השבוע בוול סטריט: האם המשקיעים יקבלו רמז עבה לשאלה מתי תועלה הריבית?
ברביעי הקרוב (8.7) יתפרסמו פרוטוקלי הישיבה הדרמטית האחרונה של הבנק המרכזי בארה"ב (הפד') לחודש יוני. דאז, כזכור הפד' החליט להותיר את רמת הריבית על אפס במדינה ואף תוואי הנקודות של הישיבה הראה כי ככל הנראה לקראת סוף השנה, נחזה בשתי העלאות ריבית רצופות. אם כי נמוכות מהצפוי.
לאחר ההודעה על החלטת הריבית ביוני, הפד' ערך כנהוג מסיבת עיתונאים. על פי פרשנים כלכליים, מסיבת העיתונאים ברשות נגידת הבנק המרכזי ג'נט יילן, הייתה אניגמתית מתמיד. זאת משום שלא היה ניתן להבין האם הפד' מכוון להעלאת ריבית ראשונה מזה שש שנים בחודש אוגוסט הקרוב. בעקבות אותה מסיבת עיתונאים, חשיפת הפרוטוקולים של ההחלטה ההיא על הריבית יקבלו משנה תוקף ביום רביעי הקרוב.
ביום חמישי האחרון התפרסם דוח התעסוקה בארה"ב על ידי ממשלת ארה"ב. הדוח הציג נתונים מעורבים כאשר הציג ירידה של שיעור האבטלה במדינה לשפל של 8 שנים אך לא הציג עלייה בהכנסה. נתון שיכול להעיד על ירידה בדרישה של עובדים.
שני הנתונים שמדריכים את הבנק המרכזי האמריקני בשאלה האם להעלות ריבית היא רמת המחירים במדינה (אינפלציה בת 2% בשנה) ושיעור התעסוקה. לפד' לא מחכים חיים קלים בהחלטה כאשר שני הנתונים הללו מציגים חולשה יחסית בחודשים האחרונים.
- וול סטריט ואירופה בחופש, אסיה סגרה בעליות קלות
- וול-סטריט ננעלה במגמה מעורבת; אלי לילי קפצה ב-14%, הרץ זינקה ב-43%
שוק התעסוקה
לאחר ששנת 2014 התאפיינה בתוספת משרות גבוהה של 3 מיליון משרות חדשות במדינה, מתרבים הקולות שטוענים כי שוק העבודה האמריקני צועד לקראת רגיעה. בעיקר בשל ירידה בייצוא וירידה בפעילות בשוק האנרגיה.
רמת מחירים
בכל הנוגע לרמת המחירים, נרשמה בחודש האחרון התייצבות מחירים בארה"ב כאשר בחודש מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4%. אם כי בתוואי שנתי, המדד עדיין עומד על סטגנציה (קפאון מחירים).
נציין כי ההתפתחויות ביבשת אירופה והיציאה המתקרבת של יוון מגוש היורו, גם הן מקטינות את הסיכויים להעלאת ריבית באוגוסט הקרוב. קובעי המדיניות בארה"ב ככל הנראה יחששו מצניחה מחודשת של היורו אל מול הדולר, שיחלש בעקבות אי היציבות באירופה. צניחה שכזו מייקרת את התוצרת האמריקנית בעוד גוש היורו הוא השותף הגדול ביותר למסחר עם כלכלת ארה"ב.