קיבלתם היטל השבחה עד 70 אלף שקל? מעכשיו, אפשר לערער מהר יותר
הצעת חוק התכנון והבנייה בעניין "שומה מתוקנת מוסכמת" עברה היום בקריאה ראשונה בכנסת. התיקון לחוק נוגע לשומות השבחה של עד 70 אלף שקל והמטרה שלו היא לקצר את הביורוקרטיה של האזרח הקטן, שרוצה לערער על שומה אך לעתים נמנע מכך בשל ההליך הארוך הכרוך בכך. בדברי ההסבר לחוק נכתב: "מטרתה של ההצעה היא לאפשר לחייבים בהיטלי השבחה להגיע לשומות מוסכמות עם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה".
מי שיזם את החוק הם חברי הכנסת אוריאל בוסו ומיכאל מלכיאלי. על פי ההצעה שעלתה, כל חייב בהיטל השבחה שחולק על שומה שהסכום בה לא עולה על 70 אלף שקל, יכול לפנות לוועדה המקומית ולערער על כך, אחרי שצירף שומת מקרקעין שנערכה על ידי שמאי מקרקעין.
צריך לזכור כי עד היום הפנייה הייתה ישירות לוועדת ערר או שמאי מכריע (תלוי אם המחלוקת היא על גובה השומה, או על עצם השומה, א"י). כעת, ההערכה היא שהערעור יקודם מהר יותר.
חשוב לציין כי על המערער חלה חובה לשכור שמאי מקרקעין ולשלם בעד השירות, קח שהוא יצטרך לשקול היטב האם לערער, בהתאם לגובה השומה (אבל גם הפנייה לוועדה או לשמאי מכריע הייתה עולה כסף). אם מדובר בסכם זניח, סביר שיימנע מכך כמו שעשה עד היום. מעניין יהיה לראות האם הצעד הזה ישפיע על שמאי הרשות המקומית, שידוע כי לרוב, הוא לא נוטה להשיג בקלות על החלטה הוועדה.
אז מה אומרת הצעת החוק? כאמור, אחרי שהמערער יפנה לשמאי הוועדה המקומית עם אותה חוות דעת של שמאי מטעמו (תוך 14 יום) והוועדה תהיה רשאית להנפיק שומה מתוקנת (עד 21 יום) והיא תועבר לשמאי הממשלתי. תוך 21 יום מהמועד הזה, ייקבע האם לבטל את השומה או לא.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין, מסרה: "החוק שנדון היום וקודם על ידי לשכת שמאי המקרקעין הוא חוק חברתי וציבורי מהמדרגה הראשונה שיאפשר לאזרח מן השורה להתמודד מול דרישת היטל השבחה. מוסד השמאי המכריע הינו מוסד חשוב שמוסיף הרבה כבוד למקצוע שמאות המקרקעין והוא קובע שכל השגה על שומת השבחה של הועדה המקומית תבוא לדיון בפני השמאי המכריע. יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שגברת כהן מחדרה שרוצה לסגור מרפסת או למכור את הדירה, פתאום מקבלת שומה בסך 70 אלף שקל, ולא יכולה להגן על עצמה. העלות המצטברת של המנגנון הקיים לא מאפשרת לאזרח מן השורה להגן על עצמו! עליו לשלם לשמאי מטעמו, להשתתף בשכר השמאי המכריע ולעיתים יש צורך גם בעורך דין. החוק החדש יאפשר, בשומות נמוכות בלבד, דיון ישיר בין השמאי מטעם האזרח לבין שמאי הועדה המקומית עם הגעה להפחתה מוסכמת ומנומקת של ההיטל בראיה נקודתית לנכס עצמו. ברגע שהחוק יעבור, נזכה גם להסרת חסם נוסף שיפנה את השמאים המכריעים לעסוק בתיקים המשמעותיים והגדולים הנדרשים לצורך המלחמה במשבר הדיור".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נו כברקובי 21/07/2024 16:36הגב לתגובה זו0 0הגיע הזמן לעשות משהו קטן למען האזרחסגור
-
1.מתי תקבלו שכל ותקנו דירות בחול.הכסף הולך לשיחוד מצביעיחחח 21/07/2024 15:32הגב לתגובה זו0 0ביבי שמוכרים אותכם לאוייבסגור