"אני עוד לא רואה סיבה לאופטימיות הציבור עדיין נזהר יותר"
חברת האשראי ישראכרט ישראכרט -0.69% ישראכרט 1,440 -0.69% בסיס:1,450 פתיחה:1,428 גבוה:1,487 נמוך:1,400 תמורה:19,504,030 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: המשיכה לסבול ברבעון הראשון של השנה מההשפעה השלילית של המלחמה על ההכנסות מפעילות כרטיסי אשראי, אשר העיבו על הצמיחה בפעילות תיק האשראי. בראיון לביזפורטל מסביר רן עוז, מנכ"ל החברה מדוע בחברה בחרו לנקוט לנוכח המצב בהערכות שמרניות יותר ביחס ליתר השחקניות בתחום, וכיצד החברה בכל זאת מתקדמת בדרך ליעדים השאפתניים אותם הציגה לפני כשנתיים.
בשל הירידה בהכנסות מפעילות כרטיסי אשראי ההכנסות החברה ברבעון הראשון של שנת 2024 הסתכמו בכ-765 מיליון שקל, ירידה קלה של כ-1.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת בשורה התחתונה, רשמה החברה עליה של כ-14% ברווח הנקי שעמד על כ-64 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 55 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בהתאם לכך, ישראכרט הציגה ברבעון עלייה בתשואת הרווח הנקי להון ממוצעת לכ-8.5%, לעומת תשואה להון ממוצעת של 7.8% ברבעון המקביל אשתקד.
"כשאנחנו מסתכלים על הרבעון, צריך לראות את התמונה מסביב. אנחנו נמצאים כבר רבעון שני בתוך המלחמה, ואמנם אנחנו מתחילים לראות חזרה בהיקפי השימוש המקומיים בכרטיסי אשראי, אבל זה בשיעור יחסית נמוך - עלייה של 3% בלבד אשר מונעת בעיקר על ידי עליות מחירים, אינפלציה ומהסטה של שימושים שהלקוחות עשו בעבר בחו"ל. בצד של התיירות היוצאת אנחנו עדיין רואים מחזורים נמוכים, ובתיירות הנכנסת כולם רואים שהיא בקושי קיימת. לכן, השילוב של כל אלו מביא לכך שההכנסות מכרטיסי האשראי נשחקו, ביחס לרבעון המקביל שנה שעברה. מה שמקזז את זה, זו עלייה בהכנסות ריבית שמגיעות מהמשך צמיחה באשראי. אמנם בקצב איטי יותר אבל אנחנו מצליחים להמשיך לצמוח בתיקי האשראי, הן הצרכני והן המסחרי. יחד עם השליטה בהוצאות והתייעלות, אנחנו מצליחים לדווח על רווח נקי גבוה יותר מבשנה שעברה", מסביר עוז.
במבט קדימה איך אתה רואה את השוק של כרטיסי האשראי?
"אני קורא בימים האחרונים את מה שמפרסמים, ואני כנראה פחות אופטימי מחלק מהאנשים שיושבים בבנקים. אני עוד לא רואה סיבה לאופטימיות, הציבור עדיין נזהר יותר, חי בסביבת ריבית גבוה עם אי וודאות מאד גבוהה. בשנים רגילות קצב העלייה של כרטיסי האשראי היה פונקציה של האינפלציה, הגידול באוכלוסייה ועוד תוספת שמבטאת את העלייה בהיקף ההוצאות. זה אף פעם לא היה באזור ה-3%, אלא תמיד באזורים של 7%-10%. אנחנו היום באינפלציה הרבה יותר גבוהה, עם עליות מחירים שכולנו רואים בהיקפים שכבר מזמן לא פגשנו. לכן כשקצב ההוצאות הוא רק 3% זה אומר שהלקוחות יותר נזהרים. אנחנו רואים את זה גם בצד הביקוש לאשראי, גם הלקוחות נזהרים ומבקשים היקפי אשראי בסכומים מתמתנים, ובגם פרופיל הסיכון של הלווים שהולך ונהיה מסוכן. ככה שעוד לא הגענו לשלב ההתאוששות".
זה יכול להעיב גם על תיקי האשראי שלכם?
"את תיקי האשראי שלנו אנחנו מנהלים בזהירות, ולכן אם מסתכלים אחורה, לפני שנה גדלנו בקצב דו-ספרתי גם באשראי הצרכני וגם בעסקי. על פני שנה שעברה, הורדנו לאט לאט את הקצב, וברבעונים האחרונים הקצב הוא חד-ספרתי נמוך. אנחנו גם נזהרים בחיתום וגם רואים בקשות של לווים שמגיעים עם קושי יותר גדול מה שמעיד על יכולת יותר נמוכה לעמוד בחוב".
הגישה הזו מאפיינת את כל הסקטור? אתם בקו אחד עם יתר חברות האשראי?
"אני לא בטוח. אני רואה שאנחנו ממשיכים לשמור על רמת הפרשות גבוהה ויחסי כיסויי כדי לוודא שאנחנו לא טועים בכיוון, בזמן שאני חושב שחלק מהגופים הבנקאיים וחברות האשראי התחילו לצמצם את ההפרשות".
לא מסמנים יעדים אך מתחייבים לעמדו ביעדים
בתחילת שנת 2022 על רקע הדשדוש בתוצאות הכריזה החברה על תוכנית אסטרטגית חדשה, במסגרתה היא בחרה להתמקד בהגדלת תיקי האשראי (הצרכניים והעסקיים). בין היתר הציבה החברה יעדים שאפתניים להגיע עד שנת 2025 לתיקי אשראי בהיקף של 16.5-18.5 מיליארד שקל, ולרווח נקי של 450-510 מיליון שקל. עם פרסום תוצאות שנת 2023, אותה סיימה החברה עם תיק אשראי של כ-9.1 מיליארד שקל (צמיחה של 80%) ורווח נקי של 252 מיליון שקל (גידול של 63%) הודיעה ישראכרט כי בגלל המלחמה היא מותירה את היעדים על כנם אך דוחה את תאריך היעד למועד לא ידוע.
"אמרנו ברבעון קודם שבתוך אירוע כמו המלחמה והתקופה הכלכלית הזאת אנחנו נצטרך להאט את הקצב. לשני היעדים ייקח לנו יותר זמן להגיע גם להגדלת תיקי האשראי וכתוצאה מכך גם לרווחיות. צריך להבין שהם מחוברים אחד לשני, בלי הגידול בתיק האשראי לא נצליח לגדול ברווחיות. בפועל גם בתוך האירוע המורכב הזה הגענו לקצב שהוא לא רחוק מ-400 לשנה (ברווח הנקי, א"ג), אם לוקחים בחשבון את ההפרשות שנאלצנו לעשות. בתיקי האשראי חצינו את ה-9 מיליארד, וזה אמנם ייקח זמן אבל נגיע ליעדים", מעריך עוז.
אפשר לסמן תאריכים חדשים?
בתוך תקופה כל כך מורכבת להגיד כמה זמן זה ייקח, זה גדול עלינו. אנחנו בעיקר תלויים בכמה זמן ייקח לכלכלה המקומית להתאושש. אני לא באמת יודע להגיד מה נקודת ההיפוך, שממנה הכלכלה מתחיל להתאושש ולצמוח. אני יודע להגיד שבינתיים זה עוד לא קרה. אני לא יודע אם זה יקרה בעוד רבעון או שניים או בכלל בעוד שנה".
בתחילת השנה, ספגה ישראכרט מהלומה נוספת כשחברת הביטוח הראל הודיעה לה על כוונתה לסגת מעסקת המיזוג עמה. זאת בעקבות הודעת מ"מ הממונה על התחרות לפיה החליט להתנגד להסכם בין הצדדים. במקביל מי שגילתה עניין ברכישת ישראכרט היא חברת האשראי החוץ בנקאי נאוי שהצהירה לא פעם על רצונה להפוך לבעלת השליטה בחברה. מהלך שזכה למכה עם הודעת בנק ישראל לפיה הוא לא יאפשר לה לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות של בין 20% ל-25%, מתחת לשיעור השליטה שנקבע בחוק - 30%.
זה לא סוד שהחברה על המדף ויש מי שמתעניינים איך זה משפיע על הפעילות?
"אנחנו חברה ציבורית שכל מניותיה נסחרות בבורסה, שתמיד אפשר לקנות מניות שלנו. המסלול כדי להפוך לבעלי שליטה בחברה כמו שלנו הוא הרבה יותר מורכב בגלל שאנחנו חברה שמפוקחת רגולטורית על ידי בנק ישראל. לכן, אנחנו לא מתעסקים בזה, אלא באיך אנחנו כחברה ממשיכים להוביל את התעשייה ובסופו של דבר להשיא ערך למשקיעים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.גיוס החרדים לצה"ל נותן תקוה גדולה למדינהסבטלנה 23/05/2024 21:42הגב לתגובה זו1 0רק שנתניהו וההנהגה החרדית הארורה לא יחרבו את התיקוה.סגור
-
3.אין מצב שאחרי כל האסונות של 2020-2024 השווקים לא יגיבוקשקש 23/05/2024 21:15הגב לתגובה זו0 0מגפה קטלנית 2 מלחמות ריבית פיטורים המוניים סגירת עסקים מסיבית מה עוד צריך כדי שזה יקרה ?סגור
-
2.רבעון שני היו חגים ולכן אני בפנים (ל"ת)גי אר 23/05/2024 12:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.לכן זה הזמן לקנות מניותבן 22/05/2024 14:50הגב לתגובה זו2 1כשהכל שחורסגור