האם הבנק המרכזי ביפן בדרך לאבד שליטה על הניסוי הכלכלי?
הבנקים מרכזיים משמשים כשחקני מפתח בבורסות מאז המשבר הכלכלי הקשה שפקד את העולם ב-2008. זה התחיל עם הורדת הריבית ע"י יו"ר הפד' דאז, בן ברננקי, והמשיך בתוכניות רכישה עצומות של אג"חים ע"י בנקים מרכזיים מסביב לעולם במטרה להוריד את עלויות המימון, ובכך להחזיר את הכלכלה למסלולה. הבנק המרכזי ביפן הפך בשנים האחרונות לבנק הקיצוני ביותר בנוגע להתערבות הבנק בשוק המקומי, אך ייתכן מאוד כי הסיטואציה בשווקים עשויה להיות כעת קטלנית עבור המטבע היפני.
הבנק פרסם הבוקר את דו"ח אחזקותיו בשוק היפני, וממנו עולה כי הבנק ממשיך להלאים את שוק המניות ושוק האג"ח. ע"פ הדו"ח, הבנק המרכזי הפך להיות בעל המניות הגדול ביותר במעל 40% מהחברות הרשומות במדינה. המשמעות היא שהבנק הגדיל את אחזקותיו במניות בכ-70% במהלך השנה האחרונה.
בשוק האג"ח, אחזקותיו של הבנק מגיעות לכ-41.8% מכלל האג"ח שהונפק ע"י ממשלת יפן. נזכיר כי בחודש מרץ האחרון הדהים יו"ר הבנק יו"ר הבנק המרכזי את השווקים כאשר חשף שהבנק קנה כ-75% מכלל האג"ח שהונפק ע"י המדינה בשנה האחרונה.
בסיכום כללי, מאזן הבנק עומד היום על כ-96.5% מהתמ"ג השנתי של יפן. ההתערבות של הפד' ושל הבנק המרכזי באירופה (ECB) נראית מזערית ביחס לבנק ביפן. גודל המאזן ביחס לתמ"ג, מתוך הסקירה של גוף המחקר Yardeni.
The Bank of Japan makes the Fed and ECB amateurs#CRAZY pic.twitter.com/ps2bK8Mbmr
— Amit Tal (@amital13) 28 ביוני 2018
מה יכול להשתבש כעת?
המשך ההתערבות של הבנק בשוק התאפשרה בשנים האחרונות בעיקר בגלל ששאר הבנקים המרכזיים ביצעו גם הם מדינות מוניטרית מרחיבה. מאז הפד' החל לצמצם את מאזנו, מדינה אחר מדינה רואה את המטבע המקומי קורס מול הדולר: זה התחיל בשווקים המתעוררים, עבר לאירו, ובימים האחרונים גם לסין.
השאלה הגדולה הערב היא מתי שחקני המט"ח/האזרחים ביפן יסמנו גם את היין היפני כמטבע בעייתי ויברחו אל הדולר. במקרה כזה, הבנק המרכזי ביפן צפוי להיות חסר אונים, הוא איננו יכול לבצע צמצום מוניטרי – אין באמת שוק ביפן ללא הבנק המרכזי. היין במקרה הזה עשוי לגמור כמו המטבע של ארגנטינה.
בשנים האחרונות נחשב היין כי "נכס בטוח" שהמשקיעים בורחים אליו בשעות לחץ, הבנק עשוי להקדים תרופה ולבחור כעת למכור את הנכסים על מנת למנוע מסיטואציה של איבוד אמון במטבע להתפתח.
מבחינת טכנית, היין היפני נסחר בתקופה האחרונה צמוד לקו מגמה יורד של השנתיים האחרונות. פריצה של הרמה של 111 יין לדולר עלולה לסמן לשחקנים בשוק על פיחות חד.
גרף דולר מול היין בעשורים האחרונים
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לפי הגרף שהבאתםאריק 29/06/2018 15:00הגב לתגובה זו0 0היין כבר היה במחיר של 150 יין לדולר ולא קרתה אינפלציה סטייל ארגנטינה, שלא לדבר על כך שיפן היא כלכלת יצוא חזקה מאוד מה שישאיר את הביקוש ליין.סגור
-
3.יש שורט על יפן ? (ל"ת)א 28/06/2018 21:07הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.השקל=השקר אבי אבות הבועות. (ל"ת)= 28/06/2018 20:38הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.בישראל המצב גרוע יותר באשר לשקל הגבוה והספקולטיבי רקצחי 28/06/2018 19:26הגב לתגובה זו2 0הדולר יעבור את ה 3.67 והשורט סקוויז שלא היה כאן שנים יוביל אותנו לכוון ה 4 ש"ח.סגור