מאפס ל-130 מיליארד דולר: כללי ההשקעה המרכזיים של וורן באפט
וורן באפט נחשב בקרב חלק גדול מהמשקיעים כמשקיע הגדול בכל הזמנים. באפט צבר הון עתק על ידי דבקות בסט של עקרונות יסוד שהביאו אותו להשקיע בחברות כמו אמריקן אקספרס, בנק אוף אמריקה, חברות ביטוח וגם אפל APPLE +0.32% APPLE 229 +0.32% סגירה:0 פתיחה:228.21 גבוה:229.93 נמוך:225.89 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: וקוקה-קולה COCA COLA +0.67% COCA COLA 63.01 +0.67% סגירה:0 פתיחה:62.63 גבוה:63.01 נמוך:62.02 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: .
חלק ניכר מההשקעות בוצעו כשהחברות היו הרבה יותר קטנות, כאשר כולנו יודעים איפה החברות האלה נמצאות היום. באפט בנה אימפריית השקעות שהניבה תשואות מדהימות עבור בעלי המניות שלו ולאורך השנים הרבה מאוד משקיעים ניסו לחקות אותו.
"אל תהמרו נגד אמריקה" אומר וורן באפט. הוא אומר את זה כבר הרבה שנים. באפט לא התרגש מהתיקון בשווקים בשיא הקורונה וניצל את המפולת הגדולה של 2008-2009 להגדלת החזקות. הוא היה ועדיין אופטימי מאוד ביחס לכלכלה האמריקאית והוא בפוזיציה גדולה על מניות שקשורות לכלכלה האמריקאית. כללי השקעה של באפט לא חדשים, הוא אומר אותם כבר עשרות שנים. הוא אומר שמי שידבוק בהם בטווח האורך ירוויח. להיצמד לכללי ההשקעה שלו זה לא פשוט, אבל זה כנראה משתלם. אז מהם הסודות מאחורי ההצלחה של באפט?
1. התנהגות אנושית והזדמנויות בשוק
באפט מדגיש את התפקיד שממלאת ההתנהגות האנושית ביצירת תנודות בשוק. הוא מציין שמשקיעים נוטים לפעול בתודעת עדר תוך היעדר קבלת החלטות רציונלית, רודפים אחר הצלחות מהעבר או בורחים מכשלונות. התנהגות זו יוצרת הזדמנויות למשקיעים מתוחכמים שיכולים לעמוד בפיתוי של ההמון ולהישאר ממוקדים בדרך הפעולה שלהם.
באפט נוהג להמחיש את החשיבה הזו כאשר הוא אומר שצריך לזכור רק שני חוקים בהשקעות: הראשון - לעולם לא להפסיד כסף. השני - לא לשכוח את החוק הראשון. באפט מתייחס כאן לדחפים האנושיים שמניעים כמעט כל החלטה בחיים של בני האדם ועל אחת כמה וכמה בהשקעות - פחד ותאוות בצע.
"הפיקו רווח מטיפשות במקום להשתתף בה", אומר באפט - "אנחנו פשוט מנסים לפחד כשאחרים גרידיים ולהיות גרידיים כשאחרים פוחדים". המשמעות של הציטוטים האלו – אל תהיו חלק מהעדר, תחשבו על העסקים הטובים, ואם העסק להערכתכם יהיה טוב גם בהמשך, אז דווקא כשהמחירים יורדים (כי כולם פוחדים), זה זמן טוב להשקעה. וגם ההיפך – אם המחירים עולים כי כולם גרידיים, אולי הגיע הזמן למכור (ולהתנתק מהעדר). אחרי הכל השוק תנודתי – למעלה ולמטה, וניתן לנצל את התנודתיות הזו לרווחים.
כאשר שווי של מניה בה אתם מחזיקים יורד, ההפסד נשאר על הנייר כל עוד אתם לא מממשים אותו. מימוש בהפסד הוא בדיוק ההפך ממה שאנחנו רוצים לעשות והוא בעצם מבטל סופית את האפשרות שלהם להרוויח, בעוד אם תשאירו את ההפסד על הנייר ותישארו עם הפוזיציה שלכם אתם עדיין חשופים לאפשרות של עלייה במניה ורווח.
2. השקעה בחברה היא השקעה באנשים
באפט גם מדגיש את העובדה שהשקעה בחברה היא השקעה באנשים שלה, ולכן הוא שם דגש על 3 תכונות שהוא מחפש באנשים שמנהלים את החברות: אינטליגנציה, יוזמה ויושרה. הוא מדגיש שיושרה היא בעלת חשיבות עליונה, שכן חוסר בה יכול לערער גם את האנשים המבריקים והאנרגטיים ביותר.
3. פיזור הוא לאנשים שלא מבינים מה הם עושים
הרבה משקיעים נוקטים בגישה של פיזור סיכונים בתיק שלהם ומשקיעים במגוון רחב של מדדים או מניות. באפט, כמו הרבה משקיעים מוצלחים אחרים, התבטא רבות נגד השיטה הזו וטען שרק אנשים שלא מבינים מה הם עושים פועלים כך.
ההיגיון מאחורי דבריו של באפט פשוט - אם יש מניה שאתם מאמינים בה, אחרי שביצעתם את הניתוח הדרוש על החברה ועל השוק בו היא נמצאת ומצאתם כי היא אכן השקעה טובה, אז אתם צריכים להתמקד בה ולהשקיע בה בכדי למקסם את פוטנציאל הרווח שלכם.
ככל שאתם מגוונים יותר את תיק ההשקעות שלכם, אתם יותר מתקרבים לממוצע, יותר מתקרבים למדד הייחוס, כלומר אתם בעצם משקיעים באינדקס/מדד. האם זה מה שאתם רוצים? האם זה מה שמנהלי השקעות אמורים לעשות? לא. מנהלי השקעות אמורים לייצר תשואה בזכות בחירה של השקעות טובות, וזה יכול להיות גם מספר בודד של השקעות. באפט תמיד השקיע במספר מצומצם יחסית של חברות.
4. חשיבה מעבר לשיטת "בדלי הסיגריות"
בראשית דרכו, אימץ באפט את גישת "בדלי הסיגריה" להשקעות. בשיטה זו מחפשים מניות של חברות במצב כלכלי רעוע אך כאלה שמחיר המניה משקף תמחור חסר לעומת שווי הנכסים שלהן. כך במקרה של פשיטת רגל ניתן לקבל ערך רב יותר ממחיר המניה, מה שמדמה שאיפה אחרונה מבדל סיגריה שנזרק לרצפה.
עם זאת, מאוחר יותר זיהה באפט את מגבלותיה של אסטרטגיה זו, והעדיף להשקיע בעסקים מצוינים במחירים הוגנים על פני עסקים הוגנים במחירים מצוינים. שינוי בתפיסה זו משקף את האבולוציה של באפט כמשקיע ואת הדגש שלו על איכות על פני כמות.
5. להשקיע במה שאתה מבין
באפט מייעץ למשקיעים להיצמד לתחומים שהם מבינים בהם ולהימנע מהשקעה בתחומים בהם אין להם ידע. הוא מדגיש את החשיבות של הערכת היסודות הכלכליים של העסק והבנת היתרונות התחרותיים שלו. על ידי התמדה של השקעות בתוך תחומי העניין, משקיעים יכולים לקבל החלטות מושכלות יותר.
6. ללמוד מטעויות של אי השקעה
באפט מודה שהטעויות הגדולות ביותר שלו היו כאלה בהן לא השקיע בחברה שהוא שקל להשקיע בה, כאשר מדובר כמובן בחברות שהיו בתחום בהן היה לו ידע. הוא מזהיר מפני כניעה לחוסר מעש או חוסר החלטיות, ודורש ממשקיעים לנצל הזדמנויות מבטיחות כשהן צצות. ההדגשה של באפט על למידה מטעויות מדגישה את הערך של התבוננות פנימית ושיפור מתמשך.
7. ניצול הזדמנויות גדולות
באפט מייעץ למשקיעים לנצל הזדמנויות גדולות כשהן צצות, תוך שהוא מדגיש את החשיבות של פעולה נועזת וקבלת החלטות נחרצות. הוא מתריע מפני המתנה להזדמנות המושלמת, שכן ייתכן שהיא לעולם לא תתגשם. במקום זאת, באפט מעודד משקיעים לפעול מתוך אמונה ולנצל הזדמנויות שתואמות את יעדי הטווח הארוך שלהם.
"הרעיון המרכזי בהשקעה בבורסה הוא בחירת מניות של חברות טובות במחירים טובים, ולהישאר עם ההשקעה, כל עוד הן חברות טובות". ובאותו הקשר - "כשאתם חושבים על השקעה במניה, אם אתם לא חושבים להחזיק בה לפחות 10 שנים, אל תשקיעו יותר מ-10 דקות בהחלטה". באפט מיישם זאת – הוא לא נוטה למכור אחזקות. הוא משקיע לטווח ארוך, למרות שמדי פעם הוא מחליט לממש אחזקה ועובר לאחזקות אחרות.
8. הערכת שווי פנימי
בלב ליבה של פילוסופיית ההשקעה של וורן באפט ניצב רעיון הערך הפנימי. הכוונה היא לערך הנוכחי של כל תזרימי המזומנים העתידיים שצפוי לייצר העסק. באפט מדגיש את החשיבות הרבה של הערכת השווי הפנימי של חברה לפני קבלת החלטות השקעה. הערכת זו מספקת בסיס להערכת הפוטנציאל לטווח ארוך של החברה. על ידי התמקדות בשווי הפנימי, משקיעים יכולים להימנע מהשקעות ספקולטיביות ולבצע בחירות השקעה רציונליות המבוססות על הנתונים הבסיסיים של החברה.
"אם העסק מראה ביצועים טובים, המניה בסופו של דבר תלך אחריו". בין השורות באפט מדבר על סבלנות. לא תמיד יש קורלציה בין ההערכה של המשקיע לבין הביצועים לבין מחיר המניה. יש מצבים שהתוצאות טובות ולשוק לוקח זמן לתרגם אותם למחיר מניה. אתם משקיעים בעסק ואתם מעריכים אותו בשווי מסוים ואם התחזית שלכם לתוצאות נכונה, זה גם יחלחל לשווי. רק לפעמים צריך סבלנות.
9. התמקדו בטווח הארוך
באפט הוא משקיע לטווח ארוך ומאמין שחשוב יותר להתמקד בפוטנציאל העתידי של חברה, מאשר בביצועים שלה בטווח הקצר. הוא משקיע בחברות בעלות יתרון תחרותי, הנהלה חזקה והיסטוריה של צמיחה, והוא מחזיק בהשקעות אלו לטווח ארוך ומנצל את עוצמת הריבית דריבית. באפט אומר שתקופת האחזקה המועדפת עליו היא "לנצח".
10. תשקיעו בחברות, לא במניות
באפט פועל לפי העיקרון שאומר שכשהחברה מצליחה, מחיר המניה שלה בסופו של דבר יעלה אחריה. באפט מחפש חברות בעלות פוטנציאל חיובי לטווח ארוך כשהוא בוחר השקעות. האם יש לחברה היסטוריה עקבית של פעילות? האם יש לה מותג דומיננטי בשוק? האם החברה מייצרת רווחיות גבוהה ובת קיימא? זו מניה שאולי באפט ירצה להחזיק בה, אם מחיר המניה של החברה נסחר מתחת לציפיות לגבי הצמיחה העתידית שלה. אחד מכללי ההצלחה של באפט הוא שהוא לעולם לא קונה מניה בחברה אלא אם כן הוא יכול לכתוב את הסיבות שהוא מוכן לשלם מחיר מסוים למניה.
11. תהיו אמיצים מספיק בשביל להיות שונים
אל תלכו תמיד עם העדר, גם אם נראה שהוא הולך בכיוון מבטיח. ממש לא כדאי לכם לרוץ אחרי עצות ההמון ודעת הרוב בלי לדעת על מה הן מבוססות כי אין לכם דרך לדעת איך או מאיפה דעות אלו נובעות. הן יכולות להיות, ולפי באפט לרוב הן גם כן, חסרות בסיס אמיתי לחלוטין.
במקום זאת, באפט מציע ללכת אחרי תחושות הבטן שלכם. אל תפחדו לשחות נגד הזרם. באפט התחיל להשקיע עם "רק" 100,000 דולר ב-1955. זה לא היה הכסף שלו, הוא גייס אותו מכמה משקיעים שסמכו עליו למרות שהוא לא פעל בוול סטריט.
אבל באפט סירב לחלוק איתם את התוכניות והטקטיקות שלו, ובעצם עבר על אחד מכללי הזהב: הוא לא סיפר למשקיעים שלו איפה הוא שם את הכסף שלהם. הוא העדיף לפעול בלי האישור שלהם כאשר הוא סומך על האינסטינקטים שלו בלי הפרעה. בסופו של דבר הוא הפך את ה-100,000 דולר הראשונים האלה ליותר מ-100 מיליון דולר.
12. תימנעו מחובות ככל הניתן
באפט טוען שישנם דברים הרבה יותר טובים שאתה יכול לעשות עם הכסף שלך מאשר לתת אותו לנושי כרטיסי האשראי בתור ריבית בתמורה לכוח קנייה שאולי לא היה לך אחרת. הרעיון מאחורי השקעה הוא להרוויח ריבית, לא לוותר עליה. זהו הבסיס לאחד מכללי החיים של באפט שפרוסים גם מעבר לכללי ההשקעות.
ב-1991 באפט אמר לקהל באוניברסיטת נוטרדאם, "שני הדברים שראיתי שמכשילים אנשים יותר מכל דבר אחר הם אלכוהול ומינוף". הוא הזהיר במיוחד מפני ההסתנוורות מכמה כסף אפשר ללוות בלי לתת מספיק מחשבה לכמה כסף באפשרותך להחזיר.
13. ריבית דריבית
אם תשקיעו לאורך זמן בעסקים מצליחים אז אפשר ה"ריבית דריבית" שעובד בחסכונות ובשוק האג"ח יעבוד עוד יותר טוב גם בשוק המניות. התשואה שמייצרים בשנה הראשונה מניבה תשואה נוספת בשנה השנייה; התשואה בשנה הראשונה והשנייה מניבה בעצמה תשואה בשנה השלישית. העיקרון הזה מחביא עיקרון נוסף – סבלנות. כדי להרוויח הרבה צריך התמדה וסבלנות. זה לא מגיע בשנה ולא בשנתיים, אלא על פני כמה שנים טובות.
14. התנודתיות היא חבר
"התנודתיות בשוק ההון היא חבר, לא אויב. הפיקו רווח מטיפשות של משקיעים במקום להשתתף בה". ציטוט נוסף של באפט (ונפוץ מאוד) - "אנחנו פשוט מנסים לפחד כשאחרים גרידיים ולהיות גרידיים כשאחרים פוחדים".
המשמעות של הציטוטים האלו – אל תהיו חלק מהעדר, תחשבו על העסקים הטובים, ואם העסק להערכתם יהיה טוב גם בהמשך, אז דווקא כשהמחירים יורדים (כי כולם פוחדים), זה זמן טוב להשקעה. וגם ההיפך – אם המחירים עולים כי כולם גרידיים, אולי הגיע הזמן למכור (ולהתנתק מהעדר). אחרי הכל השוק תנודתי – למעלה ולמטה, וניתן לנצל את התנודתיות הזו לרווחים.
בימים אלה, אגב, חברת ההשקעות של באפט, ברקשייר האת'וואיי, מחזיקה בקופתה כמות מזומנים עצומה של כ-160 מיליארד דולר. זאת מכיוון שבאפט מתקשה ככל הנראה למצוא השקעות אטרקטיביות ומחכה להזדמנות בדמות מפולת בשווקים שתוזיל את מחיריהן של מניות רבות.
15. "הטעות הגדולה ביותר היא לא לייצר הרגלי חיסכון"
"רוב ההתנהגות שלנו תלויה בהרגלים", הרגלים יכולים להיות לא מורגשים, כמו נוצה, עד שהם חזקים כך שאי-אפשר לשבור אותם". איך מייצרים הרגל חיסכון? מפעילים העברה אוטומטית מהמשכורת לתוכנית החיסכון, כך לא יקרה מצב בו תשכחו להעביר או שתשתמשו בכסף לדבר אחר. בנוסף, במידת האפשר, הגדילו כל שנה את כמות הכסף העוברת לחיסכון.
16. "בין אם מדובר בגרביים או במניות, עדיף לקנות מוצרים איכותיים כשהשוק נמוך"
במכתב למחזיקי המניות של חברת ברקשייר האת'וויי שבבעלותו, באחת השנים, כתב באפט: "המחיר הוא כמה אתה משלם, הערך הוא כמה אתה מקבל". כדי להימנע מלאבד כסף בתשלום מחיר שלא תואם את ערך המוצר, ממליץ באפט לקנות בהנחה, בין אם מדובר בגרביים או במניות.
17. "אל תחסכו את הכסף שלא בזבזתם, תבזבזו את הכסף שלא חסכתם"
בהמשך לסעיף 12. כלומר, קודם עליכם לשים בחיסכון כמה כסף שאתם יכולים, ורק אז תוכלו לבזבז את הכסף הנותר. המלצה נוספת של באפט בנושא היא להשתמש במזומן. "הוצאתי כרטיס אשראי ב-1964," הוא אמר בראיון, "אבל אני עדיין משלם במזומן 98% מהזמן".
18. לקנות עסקים נהדרים במחירים טובים
בתחילת דרכו נהג באפט לחפש ולהשקיע בחברות ועסקים שנסחרים בדיסקאונט מאוד משמעותי על הערך הפנימי שלהם, אפילו אם העסק לא ממש טוב. בהמשך, בעיקר בהשפעתו של צ'רלי מאנגר שנפטר בנובמבר האחרון בגיל 99, עבר באפט לחפש עסקים מעולים שנסחרים במחירים טובים, גם אם לא זולים במיוחד.
19. תמיד יש יותר ממקק אחד
"בעסק בעייתי, ברגע שבעיה אחת נפתרת, בעיה אחרת צצה – אף פעם אין רק מקק אחד במטבח". זו אמירה שלוותה בניסיון ממקרים רבים. כשצפים בעיות בניהול, בדוחות הכספיים, איזה תיקון דוח, תפקחו עיניים ותסתכלו וטוב מסביב. לרוב בעיה במקום אחד בארגון היא סיפתח של בעיות נוספות שצצות בהמשך.
לכן, עדיף מראש להשקיע בחברות שה-DNA שלהם איכותי, החל מרמת ההנהלה, דרך התרבות הארגונית, היבטים של מימשל תאגידי וכו... אם צצה בעיה באחד הדרגים היא עלולה להיות "הקנרית שעל המזח", כלומר להתריע על כך שעלולות לצוץ עוד הרבה בעיות ולכן עדיף להמשיך הלאה ולחפש השקעות אחרות.
20. מנהלי כספים מקצועיים?
לדברי באפט, "במצטבר, אנשים לא מקבלים תמורה בעד כספם ממנהלי כספים מקצועיים". לכן, על האדם הממוצע להשקיע פאסיבית בקרנות סל על מדדי מניות כמו S&P 500 לטווחים מאוד ארוכים שדמי הניהול שלהם מאוד נמוכים בהשוואה לקרנות אקטיביות המנוהלות על ידי "מקצוענים" שלעיתים נדירות מצליחים להכות את השוק ולספק למשקיע תשואה עודפת.
ולכן - "היזהרו מעמלות - תשואה באה והולכת העמלה תמיד נשארת".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לגזור ולשמור (ל"ת)אבנר 17/05/2024 20:54הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.זה אומר שכולם גרידים על הנדלןנחמה 01/05/2024 17:38הגב לתגובה זו1 0מה שאומר זה הזמן למכור ולקחת את המיליוניםסגור
-
2.בדיחהיוסי 01/05/2024 13:07הגב לתגובה זו0 0ממליץ לכול אלו שמנסים לסכם את וורן באפט בכמה שורות להתחיל קודם מהספר כדור השלג ואז להבין מה ההשקעה ואלו אנרגיות צריך לתת כדי להיגע לרמה שלוסגור
-
1.אותו?לחכות 01/05/2024 11:23הגב לתגובה זו0 2שמא לחקות?סגור