בסקירתו השבועית כי "בנק ישראל אמור להוריד את הריבית השבוע במסגרת הגישה שלו לבצע הורדות ריבית בצורה מדורגת ומתונה. הנתונים היבשים תומכים בכך. האינפלציה נמצאת בתוך היעד (2.5%). אינפלציית הליבה, ללא מזון, פירות וירקות ואנרגיה, עומדת על 1.9%. הקצב השנתי של האינפלציה ב-3 ו-6 החודשים האחרונים מנוכה עונתיות עומד על 1.5% ו-1.9% בהתאמה. גם אם בנק ישראל יחליט הפעם לא להוריד את הריבית, הוא לא צפוי לשנות את מדיניותו אלא רק לדחות את המשך הורדות הריבית. השוק כבר נערך לתוואי מתון יותר של הורדות ריבית כפי שמשתקף בעלייה בציפיות לריבית בעוד שנה".
עוד הוא כותב כי "אי הורדת ריבית יכולה להקטין סיכון לתנודתיות בטווח הקצר, אך היא מגבירה אותו לטווח ארוך יותר. המשך החזקת ריבית גבוהה על רקע קשיים פיננסיים של מגזרים שונים במשק שהוחרפו בתקופת המלחמה מגדילה סיכון להרעה בכלכלה. האטה משמעותית או אף מיתון בכלכלה עלול להוביל לפיחות מהיר של השקל, זאת כאשר יכולת להפעיל מדיניות מוניטארית ו/או פיסקאלית מרחיבה בתנאים אלה תהיה מוגבלת".
כלכלני הפועלים מציינים בסקירה שפרסמו היום כי "הסיכוי להפחתת ריבית מחר פחת – מעבר לגורמים העולמיים שמרחיקים את הפחתות הריבית בעולם, בישראל עלה סיכון האינפלציה בשל הפיחות בשער השקל וכן הרעה משמעותית במצב הפיסקאלי. אם מחפשים טיעונים שתומכים בהפחתת ריבית, אז אלו בעיקר מתבססים על ירידה מהירה באינפלציה בחודשים האחרונים, אם כי אלו הושפעו במידה רבה מהשפעות קצרות טווח של המלחמה. שיקול נוסף שתומך בהפחתת ריבית הוא סיוע לממשלה לגלגל את החוב בריביות נמוכות יותר, זה אמנם שיקול לגיטימי אך ריבית נמוכה שלא תואמת את סיכון המשק ולחצי האינפלציה עשויה להביא להתללה נוספת של עקום התשואות".
בבנק מעריכים כי שלושת מדדי המחירים לצרכן הקרובים צפויים לעלות במצטבר בשיעור גבוה של 1.6%. "מדדים אלו יושפעו מגורמים עונתיים, עליית מחירי אנרגיה, פיחות, מס על סיגריות והמשך עלייה במחירי המזון. התייקרות מחירי הטיסות צפויה אף היא להתחיל להשפיע. בשלב זה אנו מעריכים שהמע"מ יעלה בחודש ינואר 2025, אך נוכח ההערכות לחריגה גבוהה של הגירעון מהתכנון, קיים סיכוי לא קטן להקדמת העלאת המע"מ או העלאת מסים אחרים". הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה מתומחרת בשווקים ברמה של כ-2.7% ואילו בבנק הפועלים צופים כעת אינפלציה של כ-3.2%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.לא תרד, מי שאומר אחרת לא מבין את התלות בריבית באמריקהבר 08/04/2024 09:01הגב לתגובה זו1 0ריב ביתסגור
-
5.כמובןימית 08/04/2024 03:04הגב לתגובה זו0 0כמובן שכן בתנאי שתנאי השוק יאפשרו ובכפוף להחלטתו כלכלנית במקצועי ומומחית, מאוניברסיטה ידועה בארץ.סגור
-
4.הנגיד הזה לא יוריד ריביתהנגיד הזה מחכה לארה״ב , הוא נגרר בכל המדיניות שלו, 07/04/2024 23:37הגב לתגובה זו0 0הנגיד הזה מחכה לארה״ב , הוא נגרר בכל המדיניות שלו, העלה את יתרות המט״ח בזמן מלחמה ויבוא צבאי, ועם שע״ח גבוה. אולי עשה זאת אף בכוונה, להצדיק את אי הפחתת הריבית. איפה סטנלי פישר.סגור
-
3.עד שהריבית בארה"ב לא תתחיל לרדת אני לא רואה ירידת ריביתאוהד 07/04/2024 23:00הגב לתגובה זו0 0כאן . להורדה הקודמת היתה מטרה פסיכולוגית להחזיר ביקושים ולשדר שהריביות בדרך למטהסגור
-
2.הריבית תרדברכה 07/04/2024 20:33הגב לתגובה זו2 5גם תמריץ צמיחה וגם עזרה לאזרחי ישראל בעידן ממשלה מנותקת ומשותקת .סגור
- טען עוד
-
1.לא להורידאורטל 07/04/2024 20:18הגב לתגובה זו4 2עד שיש ריבית נורמלית בפיקדונות, תנו להנות מזה עוד קצת.. ובתקווה מחירי הדיור גם יקבלו קצת שפיותסגור