מתי אתם זכאים לקבל את החיסכון הפנסיוני של ההורים-סבים?

עו"ד דניאל פרידנברג שותף במשרד הופמן פרידנברג על הגרושה שקיבלה את כספי הפנסיה למרות שזו לא היתה כוונת הנפטר; על העקרונות של חוק הירושה ועל רישום מוטבים בקרנות הפנסיה
 | 
telegram
(1)

לאן הולכים כספי החיסכון בפנסיה כשהחוסך נפטר? מה קובע לאן ילכו הכספים של הנפטר - הצוואה, חוק הירושה או רישום מוטבים על חסכונות ספציפיים?

עו"ד דניאל פרידנברג שותף במשרד הופמן פרידנברג בשיחה עם ביזפורטל על החשיבות של צוואה ועדכון המוטבים בחסכונות.
 

חוק הירושה לעומת צוואה

ברוב המקרים לא מעדכנים את המוטבים במהלך החיים והם לא מעודכנים למצב שהיה בתחילת הקמת הקרן או הקופה. וכך נוצר מצב שהורים זכאים לכסף ולא ילדים; או גרושה ולא האלמנה.

מה אומר חוק הירושה?
"חוק הירושה פוגש אותנו אחרי פטירה, החוק קובע בפשטות שהעיזבון של כל מה שנשאר מתחלק בין בת הזוג לבין הילדים חצי חצי. מה נעשה שיש דירה שרשומה 50% על הגבר והאישה כל אחד ונניח שהגבר הולך לבית עולמו, מחצית הנותרת מתחלקת בין הילדים לאלמנה וכך יוצא שהאלמנה מחזיקה 75% מהדירה והילדים ב-25%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"אם הילדים מעל גיל 18 הם יכולים להגיד לאמא שהם מוותרים ומסתלקים לטובתה כאילו לא ירשו והכל עובר אליה. אם הם קטינים לא ניתן לעשות זאת כיוון שבית המשפט אמון על רכושם של הקטינים ובית המשפט לא יאשר זאת עד גיל 18, ולכן אם האלמנה תרצה לעשות משהו עם הדירה הכל צריך אישור בית משפט. ואף בנק לא ייתן משכנתא במצב של קטינים מעורבים בדירה".
 
מה קורה במצב של זוגיות שנייה?
"החוק לא מבדיל בין זוגיות שניה. מבחינת החוק עושים הקפאה על המצב הקיים במצב הפטירה והאישה יורשת חצי. גם לא משנה אם נשואים או ידועים בציבור. מתי זה מייצר מורכבות כאשר נפטר בן הזוג מוריש הכל לאלמנה והאמא קושרת את גורלה עם אחר ולא עורכת צוואה והיא הולכת לבית עולמה ולמרות שאת הכל קיבלה בירושה, בן הזוג שיהיה במועד הפטירה ירש מחצית מהרכוש. גם אם נעשה הסכם ממון זה לא קשור לחוק הירושה. ולכן מחצית מהרכוש יעבור אליו ומחצית לילדים".
 
מה קורה עם כספי פנסיה לאן הכספים האלה הולכים במצב של ירושה?
"חוק הירושה מאוד ספיצפי בנקודה הזו לפי סעיף 149 כספים שמגיעים מזכות ביטוחית, אלו זכויות שמוחרגות באופן מובהק מחוק הירושה. אי אפשר לכתוב עליהם שום דבר בצוואה והחוק נחרץ. הדרך להתמודד עם זכויות פנסיוניות זה עם מינוי מוטבים. ולכן יש הרבה מקרים של התנגשויות בין הדברים. אם אדם כותב את שם בן או בת הזוג וממנה אותו כמוטב גם אם הם נפרדים לאחר מכן במצב של פטירה הכסף ילך למוטבים שכתובים למרות שידוע שהתגרשו. אותה טעות היסטורית תעלה ביוקר.

"גם אם תהיה צוואה מפורשת וזה לא מעודכן בפנסיה עדיין המוטב שכתוב בביטוח יקבל את הזכויות הפנסיוניות.

"מקרה שנתקלתי, אדם שהתחיל לעבוד במקום עבודה והיה נשוי ורשם במוטבים אישתי רחל, לימים הוא התגרש ממנה במאבקים משפטיים קיצוניים, והם נפרדו בפסקי דין דרמטיים. לאחר מכן נישא בשנית וכאשר הלך לבית עולמו ופתחו את התיק הפנסיוני התחיל מאבק משפטי בין האישה הראשונה לשנייה. ונשאלת השאלה האם נותנים משקל למילה אישתי או למילה רחל. הפסיקה חלוקה בנקודה הזו במקרה הזה בסוף התפשרו וחלקו חצי חצי".
 
גם הרבה חברה צעירים כותבים את ההורים והאחים בזכויות לפנסיה ולאחר מכן מתחתנים ולא משנים את המוטבים - מה עושים בכדי להימנע ממקרים מסוג זה?
"הפתרון הוא באמצעות עדכון מוטבים מהיום הראשון – יורשי עפ"י חוק. אם לא יהיה נשוי המוטבים הם ההורים, אם נשוי זאת תהיה האלמנה. ואם כותבים שמית מי המוטבים תדעו שזה נעול. צריך לשנות את שם המוטבים. עדכון המוטבים עצמם כלומר לפנות לקרן הפנסיה ולעדכן את המוטבים כדי שיהיה ברור מיהם המוטבים העדכניים, זה מונגש וקל ואין צורך בעו"ד וזה שווה הרבה מאוד"

לאור אירועי שבעה באוקטובר האם החוק הירושה הנוכחי שמשאיר חלק מהרכוש אצל הילדים הוא לא תמוה ופוגע באותה אלמנה וילדים ברגעים הקשים?
"נכון שבמקרים שאתה מתאר נוצרת פגיעה באלמנה והירושה שניתנת לקטינים והיא מונעת ממנה להתקדם ולדאוג להם כאשר היא רוצה לשפר את תנאי הדיור וזה יכול להוות מכשול. מצד שני זה חוק כללי לכולם והוא לא יכול לדאוג לכל מקרה ומקרה. והחוק צריך לאזן בין אינטרס של האלמנה והילדים והאיזון הוא חצי חצי. נכון שזה טוב ויפה במציאות תיאורטית שהכל הרמוני אבל במציאות שאנחנו חיים היא יותר קיצונית וזה דורש פתרונות יותר יצירתיים". 

ומה אומר חוק הירושה במצב של חברות ובעלי מניות בראיון המלא:

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מוטבים בקרן פנסיה
    ירון אופק 12/08/2024 20:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    היי , תודה על הסקירה, למיטב יידעתי יש הבחנה בין קרן פנסיה לשאר המוצרים הפנסיוניים. קרן פנסיה מחולקת לאחר המוות, 60% - לבת הזוג, ו 40% מחולקים בין הילדים -עד גיל 21. שאר המוצרים לפי מוטבים. לא שמעתי שהדברים נאמרו בראיון. אשמח להברות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות