דו"ח: המוסדיים מגדילים חשיפה להשקעות אלטרנטיביות
אחזקות המשקיעים המוסדיים בהשקעות אלטרנטיביות, היוו בשנת 2023 17.3% מתוך כלל ההשקעות של המוסדיים. זאת לעומת 14.6% בשנת 2022 ובהשוואה ל-8.4% לפני חמש שנים.
ברבעון השלישי של 2023 לבדו, הסתכם היקף ההשקעה של המוסדיים באלטרנטיבי ב-382.8 מיליארד שקל - עלייה של 63.3 מיליארד שקל לעומת שנת 2022. כך עולה מדו"ח של חברת הניתוח אובייקטיב, המבצעת אנליזות על קרנות השקעה אלטרנטיביות ומנתחת את השקעות המוסדיים באלטרנטיבי.
הדו"ח בחן את היקף ההשקעות האלטרנטיביות של המוסדיים בישראל, ואת אופן ההתפלגות שלהן. הדו"ח מצא, כי ה-PE, קרנות ההשקעה הפרטיות, הן אפיק ההשקעה המוביל מבין ההשקעות האלטרנטיביות בקרב מוסדיים בישראל ומהווה 43% מסך השקעות המוסדיים באלטרנטיבי. בתוך זה, יש העדפה ברורה לקרנות buyout (קרנות המשקיעות בחברות בשלות). סך ההשקעות באפיק זה, נכון לרבעון השלישי לשנת 2023, עמד על 166.7 מיליארד שקל. בתוך סגמנט ה-PE, נרשמה הן עלייה קלה בהשקעה בקרנות הון סיכון והן השקעה המתמקדת במנהלי קרנות מנוסים.
ההעדפה השנייה באטלטרנטיבי, אחרי קרנות ההשקעה הפרטיות, היא השקעה בקרנות נדל"ן, שהיוותה 25% מהשקעות המוסדיים באלטרנטיבי בשנה החולפת, עם 95 מיליארד שקל נכון לרבעון השלישי לשנת 2023. בתוך זה, השקעה בנדל"ן ישיר מובילה ואחריה, השקעה בחוב לנדל"ן.
אפיק צומח נוסף בתוך ההשקעות האלטרנטיביות, הוא אפיק ההשקעה בקרנות תשתיות. נכון לרבעון השלישי לשנת 2023 הוא היווה 15% מסך השקעות המוסדיים באלטרנטיבי . לדברי בועז ורשבסקי, מנכ"ל אובייקטיב, "גם בעולם אנו רואים גידול בהשקעות אלטרנטיביות אצל מוסדיים, בממוצע כ-30% מסך ההשקעות. השוק הלא סחיר מאפשר למוסדיים להיחשף להשקעות מגוונות שהם לא יכולים לבצע באמצעות החלק הסחיר. בבחינה לאורך זמן, ניתן לראות את החשיבות של רכיב ההשקעות האלטרנטיבי מול הסחיר, בהסתכלות על תשואות עבר. אפיקי השקעה אלטרנטיביים משיאים לרוב תשואה גבוהה יותר מאשר אפיקים סחירים. בנוסף, החלק הלא סחיר מייצב את התשואה של כלל ההשקעות בתיק, מפני שאין שערוך יומי ולכן התשואות של גוף שמשקיע רכיב גדול יותר בהשקעות אלטרנטיביות צפוי להיות פחות תנודתי".
לדברי ורשבסקי, בשנה אחרונה ניתן לראות ירידה בהשקעה בקרנות אשראי חדשות, בעיקר בשל הימצאותה של אלטרנטיבת השקעה בחלק הסחיר - אג"ח עם תשואות גבוהות. עם זאת, מתחילת שנת 2024, "המשקיעים חזרו להשקיע בקרנות אשראי, בעקבות התייצבות וצפי להורדת הריביות. קרנות האשראי גם ביצעו התאמה אסטרטגית של השקעותיהן לסביבת הריביות הנוכחית. ניתן לראות שהתשואה הפנימית של ההשקעות עלתה, תוך כדי מתן הלוואות בטוחות יותר, כמו קבלת בטחונות טובים יותר, LTV (יחס חוב לנכסים) נמוך, וכו'".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה