ASML
צילום: טוויטר

למרות העלייה בביקוש לשבבים: תוצאות מאכזבות ל-ASML; המניה יורדת

ספקית הציוד עבור יצרני שבבים דיווחה על הכנסות נמוכות מהצפי לצד כמות הזמנות מאכזבת במהלך הרבעון הראשון; חרף השיפור בייצור של יצרניות השבבים והצפי להקמת מפעלי ייצור שבבים חדשים ברחבי העולם
איתן גרסטנפלד |

חברת ASML ההולנדית, הספקית הגדולה ביותר של ציוד ליצרני שבבים, דיווחה על הזמנות חדשות חלשות מהצפוי ברבעון הראשון, למרות היציבות במכירות לסין חרף ההגבלות שהטילה ארה"ב על המוצרים אותם היא יכולה לייצא. בעקבות זאת, מניית החברה נסחרת הבוקר בירידות של כ-5.5%.

במהלך הרבעון הראשון של השנה הציגה ASML הכנסות של 5.29 מיליארד יורו, ירידה של כ-22% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ומתחת לצפי האנליסטים המוקדם להכנסות של 5.39 מיליארד יורו.

בשורה התחתונה, הציגה החברה רווח נקי של 1.22 מיליארד יורו, ירידה של כ37%  ביחס לרבעון הראשון ב-2023, אך מעל לצפי האנליסטים המוקדם לרווח של 1.07 מיליארד יורו.

ההזמנות עבור המכונות של ASML, הסתכמו במהלך הרבעון הראשון ב-3.6 מיליארד יורו, ירידה של 4%. נתון נמוך בהרבה מזה שצפו האנליסטים (5.4 מיליארד), וכשני שליש פחות מהנתון אותו הציגה החברה ברבעון הקודם (Q4). בשורה חיובית הגיעה דווקא מכיוון המכירות ללקוחות בסין שהגיעו לנתח שיא של 49% מההכנסות, כ-2 מיליארד יורו. זאת על אף הניסיונות של ארצות הברית להגביל את הייצוא של מכונות החברה ליצרניות שבבים סיניות.

ASML היא אחת מחברות המוליכים למחצה החשובות בעולם, היא מייצרת מכונות ליטוגרפיה בטכנולוגיה של אולטרה סגול קיצוניות, הנדרשות לייצור השבבים המתקדמים ביותר בעולם. כיום שולטת החברה ההולנדית בשוק ייצור המכונות שמחירן עומד על מאות מיליוני יורו. כך שהיא צפויה להינות בשנים הקרובות מתנופת ההקמה של מפעלי שבבים חדשים, בתמיכה ממשלתית של שורת מדינות דוגמת ארצות הברית, טייוואן, קוריאה הדרומית, יפן וסין.

שנת 2024 תביא להתאוששות?

בשנה שעברה סבלה החברה יחד עם שורה של יצרניות שבבים מביקוש חלש למוצרי אלקטרוניקה, דוגמת סמארטפונים ומחשבים ניידים. על אף שחברות מוליכים למחצה שונות, בהובלת יצרניות שבבי הזיכרון אשר צופות עלייה בביקוש בעיקר על רקע מהפכת הבינה המלאכותית, ASML צופה שהמכירות לשנת 2024 יהיו דומות לאלו שהציגה בשנה החולפת (27.6 מיליארד יורו).

"התחזית שלנו לשנת 2024 נותרה ללא שינוי, כאשר המחצית השנייה של השנה צפויה להיות חזקה יותר מהמחצית הראשונה, בהתאם להתאוששות המתמשכת של התעשייה מהמשבר", אמר מנכ"ל החברה, פיטר וונינק, בהצהרה לאחר פרסום הדוחות. וונינק אשר עוזב את החברה, לא התייחס להשפעה כלשהי מהגבלות הייצוא לסין ברבעון הראשון.

בעקבות לחץ של ארה"ב, ממשלת הולנד הציגה בשנה שעברה שורה של הגבולות בייצוא של ציוד מוליכים למחצה מתקדם, ובכללם גם המכונות של ASML. במהלך הרבעון האחרון המכירות שלה לסין היוו 49% מסך המכירות, לעומת 39% ברבעון הרביעי של 2023. כך שלהגבלות עשויה להיות פגיעה גם בהכנסות. ASML אמרה בעבר שהגבלות הייצוא ישפיעו על 10% עד 15% מהמכירות בסין השנה.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה