לקוח רכש את הדירה חודשים אחרי שמתווך הראה לו אותה - האם הוא צריך לשלם עמלת תיווך?

הלקוח אמר - "לא תודה", אבל הסתבר שבהמשך הוא רכש את הדירה; המתווך פנה לבית המשפט - מה קבע השופט?
 | 

מה קורה כשמתווך מציג דירה, הלקוח אומר "לא תודה", ואז קונה אותה מאחורי הגב? המקרה הזה הגיע לבית המשפט והסתיים בפסיקה חד-משמעית: אם מתווך סוכם להיות הגורם היעיל בעסקה, הוא יקבל את העמלה המלאה – גם אם הלקוח ניסה לעקוף אותו.

 

ראית דירה - תחתום על הסכם תיווך

מתווך מקרקעין הציג ללקוח נכס בנתיבות, יחד עם מספר נכסים נוספים. הרוכש חתם על הסכם תיווך שקבע עמלה של 2% על הנכס, ששוויו הוערך ב־3.5 מיליון שקל. לאחר פגישה אחת שבה הוצגה הדירה, הרוכש הודיע שהוא לא מעוניין.

אבל ארבעה וחצי חודשים אחר כך, התברר שהרוכש חתם על חוזה לקניית הדירה – בלי ליידע את המתווך. המחיר היה 3.3 מיליון שקל. המתווך, שהבין שנעשה "מעקף", הגיש תביעה לבית המשפט על עמלת התיווך בסכום של 75 אלף שקל.
 

"מאחורי הגב" – אבל לא מחוץ לחוק

הרוכש טען בבית המשפט שהמתווך כלל לא היה הגורם היעיל בעסקה, ושמתווך אחר היה זה שסגר אותה בפועל. אלא שבית המשפט חשב אחרת. הרשמת מיטל פרי מבית משפט השלום בבאר שבע דחתה את טענות הרוכש וקבעה: "אין צורך בריבוי פעולות מצד המתווך כדי להיחשב לגורם יעיל – די בכך שהוא הציג את הנכס והפגיש בין הצדדים".
 

לא ניתן להתחמק מעמלה

בית המשפט הבהיר כי כאשר רוכש מסתיר את כוונותיו האמיתיות ורוכש את הנכס שהוצג לו על ידי המתווך, הוא פוגע ביכולת המתווך לממש את תפקידו ולהיות הגורם היעיל בעסקה. לכן, גם אם התרומה של המתווך הסתכמה בהצגת הנכס בלבד, הוא עדיין זכאי לעמלתו המלאה. בנוסף, הרשמת ציינה כי רכישת הדירה בוצעה בפרק זמן קצר יחסית לאחר הצגת הנכס, ובמחיר שקרוב למחיר המקורי. כל אלה חיזקו את ההכרעה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המקרה הזה אינו הראשון שבו נקבע שעל רוכשים לכבד את התחייבויותיהם למתווך. בעבר, בתי המשפט פסקו במקרים דומים שעל אף שהמתווך לא השלים את העסקה בפועל, ניסיונות של רוכשים לעקוף אותו כדי לחסוך את דמי התיווך אינם מתקבלים על הדעת.

הרוכש במקרה הזה חויב לשלם את מלוא סכום התביעה – 75 אלף שקל – בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחה של 11,500 שקל. חשוב להבין ולזכור - אם אתם חותמים על הסכם תיווך, תדעו שזו התחייבות רצינית. גם אם נדמה לכם שהמתווך לא עשה הרבה, החוק רואה בהפגשת הצדדים או בהצגת הנכס כמספיקים כדי לזכות אותו בעמלה.
 

המקרה בהרצליה - הלקוח התחמק - מה קבע השופט?

בפסק דין שניתן לפני מספר חודשים בבית משפט השלום בהרצליה על ידי השופט צחי אלמוג, נידונה תביעה על סכום של כ-437 אלף שקל שהגיש מתווך נדל"ן נגד בעל נכס בהרצליה. התביעה עסקה בטענה שהמתווך היה הגורם היעיל במכירת הנכס תמורת 9 מיליון שקל, ולכן מגיעים לו דמי תיווך, אף שמכירת הנכס בסופו של דבר התבצעה מול רוכש אחר. 

המתווך חתם עם בעל הנכס על הסכם למכירת נכס במרכז הרצליה. ההסכם העניק למתווך בלעדיות למשך שישה חודשים, כשסוכם שיקבל דמי תיווך בהיקף של 1.5% מהעסקה אם יצליח למכור את הנכס. במהלך תקופת הבלעדיות, המתווך הציג את הנכס לזוג קונים פוטנציאליים, וניהל עמם משא ומתן מתקדם על העסקה. אלא שהמשא ומתן התפוצץ מסיבות טכניות הנוגעות לקשיים בהשגת משכנתא מצד הרוכשים.


המתווך שהרוכש השני נחשף לנכס בזכות פעולות שיווק שלו צילום: ISTOCK

באותה העת, התגלה כי הנכס נמכר בסופו של דבר לרוכש אחר. המתווך טען כי הרוכש האחר נחשף לנכס בזכות פעולות השיווק שלו, כולל סרטון שצילם והפיץ ברשת. לאור זאת, טען המתווך כי מגיעים לו דמי תיווך גם בעסקה זו, אף שהעסקה נסגרה לאחר תקופת הבלעדיות. הוא דרש לקבל את דמי התיווך על סך 1.5% מתוך מחיר הנכס, שנמכר תמורת 9 מיליון שקל. המתווך טען כאמור כי הוא היה הגורם היעיל בעסקה, וכי פעולות השיווק שביצע הביאו לחשיפת הנכס לאדם שרכש את הנכס לבסוף. לדבריו, הוא השקיע מאמצים רבים בשיווק הנכס, כולל הצגת הנכס לקונים פוטנציאליים וצילום סרטון שיווקי שהופץ באינטרנט. עוד טען המתווך כי בעלי הנכס פעלו בחוסר תום לב, בכך שניהלו מגעים עם הרוכשים שהוא הביא במקביל למגעים עם האדם האחר, ובכך הכשילו את העסקה עם האנשים שהוא הביא.

מנגד, הנתבע טען כי המתווך לא היה הגורם היעיל בעסקה שנחתמה לבסוף, וכי העסקה נסגרה באמצעות מתווך אחר. לדבריו, הרוכש לא נחשף לנכס בזכות פעולותיו של המתווך, אלא דרך הקשרים שלו עם משפחת הבעלים של הנכס, שהיו חברים קרובים.

השופט אלמוג נדרש לקבוע אם המתווך היה אכן הגורם היעיל בעסקה עם האדם שביצע את העסקה מול בעלי הנכס. אחת השאלות המרכזיות היתה אם הסרטון שהמתווך הפיץ ברשת היה הגורם לכך שהרוכש נחשף לנכס. לאחר סקירת הראיות, קבע השופט כי "לא הוכח שהתובע היה הגורם היעיל בעסקה", וציין כי הרוכש עצמו העיד כי לא הכיר את המתווך לפני שרכש את הנכס, וכי נחשף אליו רק לאחר חתימת ההסכם.

השופט אף הוסיף כי מחומר הראיות שהוצגו, עולה כי הרוכש קיבל את המידע על הנכס ממתווך אחר, שהיה מעורב במגעים ובסגירת העסקה. לדבריו, "המתווך לא הביא ראיות מספקות לכך שהרוכש נחשף לנכס בזכות פעולותיו".

שאלות ותשובות על מתווכים ומשמעות "גורם יעיל" בעסקה

מה נחשב "גורם יעיל" לפי החוק?
"גורם יעיל" בעסקת נדל"ן הוא מתווך שתרם באופן משמעותי לקידום העסקה, אפילו אם זה הסתכם בהצגת הנכס בלבד.

מה אם אני קונה נכס שהוצג לי דרך מתווך אבל סוגר את העסקה לבד?
במקרה כזה, אם המתווך הציג לך את הנכס או חיבר בינך לבין המוכר, סביר להניח שתהיה חייב בתשלום עמלה – במיוחד אם נחתם הסכם תיווך.

האם אפשר להימנע מתשלום עמלת תיווך?
רק אם המתווך לא ביצע אף פעולה שתרמה לקידום העסקה, או אם לא חתמתם על הסכם תיווך.

איך להימנע ממצבים כאלה?
אם אתם עובדים עם מתווך, היו גלויים ונהלו את התהליך בשקיפות. זה יחסוך סכסוכים משפטיים יקרים בהמשך.
פסיקות כאלה מזכירות לנו את החשיבות של כיבוד הסכמים והתנהלות הוגנת – גם בעולם הנדל"ן התחרותי.


במקרה אחר, בית משפט השלום בחיפה הכריע במאי האחרון בתביעה שבמסגרתה היתה לתשלום דמי תיווך שהגישה פמילי נדל"ן והשקעות (RE/MAX Family), נגד שני הצדדים בעסקת למכירת דירה. ראשית המקרה במאי 2018, אז חתם בעל דירה ברחוב השומר שבקריית ביאליק על הסכם עם התובעת, חברה שעוסקת בתיווך נדל"ן, לצורך מכירתה. לאחר החתימה הגיע אחד מעובדי החברה, שנטען כי הוא מתווך, תלה שלט גדול בחזית הדירה שעליו נכתב "למכירה", ואת הפרטים כדי ליצור קשר עמו. רופא שיניים שמרפאתו ממוקמת בסמוך לדירה הבחין בשלט ופנה למתווך. בהמשך, ביולי 2018, נחתם הסכם תיווך גם בין הרופא לבין החברה, והוא ביקר בדירה. בחלוף שנה נוספת חתמו המוכר והרופא על הסכם לרכישת הדירה תמורת 2.5 מיליון שקל. לאחר ששני הצדדים לעסקה סירבו לשלם דמי תיווך לחברה כפי שדרשה, הוגשה נגדם התביעה לבית המשפט.

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 17.
    אין כמו שמן מנוע
    אחמד הצדיק 29/12/2024 10:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מתווך זה סחטן נוכל רמאי וגנב וכול זה בחסות החוק !!! רובם עובדים בשחור מקבלים ערמות של מזומנים יש מתווכת אחת ברחובות בת יותר משישים גם הילדים שלה מתווכים ראיתי בעניים שלי מעל חצי מליון שקל מזומן בלי קבלות בלי ניירות !!! תיווך מזמן הפך לעסק של העולם התחתון
    סגור
  • 16.
    מדינה עקומה בחוק כתוב שהמתווך מקבל את כספו מהמוכר
    רומי 29/12/2024 09:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מהקונה ככה גם בשכירות אם חלילה שנגן על הצודקים אלא נגו על הנוכלים... אין מקצוע יותר דוחה ממתווך
    סגור
  • 15.
    כול הכיוויכל מבצעים בנדלן הם סכנה למשק
    רפאל 29/12/2024 06:55
    הגב לתגובה זו
    1 1
    המבצעים בנדלן הם לדעתי סכנה למשק ולבנקים המפקח חייב להתעורר ודחוף......
    סגור
  • 14.
    לא צריך תיווך גם ככה יש ביקוש לדירות
    אבי 29/12/2024 05:15
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ולא עמלה של 2% מסיק 0.5
    סגור
  • 13.
    מתי הקטנה שראה את הדירה לא יהיה חייב לשלם דמי תיווך? (ל"ת)
    אמיר 29/12/2024 00:35
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • טען עוד
  • 12.
    תיווך
    שושנה 29/12/2024 00:32
    הגב לתגובה זו
    5 0
    זה אחד המקצועות ההזויים.... העמלה שהם גוזרים ולעיתים על כלום כמעט ואפס השקעה אגב לא רק במכירות גם בשירות ולכן אף פעם לא פניתי וגם לא אפנה למתווך
    סגור
  • 11.
    לכו להיות מתווכים אם זה כזה פשוט (ל"ת)
    דיבורים 28/12/2024 22:50
    הגב לתגובה זו
    0 5
    סגור
  • 10.
    לא מייצרים כלום, לא עוזרים בכלום
    מהנדס 28/12/2024 22:06
    הגב לתגובה זו
    7 1
    אני לא מבין איך בנאדם לא מתבייש להציג את עצמו לסביבה שלו בתור מתווך נדלן, מה עושים? כנראה רגיל לשקר אז ממציא משהו
    סגור
  • 9.
    מתווך שרק מציג את הדירה עובד בשביל בעל הדירה
    רוכשים אל תסכימו 28/12/2024 21:13
    הגב לתגובה זו
    8 0
    חוצפה שקיימת רק בישראל. המתווך עובד בשביל בעל הדירה וגובה שכרהטרחה מהרוכש רק בשביל להראות לו את הדירה. מסקנה: רוכשים, אל תסכימו לשלם תווך. שבעל הדירה יבוא להראות לכם את הנכס
    סגור
  • 8.
    גועל נפש!!!!
    יוסף 28/12/2024 19:38
    הגב לתגובה זו
    21 5
    תיווך עקיצה כסף בחסות החוק ניראה לכם הגיוני לשלם לכם על שלט שהם שמים מחוץ לחלון סכומים כאלו??? רמאים פשוט רמאים
    סגור
  • 7.
    פרייארים לא מתים רק מתחלפים
    דויד - הצבר 28/12/2024 19:31
    הגב לתגובה זו
    18 4
    אל תחתמו עם מתווכים על כלום! חבורה של נוכלים.
    סגור
  • 6.
    למה לנסות לעקוץ את המתווכים כאשר המתווך החתים את הלקוח (ל"ת)
    משה 28/12/2024 19:06
    הגב לתגובה זו
    2 9
    סגור
  • 5.
    צריך לשנות את העמלה לפי מחיר הנכס
    שולתתתת1 28/12/2024 18:35
    הגב לתגובה זו
    11 0
    ככל שמחיר הנכס גבוה יותר מחיר העמלה נמוך יותר.
    סגור
  • 4.
    האם כל הודעה שרואים באתרים מחייבת ת.עמלה
    רוני 28/12/2024 15:56
    הגב לתגובה זו
    4 0
    1. גם שמופיע למשל ביד 2 .
    סגור
  • 3.
    להגבל את ההיתקשרות עם המתוך בזמן!
    הומלס 28/12/2024 15:49
    הגב לתגובה זו
    14 1
    הסכם התווך עם המתווך אינו מוגבל בזמן, בעיקרון המתוך יכול לדרוש את דמי התווך גם עם העסקה נסגרה שנה לאחר שהמתווך הראה את הדירה. לכן חשוב ביותר להוסיף תאריך תפוגה להסכם אחרת אתם מסתכנים.
    סגור
  • 2.
    כל פעם מופתע מחדש מהמקצוע הזה
    גוצ'ה 28/12/2024 13:38
    הגב לתגובה זו
    18 2
    2% + מע"מ... על מה??? דירה של 400 אלף, 2 מיל והלאה... למה נגזרת באחוזים??? אבל כרגיל שומרי הסף ישנים. תשלום שווה ערך למספר חודשי עבודה, מספר משכורות, הלוואה שלמה וחודשי משכנתא רבים, על מההההה? אומת סטאראפ... רק שזה סטארטאפ על חשבונכם.
    סגור
  • 1.
    לבטל את המקצוע הזה לחלוטין! לאסור עליהם לקחת מהרוכש!
    אמיר 28/12/2024 12:45
    הגב לתגובה זו
    21 3
    מה אשם הרוכש שהמוכר סגר עם מתווך?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות