האם ארה"ב בדרך לסטגפלציה בהמשך 2019?

הפד' שיחרר נזילות רבה לשווקים בעקבות הירידות החדות בדצמבר, אך רק החברות עם גישה לשוק ההון נהנות מהתהליך. העליות החדות בשווקים צפויות להקפיץ את האינפלציה בחודשים הקרובים, כאשר במקביל נתוני המאקרו צפויים להמשיך להידרדר
 | 
telegram
(6)

"הדבר העיקרי שאנחנו מסתכלים עליו הוא הנזילות בשוק, בשילוב של סקירה כלכלית. בניגוד למה שכתוב ברוב העיתונות הפיננסית, כאשר מסתכלים על ה"שווקים השוריים" בעשורים האחרונים, ניתן לראות כי הסיטואציה הטובה ביותר לשוקי המניות היא כאשר הכלכלה האמריקנית חלשה, והפד' מנסה להמריץ אותה... כאשר הכלכלה תופסת תאוצה, הפד' כבר לא איתך, ואז הם חוזרים להתנהג כמו בנקים מרכזיים ומתחילים לדאוג לאינפלציה.... רווחי החברות לא מזיזים כלל את השווקים, זה הכל הפדרזל ריזרב. רוב המשקיעים מסתכלים על רווחי החברות ונעזרים באמצעים קונבנציונליים, אך הם צריכים להתמקד רק בנזילות מצד הבנקים המרכזיים". למרות שנדמה כי דברים אלו נכתבו בעקבות האירועים במדדים המובילים בשנה האחרונה, מדובר בקטע מראיון שערך סטנלי דרוקנמילר, אחד ממנהלי הגידור המוערכים בעשורים האחרונים, במהלך 1988. ההיסטוריה כך מסתבר, חוזרת על עצמה.

החודשים האחרונים עשויים להיות מבלבלים במיוחד עבור המשקיע הממוצע.  מחד גיסא, נתוני המאקרו שמתפרסמים בכל העולם ממשיכים להידרדר ולהצביע על האטה כלכלית. במקביל, צפי החברות בארה"ב לרבעונים הקרובים עבר חיתוך משמעותית. מאידך גיסא, שוקי המניות ובפרט שוקי המניות בארה"ב מבצעים תיקון חד של קרוב ל-20% לאחר הירידות שנרשמו בחודש דצמבר האחרון. בדיוק כפי שטען דרוקנמילר ב-1988, הנזילות מצד הבנקים המרכזיים היא זו שקובעת את כיוון השווקים גם היום.

רבות נכתב בשנים האחרונות על החוב הקונצרני בארה"ב, שטפח בשנים האחרונות ברקע לריביות הנמוכות בשווקים. בספטמבר האחרון כ-14% מהחברות במדד ה-S&P1500 הוגדרו כחברות זומביות, כלומר חברות שההכנסה שלהן קטנה מהוצאות הריבית שלהן (לכתבה המלאה). המהירות שבה נכנס שוב האג"ח הקונצרני לסחרור בסוף 2018 ממחישה עד כמה "מגדל החובות" לא יציב, ותלוי בתמיכה של הבנקים המרכזיים. ברגע שהכסף הזול חזר – שוק החוב הקונצרני נרגע במהירות, והמדדים החלו לשוב לזנק.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בישיבת הפד' האחרונה סימן הבנק את הזינוק במרווחי האשראי כמקור לסכנה, והם יורדים בעקביות בחודשיים האחרונים, ומדובר בפרמטר קריטי להתנהגות השווקים. הגרף הבא מציג את הפער בין תשואות האג"חים החברות בדירוג BBB לתשואות האג"חים הממשלתיות, לבין השינוי במדד ה-S&P500 ביחס לשנה שעברה. קורלציה כמעט מושלמת. אם הפד' שולט במרווחי האשראי בשוק הקונצרני, הוא שולט למעשה בשווקים.

ההקלה בתנאי הנזילות בשווקים אמנם מצליחה להזניק את השווקים ולהרגיע את הפאניקה של סוף 2018, אך היא איננה מצליחה (לפחות כעת) למנוע את ההאטה הכלכלית בארה"ב, שצפויה להחמיר בחודשים הקרובים. הסיבה לכך היא שבעוד שהפד' שיפר את מצב הנזילות בעיקר לחברות עם גישה לשוק הון, הסיטואציה עבור העסקים הקטנים בארה"ב, שתלויים במתן אשראי מצד הבנקים המסחריים, ממשיכה להיות בעייתית . כאשר עקומת האג"ח האמריקנית הופכת לשטוחה, התמריץ של הבנקים לחלק הלוואות הופך לקטן במיוחד, וזו בדיוק הסיטואציה כעת בארה"ב. הפער בין מדד ה-ISM לבין מדד האופטימיות של העסקים הקטנים בחודש ינואר ממחיש את ההבדלים בין העסקים עם הגישה לשוק ההון לבין העסקים התלויים בהלוואות מצד הבנקים המסחריים.

סקר ההלוואות הרבעוני של הפד' שפורסם בתחילת החודש: הבנקים מקשיחים את תנאי ההלוואות

ההאטה במתן הלוואות לעסקים קטנים בארה"ב צפויה להוריד את קצב הצמיחה בחודשים הקרובים. כאשר מוסיפים את העובדה כי ההשלכות של ההאטה בסין צפויות להגיע לארה"ב רק בחודשים הקרובים (מבול נתוני המאקרו השבוע צפויים לספק נק' מבט על התהליך), נראה כי נתוני המאקרו בארה"ב צפויים להמשיך להידרדר בחודשים הקרובים.

הזרקת הכסף מצד הפד' עשוי להכניס את הפד' לסיטואציה בעייתית במיוחד לקראת המשך 2019. העליות במדדים ובסחורות, מקפיצים את האינפלציה הצפויה בארה"ב (הנשיא טראמפ ניסה היום להוריד את הנפט במטרה לעכב את הקפיצה הצפויה באינפלציה), כאשר במקביל הכלכלה האמריקנית צפויה להאטה בצורה משמעותית בחודשים הקרובים. סטגפלציה הופכת לסבירה ביותר.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    אם הכול מוכתב ו"מבויים " ...
    ניסים 26/02/2019 15:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אז מה שצריך לעשות זה לחכות לתיקון של כמה אחוזים ואז לקנות ולחכות שיעשו בשבילנו את העבודה... הכי קל , כסף על הריצפה....
    סגור
  • 5.
    עשו סיבוב עשור חזרו לאותו מקום
    אלון 26/02/2019 13:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    והוסיפו טריליונים של חובות. גאונים
    סגור
  • 4.
    רואה את נימוקי האופטמיים
    לי 26/02/2019 09:29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    והם מחזקים מכל את החשד לבועה. א. התלות בטכנולוגיה שרחוקים מלראות רווחים ממנה ב. אמונה ב"כלכלה חדשה" החוקים השתנו, ריבית נמוכה לנצח ג. אמונה בטראמפ כמושיע, בעל כוח ייחודי לייצב את השוק (לא למדנו כלום מגרינספן)? ד. הכחשה, פשוט הכחשה של גובה החוב של משקי הבית בארה"ב ה. אמונה ששיחות הסחר יסתיימו במן הסכם שיטיב עם המשקיעים- חוסר הבנה של הפוליטיקה שהעלתה את טראמפ לשלטון.
    סגור
  • 3.
    סטגפלציה
    כותב 26/02/2019 07:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוכח כי מאוד קשה, ויקר מאוד מבחינת גירעונות תקציביים, לצאת ממנה.
    סגור
  • 2.
    תענוג לקרוא את הכתבות של. תודה (ל"ת)
    קרן 26/02/2019 06:43
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    ניפוח הבועה על ידי הזרמות
    שלמה 25/02/2019 22:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה לא יועיל למנוע את ירידת רווחי החברות הגדולות עקב המיתון המסתמן באופק הקרוב .פחות צריכה =פחות רווחים ואז דוחות גרועים ונפית שערים מתחייבת.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות