צרפת במשבר כלכלי: מה הוביל אותה לשם ואיך היא מתכוונת לצאת מזה?

אינפלציה של 6.3%, חוב לאומי של 3 טריליון אירו ואבטלה גבוהה מאיימים על היציבות הכלכלית; מקרון מתמודד עם התנגדות פוליטית לרפורמות ועם התחזקות הימין הקיצוני

 | 

צרפת במשבר כלכלי. אחת הכלכלות החזקות בעשורת השנים באירופה נמצאת במצב בעייתי - אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נסחרות בריבית שקולה לזו של יוון וריבית גבוהה יותר מזו של פורטוגל. הסיכון של הכלכלה הצרפתית שבא לידי ביטוי גם באגרות החוב, גדל בהתמדה בשנים האחרונות, כשהאינפלציה מרקיעה שחקים והאבטלה מעיקה מאוד על האזרחים. מה הוביל את צרפת למצב הזה? ואיך המדינה מתכננת להתמודד עם הבעיות הכלכליות? 

האינפלציה מכה בכיס של כולם

האינפלציה בצרפת עומדת על 6.3% נכון לנובמבר 2024, פי שניים מהממוצע השנתי שלה בעשור האחרון. הגורמים העיקריים:

עלייה במחירי האנרגיה: מלחמת רוסיה-אוקראינה שהובילה למחסור בגז ובנפט השפיעה באופן כבד על צרפת, שמסתמכת על ייבוא. במקביל, נרשמה עלייה חדה מחירי מזון:. מתחילת השנה מחירי המזון עלו ב-12%, כאשר החקלאות המקומית מתקשה להתמודד עם משבר אקלים מתמשך.

צעדים של הממשלה להעלות מיסים כדי לממן את החוב הציבורי רק החריפו את הלחץ הכלכלי על הצרפתים.האינפלציה הפכה למעמסה כבדה על משקי הבית, עם עלייה חדה בהוצאות על מזון, דיור ודלק. הצרכן הצרפתי מתמודד עם ירידה בכוח הקנייה, כשמשפחות רבות נאלצות לצמצם הוצאות בשיעור ניכר.

החוב הלאומי מרקיע שחקים

החוב הציבורי של צרפת חצה את רף 3 טריליון אירו (112% מהתמ״ג), מה שהפך את ניהולו וצמצומולאתגר עצום. ככל שהחוב גדול יותר כך הריבית גבוהה יותר ואז הוצאות הריבית הופכות למעמסה וסוג של חרב פיפיות, הן בעצם מגדילות את החוב מדי שנה בסכומים ניכרים. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הגידול בחוב הלאומי מתבטא כאמור באגרות חוב בריבית גבוהה: התשואה על אגרות החוב ל-10 שנים עומדת על 4.8%, מה שהופך את שירות החוב להוצאה כבדה על תקציב המדינה.

כמו כן, קיים לחץ מצד האיחוד האירופי: צרפת נתונה לביקורת על חוסר היכולת שלה להפחית את הגירעון התקציבי, שעומד על 4.5% מהתמ״ג.

שוק העבודה: אבטלה גבוהה וקשיי תעסוקה


האבטלה בצרפת נותרה אחת מהגבוהות במערב אירופה, ועומדת כיום על 7.8%. זה לא רק זה, כמעט 20% מהצעירים בגילאי 15-24 אינם מועסקים. בד בבד, המצב הכלכלי הקשה הוביל לגלי מחאה ברחבי צרפת, עם דרישות להעלאת שכר ושיפור התנאים.המשבר החריף גם את הפערים הכלכליים, כאשר תעשיות מסורתיות כמו רכב וחקלאות נפגעות בעוד תחומי הטכנולוגיה והחדשנות מצליחים לצמוח, אבל בקושי.
 

מה הצרפתים מתכננים לעשות?


הממשלה של הנשיא עמנואל מקרון ניצבת מול אתגרים פוליטיים וכלכליים אדירים. עמנואל מקרון, הנשיא המכהן מאז 2017, מתמודד עם ירידה בפופולריות הציבורית. לאחר שנבחר מחדש ב-2022, מקרון התחייב להוביל רפורמות נרחבות בכלכלה, במערכת הפנסיה ובשוק העבודה, אך התקשה לקדם אותן עקב התנגדות פוליטית רחבה.

במרץ 2024, הממשלה העבירה חוק להעלאת גיל הפרישה מ-62 ל-64, מהלך שעורר גל מחאות ארציות, שביתות המוניות ושחיקת תמיכתו הציבורית. הפגנות אלה נמשכו גם לתוך הקיץ, כאשר איגודי העובדים וחלק מהמפלגות דרשו לבטל את החוק.

בכדי לנסות לשפר את המצב הכלכלי הממשלה נערכת ב-2025 לבצע כמה רפורמות, לרבות:

  1. העלאת מיסים על עשירים: מהלך שנועד לצמצם את הגירעון התקציבי.
  2. קיצוצים בתקציב: במיוחד בהוצאות ציבוריות כמו פנסיות ושירותים חברתיים, צעדים שעלולים לעורר זעם ציבורי.
  3. תמריצים ירוקים: השקעות באנרגיה מתחדשת, תוך הפחתת התלות בנפט ובגז.
  4. תוכנית להעלאת שכר המינימום: ניסיון להקל על משקי הבית המתמודדים עם אינפלציה גבוהה.
 

    מה אומרים המומחים?

    כלכלנים רבים מזהירים שצרפת נמצאת בצומת דרכים. מצד אחד, עליה לנהל את החוב הציבורי הגדל. מצד שני, נדרשת התערבות שתמריץ את הצמיחה הכלכלית, אך התערבות כזו עולה כסף ואין לצרפת תקציבי לפתח מנועי צמיחה. 

    וכל זה כשקיים גם משבר פוליטי וחברתי. מפלגות הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני מתחזקות ומצביעות על קיטוב בחברה הצרפתית כשחלק מאוד גדול מהציבור מאשים את המהגרים במצב הכלכלי.  

    המפלגה של מקרון - הרפובליקה בדרך (La République En Marche) שהייתה פעם תנועה רעננה ומבטיחה, סובלת כיום מירידה בכוח הפוליטי שלה בפרלמנט. ללא רוב מוחלט, מקרון נאלץ להסתמך על קואליציות משתנות כדי להעביר חוקים, מה שהקשה על קידום מדיניותו.

    מפלגת האיחוד הלאומי (Rassemblement National) מפלגתה של מרין לה פן, המזוהה עם הימין הקיצוני, מתחזקת וממשיכה לבסס את מעמדה כאופוזיציה מרכזית לממשלה. לה פן מנצלת את המשבר הכלכלי והחברתי כדי לקדם מסרים אנטי-ממסדיים, בדגש על נושאי מהגרים וביטחון פנים והיא הולכת ומתחזקת. 

    בבחירות המקומיות ביוני 2024, האיחוד הלאומי רשם הצלחות מרשימות, במיוחד בפריפריה ובאזורים הכפריים, מה שהגביר את הלחץ על מקרון.

    מפלגה נוספת היא המפלגה הסוציאליסטית (Parti Socialiste) שנחשבה בעבר לכוח הפוליטי המוביל בצרפת. היא ממשיכה להתאושש מהפסדים היסטוריים  כשמנהיג המפלגה, אוליבייה פור (Olivier Faure), מתמקד באיחוד השמאל סביב נושאים כמו רפורמות חברתיות ומאבק באי-שוויון.


    בנוסף יש את הכוחות השמאליים (La France Insoumise) מפלגתו של ז'אן-לוק מלנשון ששמה דגש על כלכלה ירוקה, זכויות עובדים והתנגדות למדיניות הפנסיה של מקרון. עם זאת, המפלגה חווה חילוקי דעות פנימיים בנוגע לאסטרטגיה העתידית שלה.


    המשברים הגדולים של הממשלה הם סביב משבר הפנסיות וההגירה לצרפת. מקרון נקט בגישה שמנסה לאזן בין קליטה הומנית של פליטים לבין הגבלת זרם המהגרים. האיחוד הלאומי מנגד, קרא להחמרת החוקים, כולל סגירת גבולות.

    המצב הכלכלי והמשברים האלו מביאים את האופוזיציה לקרוא לבחירות מוקדמות. מקרון רוצה לדחות את הבחירות ככל שיוכל. הממשלה שלו מקווה להתאוששות כלכלית ופתרון משבר הפנסיה ומשבר ההגירה. הרפורמות שהממשל עומד לעשות גם בתחומים נוספים כמו בריאות וחינוך, אמורים להערכת הממשלה להטיב עם הציבור. 

    כך או אחרת, הבחירות המחוזיות ומקומיות ב-2025 עשויות להוות מבחן אמיתי לשלטון מקרון.

    תגובות לכתבה(11):

    התחבר לאתר

    נותרו 55 תווים

    נותרו 1000 תווים

    הוסף תגובה

    תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
    תודה.
    לתגובה חדשה
    תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
    חזור לתגובה
    • 10.
      שמאל פרוגרסיבי מוסלמי עם שינאת יהודים- אסון למדינה (ל"ת)
      עושה חשבון 05/12/2024 06:16
      הגב לתגובה זו
      3 0
      סגור
    • 9.
      תנועת מלקחיים של סוציאליזם, איסלם, וכסף מודפס (ל"ת)
      99 04/12/2024 15:00
      הגב לתגובה זו
      5 0
      סגור
    • 8.
      צרפת כבר נפלה, נכבשה מזמן. (ל"ת)
      יותם 04/12/2024 10:51
      הגב לתגובה זו
      3 0
      סגור
    • 7.
      תמשיכו להכניס מוסלמים - שיחתמו אבטלה ויקבלו קצבאות
      ערבי טוב ערבי 04/12/2024 10:15
      הגב לתגובה זו
      12 0
      והמצב ישתפר בטוח.. מתי האירופאים יבינו שהכנסת מוסלמים ממדינות נכשלות לא מחזקת את המדינה אלא לוקחת אותה אחורנית? דווקא מתאים שצרפת תתרסק ותחזור 80 שנה אחורנית.. זה יוביל להתחזקות מדינות אחרות שהן יותר פרו ישראליות. שיחנקו שם עם הדייסה שלהם
      סגור
    • 6.
      השריפה בלובר
      לרון 04/12/2024 09:54
      הגב לתגובה זו
      1 0
      היוותה סימפטום לסינדרום
      סגור
    • טען עוד
    • השריפה בנוטרדם לא בלובר (ל"ת)
      תלמד קצת 05/12/2024 15:03
      הגב לתגובה זו
      0 0
      סגור
    • 5.
      כדי להתאושש כלכלית
      מוריה 04/12/2024 09:26
      הגב לתגובה זו
      11 8
      על צרפת לאמץ את כלכלת בעזרת השם. שישלחו שליח לגרנדמייזר הארור, כדי ללמוד
      סגור
    • 4.
      בהצלחה
      אריק 04/12/2024 08:35
      הגב לתגובה זו
      9 6
      כך יעשה למדינה שרוצה ברעתינו. שימשכו לקלוט מהגרים מוסלמים
      סגור
    • 3.
      צרפת מדינה גמורה
      מקרון הצפרדע 04/12/2024 08:13
      הגב לתגובה זו
      17 4
      השמאל והפרוגרס גמרו אותה. מאוחר מדי.
      סגור
    • 2.
      כה זה שמתעסקים עם ישראל
      חיים 04/12/2024 07:08
      הגב לתגובה זו
      22 5
      במקום לטפל בבעיות בצרפת..מקרון הכניס מיליונים.מוסלמים וכל הזמן מתערב לנו במדיניות
      סגור
    • 1.
      ביום שצרפת וגרמניה יפלו בגלל הכלכלה נגמר סיפור היורו
      קשקש 04/12/2024 06:21
      הגב לתגובה זו
      19 3
      לפי דעתי כדי לשנות את המגמה צרפת חייבת לשנות את הגישה הסוציאלית כלפי המהגרים שמרוקנים את הקופה
      סגור
    חיפוש ני"ע חיפוש כתבות