עתירת קיבוץ האון נדחתה: השופטים ציינו - "המניע לא היה דאגה אמיתית לציבור"

כמה עולה בית בקיבוץ האון, והאם המכרז האחרון של רמ"י היה הזדמנות לקנות בהנחה ענקית?
 | 
telegram
(1)

בית המשפט המחוזי בנוף הגליל, בראשות השופט ערפאת טאהא, דחה את עתירת קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן שביקשו לבטל שלושה מכרזים פומביים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) למכירת אדמות הקיבוץ, הממוקם סמוך לכנרת.

המועצה והקיבוץ טענו כי מכירת המגרשים במכרז פומבי עשויה להפוך את היישוב לכפר נופש לעשירים או ל"יישוב רפאים" ולא לקהילה חיה ומשגשגת. הם גם העלו טענות לפגמים במכרז. מנגד, רמ"י הבהירה כי בשל המיקום הייחודי של הקרקעות על שפת הכנרת, יש לשווקן במכרז פומבי, עם עדיפות לנכי צה"ל וחיילי מילואים, בהתאם למדיניות הממשלה.

השופט טאהא לא התרשם מהטענות של המועצה והקיבוץ וציין כי ההחלטה לשווק את הקרקעות בדרך זו נחשבת סבירה ולא מחייבת התערבות משפטית. הוא הוסיף שהעתירה נבעה מרצון העותרים להבטיח שהתושבים המקומיים וילדי הקיבוץ יזכו למגרשים, ולא מתוך דאגה ציבורית אמיתית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

העתירה התייחסה למכרז של 248 מגרשים בשטח של 300-500 מ"ר כל אחד, עם מחירי מינימום הנעים בין 700 אלף ל-1.1 מיליון שקל, לפני עלויות הפיתוח.

המועצה האזורית עמק הירדן מסרה בתגובה: "הצטערנו לקרוא את החלטת השופט בנוגע לשיווק המגרשים בהאון. נלמד את ההחלטה ונשקול להגיש ערעור לבית המשפט העליון"

קיבוץ האון (גוגל מאפס)
הרוכשים הפוטנציאלים ייאלצו לחכות. קיבוץ האון (גוגל מאפס)


המכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשיווק קרקעות בקיבוץ האון התבסס על החלטת מדיניות שמטרתה למקסם את השימוש במשאבי הקרקע, במיוחד באזורים מבוקשים עם ערך נדל"ני גבוה כמו אזור הכנרת. השטח המדובר כלל 248 מגרשים בגודל של 300-500 מ"ר, שנועדו לפיתוח למגורים. רמ"י קבעה כי המכירה תיעשה במכרז פומבי, כדי להבטיח שקיפות ותחרות חופשית, עם מתן עדיפות לנכי צה"ל וחיילי מילואים כחלק ממדיניות לאומית לעידוד חזרה לאזורי פריפריה.

קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן, שראו בקרקעות הללו חלק מהמורשת והקהילה המקומית, התנגדו לשיווק הפומבי. לטענתם, פתיחת המכרז לכלל הציבור עלולה לשנות את אופיו של היישוב ולהפוך אותו ליישוב נופש או "יישוב רפאים" המיועד רק לבעלי יכולת כלכלית גבוהה. הקיבוץ טען גם לפגמים טכניים ומנהליים במכרז שהצדיקו, לדעתם, את ביטולו.

המאבק המשפטי הגיע לשיאו כאשר המועצה האזורית והקיבוץ הגישו עתירה לבית המשפט המחוזי בנוף הגליל, במטרה לבטל את המכרזים. במקביל, רמ"י הגנה על החלטתה, בטענה כי מדובר בקרקעות בעלות ערך ייחודי שמכירתן חייבת להיות פתוחה לכל, בכדי לקדם תחרות הוגנת ולמנוע מתן עדיפות לאוכלוסיות מסוימות בלבד.

השופט ערפאת טאהא, קבע כאמור שהחלטת רמ"י היא סבירה ואינה מצריכה התערבות משפטית. 

נזכיר כי במכרזים הנוכחיים שנערכו על ידי רמ"י בקיבוץ האון, הוצעו למכירה 248 מגרשים בגודל 300-500 מ"ר כל אחד. מחירי המינימום שנקבעו במכרזים נעים בין 700 אלף שקל ל-1.1 מיליון שקל לפני עלויות פיתוח. המחירים הללו משקפים את הערך הגבוה של הקרקע באזור הכנרת, שהוא אזור מבוקש מאוד, במיוחד לאור היתרונות הנופיים והגישה למקורות מים.


על פי כל ההערכות, המחיר הממוצע (כולל פיתוח) יחצה את רף ה-2 מיליון שקלים וכנראה גם מעל 2.5 מיליון שקל, זאת בעקבות העובדה שמחיר בית באזור עומד על 6-8 מיליון שקלים. יחד עם עלויות הבנייה, סביב 1.8-2.2 מיליון שקל (תלוי בגודל הבית וברמת הגימור) עלות בית תגיע לכ-4-5 מיליון שקל, מתחת למחירי השוק. 

 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הקיבוצים הם האחרונים שיכולים לטעון שהם שיוויוניסטים.
    חייל אלמוני 04/11/2024 21:19
    הגב לתגובה זו
    4 1
    השטחים הללו הם שטחי מדינה- נא להעבירם לרשות הציבור. תודה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות