הדיווח שהקפיץ הערב את המדדים בוול סטריט
יום המסחר בוול סטריט נסגר בעליות שערים מרשימות. נראה כי הגורם העיקרי לתנופה ביומיים האחרונים במדדים הוא החשש שמתפוגג לאט לאט (ואולי מוקדם מידי) מפני בעיות בנושא תקרת החוב.
סוגיית תקרת החוב בארצות הייתה בכותרות בחודש האחרון, כאשר הזמן להעלאת התקרה הולך ואוזל. שורה של התבטאויות של הנשיא טראמפ בשבוע שעבר הזניקו את הסיכויים להשבתה של הממשל בחודש הבא. נכון להערב חשש זה מתפוגג. האות הראשון להתפוגגות החשש היה הפרסום אמש של חברת הדירוג S&P, שטענה כי דירוג החוב של ארה"ב לא יושפע מאי העלאת תקרת החוב, וכי הוא ישאר בדירוג הנוכחי AA .
והערב, החברות הגדולות הודיעו כי הן מורידות את הסיכויים להשבתה של הממשל בגלל הנזקים הכבדים שהוריקן ארווי גרם בשבוע האחרון. גולדמן זאקס היה הראשון לעשות זאת, לפני זמן קצר חברת הדירוג S&P בהודעה נוספת, טוענת כי גם היא רואה את הסיכויים להשבתת הממשל כקלושים לנוכח הנזק הרב.
נזכיר, תקרת החוב הממשלתי מהווה את הסכום המקסימאלי הקבוע בחוק אותה יכולה ממשלת ארה"ב ללוות. חריגה מתקרת החוב משמעותה חוסר יכולת טכנית של הממשל לשלם את התחייבויותיו, במילים פשוטות הכרזה על ארה"ב כחדלת פירעון. ב-4 העשורים האחרונים חל גידול חד בכמות החובות של הממשל בארה"ב, ומסתכם כעת ב-19.8 טריליון דולר, ובהתאם לכך גם תקרת החוב הועלתה 78 פעמים באותה תקופה.
הרמת תקרת החוב האחרונה התרחשה במרץ 2015, תקרה שהממשל הגיעה אליה ב-16 במרץ השנה, 2 המפלגות הצליחו להגיע להסכמה של הרגע האחרון להרמה זמנית של תקרת החוב עד אוקטובר הקרוב, ועתה מתחדש הלחץ בנושא.
התאריך האחרון לביצוע הסכם זה הוא ה-29 בספטמבר, כאשר לאחר תאריך זה ארצות הברית לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה. שר האוצר, סטיב מנוחין, מנסה לשכנע כבר חודשים את המחוקקים להעלות את תקרת החוב, כדי למנוע אי פירעון של ארה"ב, אך לשווא. בתי המחוקקים נמצאים כעת בחופשת הקיץ שלהם וצפויים לחזור לעבודה רק באמצע ספטמבר, דבר שישאיר לממשל 12 ימים בלבד לטפל בנושא. מנוחין טען לאחרונה כי ארה"ב נמצאת בסכנת פירעון על החוב שלה אם תקרת החוב לא יעלה עד סוף החודש הבא, דבר העלול לעורר משבר גדול במערכת הפיננסית הגלובלית.
ייתכן שהאופטימיות זו קצת מוקדמת לנוכח חילוקי הדעות בין הצדדים, אך הקטסטרופה באזור יוסטון מאחדת לעת עתה את הצדדים.