מדריך ביטוח לאומי לחיילים משוחררים - ואיך לנצל את ההטבות המגיעות לכם?
מסיימי שירות צבאי או לאומי יוצאים בפעם הראשונה לחיים האזרחיים כאנשים בוגרים ועצמאיים. מסגרות החובה בחיים - 12 שנות לימוד והשירות - תמו וכעת נדרשים הצעירים להתמודד עם חובותיהם כאזרחים וכן, לשלם בהתאם. ביטוח לאומי ומס הכנסה הם אולי שתי החובות הבסיסיות להן נדרש כל אזרח בישראל. מה הזכויות והחובות של הצעירים המשוחררים בביטוח הלאומי? באנו לעשות סדר.
המוסד לביטוח לאומי גובה דמי ביטוח מכל התושבים במדינה, שמעל גיל 18, ובמקביל, מהכסף שגבה גם משלם קצבאות לזכאים, כגון: מילואים, אבטלה ועוד. בנוסף, דמי ביטוח הבריאות, המשולמים לצד דמי הביטוח הלאומי, הם שמקנים לכם "סל בריאות" בקופות החולים השונות. חשוב לציין כי הביטוח הלאומי גובה דמי ביטוח מכל צעיר בישראל שהגיע לגיל 18 מלבד אלו שעדיין בכתה י"ב שזכאים לפטור מתשלום. לידיעתכם, בזמן שירותכם הצבאי הצבא שילם עליכם את דמי הביטוח ודאג לכלל הצרכים שלכם.
ומה קורה כשמשתחררים?
בחודשיים הראשונים לשחרורכם, אם אין לכם הכנסות, ואינכם עובד, אתם פטורים מתשלום, וזאת בתנאי ששירתתם לפחות שני שליש מתקופת השירות ולא שוחררתם בשל אי התאמה או בתנאי ששוחררתם מסיבה בריאותית או בשל נכות. כאמור, אם אתם עובדים מיד לאחר שחרורכם, הינכם מחויבים בתשלום דמי ביטוח כבר מהיום הראשון ואלו מנוכים לכם מתלוש השכר על ידי המעסיק. גובה דמי הביטוח משתנה בהתאם לשכרכם.
באם אתם עדיין לא עובדים בחלוף חודשיים מיום שחרורכם אתם צריכים להתחיל לשלם עצמאית את דמי הביטוח שעומדים על 194 שקלים מדי חודש.
עצמאיים? עליכם לשלם בעצמכם מידי חודש את דמי הביטוח. קודם יש להירשם כעצמאי באתר הביטוח הלאומי באמצעות טופס ”דין וחשבון רב שנתי“, ואז ניתן לשלם באופן מקוון באתר. גם כאן הסכום נקבע בהתאם לגובה הכנסתכם. מי שעובד גם כעצמאי וגם כשכיר, עליכם לשלם דמי ביטוח משתי ההכנסות - דמי הביטוח מהכנסתכם כשכירים ישולמו על ידי מעסיקכם, ואת דמי הביטוח מהכנסתכם כעצמאיים עליכם לשלם באופן ישיר לביטוח הלאומי.
אם אתם סטודנטים ואינכם עובדים אתם משלמים פחות - 139 שקלים מידי חודש. מנגד, אתם אתם סטודנטים ובמקביל גם עובדים, לא תזכו להטבה כלשהי ודמי הביטוח ינוכו משכרם כרגיל. אלו אשר מקבלים מהמוסד לביטוח לאומי דמי אבטלה, הביטוח הלאומי כבר מנכה עבורכם את דמי הביטוח מסכום דמי האבטלה שאתם מקבלים.
עבודה מועדפת לחיילים משוחררים
עבודה מועדפת היא עבודה במפעלי תעשייה ובבתי מלאכה, בתחנות דלק, באתרי בנייה, בבתי מלון, באתרי גידול חקלאיים, בבתי אריזה לתוצרת חקלאית, ובטיפול באנשים עם מוגבלות - מלבד מעבודת פקידות בתחומים אלה. על מנת להיות זכאים לקבל מענק עבודה מועדפת עליכם לעבוד בעבודה זו לפחות 150 ימים, רצופים או לא, בתוך שנתיים מיום השחרור.
בעבור עמידה בתנאי הזכאות תהיו זכאים לקבל מענק בגובה 10,481 שקלים. עם זאת, אם עבדתם בענף החקלאות לפחות 100 ימים - תוכלו לקבל מענק חלקי בסך 6,987 שקלים. את התביעה לקבלת המענק תוכלו להגיש לאחר שסיימתם לעבוד 6 חודשי עבודה מלאים, ולא יאוחר מ-42 חודשים מיום השחרור.
דמי אבטלה
על מנת להיות זכאים לקבל דמי אבטלה עליכם להירשם בשירות התעסוקה כדורשי עבודה ולהתייצב בה, מיד בסיום הפסקת העבודה. זה חשוב, כיוון שדמי האבטלה יחושבו לכם החל מיום הרשום הראשון. עליכם לצבור תקופת אכשרה (ביטוח) של 12 חודשים מתוך 18 החודשים שקדמו לתקופת האבטלה.
בשנה הראשונה לשחרור - דמי האבטלה יחושבו לפי שכרכם ב-6 חודשי העבודה האחרונים המלאים שקדמו לתקופת האבטלה, אולם סכום דמי האבטלה לא יופחת מ-127 שקלים ליום (נכון לשנת 2023). יש לציין כי במהלך השנה הראשונה לשחרורכם, תוכלו לקבל דמי אבטלה למשך 70 יום לכל היותר. עם זאת, מי שלא סיים 12 שנות לימוד יהיה זכאי לקבל דמי אבטלה עבור 138 יום.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.חשוב לשלם ביטוח לאומימריה 29/04/2024 19:28הגב לתגובה זו1 0כדי לממן לחרדים את הקצבאות. הפרזיטים חיים על חשבוננו. שילכו לצבא.סגור