אחרי עשור: מחירי האנרגיה מפלרטטים עם רמות השיא
לרגע מסוים במהלך יום המסחר אתמול היה נראה שמניות האנרגיה בדרך לקבוע שיאים חדשים, אך לבסוף הם ננעלו מעט נמוך מכך. מאחורי הפלירטוט עם מחיר השיא, עשור לאחר השיא האחרון שלהן, עומדת העלייה המתמשכת במחירי הנפט, שזכו לחיזוק מההחלטה של אופ"ק (OPEC) לצמצם את הייצור גם כשהביקוש לנפט עולה. מה שהצטרף למתיחות במזרח התיכון, והמלחמה שמנהלת ישראל מול חמס ושלוחותיה של איראן.
מניות האנרגיה הנכללות במדד S&P 500 עלו אתמול לזמן קצר מעל רמת השיא, אך התייצבו מעט מתחתיו עם נעילת יום המסחר, תוך שהם משלימים עלייה של 15% השנה. אקסון מוביל, החברה הגדולה במגזר האנרגיה, עלתה ב-2%, מה שהציב אותה כ-1% מתחת לשיא שלה.
הרבה קרה מאז הפעם האחרונה שמחירי מניות האנרגיה ב-S&P 500, היו גבוהים כל כך. בשנת 2014, הביקוש הגובר בסין והפלישה של רוסיה לחצי האי קרים של אוקראינה גרמו לעלייה במחירי הנפט. מה שהזניק את חברות הנפט האמריקאיות, על אף שתנופת הפצלים בארה"ב הייתה במלוא המרץ. עם זאת, עד סוף אותה שנה, ירד מחירם לאחר שהביקוש הואט והגידול בייצור בארה"ב החל להכריע את השוק. מאז, במשך רוב השנתיים הבאות, מחירי הנפט צנחו והמניות נאבקו.
בזמן שמחירי מניות האנרגיה איבדו גובה, סקטורים אחרים הצליחו בהרבה. מדד ה-S&P 500 עלה ב-150%, בתקופה מאז שמחירי האנרגיה הגיעו לשיא, כלומר המניה הממוצעת יותר מהכפילה את עצמה בזמן שסקטור האנרגיה התאושש מהירידות. גם חלקן של החברות במדד הנמדד בהתאם לשווי שוק ירד באופן משמעותי במהלך התקופה. כיום בסקטור מהווה 4% מהמדד, ירידה ביחס לחלק של 11% בו החזיקו המניות איש במהלך 2014.
על אף מחירי השיא, מניות האנרגיה עומדות בפני שורה של אתגרים. אופ"ק שומר כעת על מחירי הנפט על ידי עצירת הייצור, אך עשוי להוסיף חביות לשוק כבר ביולי הקרוב. עם זאת, חשוב לזכור שהקרטל ובעלות בריתו כמו רוסיה, אחראים לחלק הולך וקטן יותר מייצור הנפט העולמי מאז חתמו על ההסכם ביניהם ב-2016.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
העמוד