משבר נזילות? הבנקים באירופה נאלצו לקחת הלוואות חירום
בעוד המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים ברמות שיא בימים האחרונים, כאשר הוויסות מצד הבנקים המרכזיים נמשך, הלחץ בשוק המימון מחריף ומצביע על סיטואציה אחרת לחלוטין. בתוך כך, נתוני המאזן של הבנק המרכזי באירופה (ECB) השבועיים שפורסמו הערב ממחישים עד כמה מצוקת הנזילות בבנקים האירופאים הייתה חריפה בשבוע האחרון.
בתקופה האחרונה פרסמנו ב-BIZPORTAL כי ברקע לעונת המיסים בארה"ב, הריבית האפקטיבית בשוק (EFFR) עלתה לשיא של 2.44%, כ-4 נק' מעל ריבית ה-IOER (הריבית שהפד' משלם על הרזרבות של הבנקים המרכזיים). מדובר בחדשות רעות במיוחד עבור סקטור הבנקאות, ובפרט לבנקים הקטנים בארה"ב שצריכים להשיג כעת הון בתשואה גבוהה יותר (לכתבה המלאה).
הריבית האפקטיבית בשוק: לחץ נזילות בימים האחרונים
חשוב להדגיש כי בסיטואציה בה הבנקים בארה"ב מתקשים לגייס הון לפעילות השוטפות, הסיטואציה חמורה הרבה יותר בבנקים האירופאים ובבנקים בשווקים המתעוררים שנמצאים בקשיים כבר תקופה ארוכה. נתוני ה-ECB הערב מאשרים זאת.
כחלק מהרצון של ה-ECB למנוע מצוקת נזילות בשווקים, הבנק מפעיל בשנים האחרונות כלי שנקרא Marginal lending facility (או בקיצור MLF). כלי זה מאפשר לבנקים האירופאים לקחת הלוואות לתקופה של לילה במטרה לעמוד בדרישות הרגולטוריות. הריביות של ההלוואות יחסית יקרות לשאר תוכניות ההלוואות שמציע ה-ECB, ולכן הבנקים האירופאים מעדיפים לעמוד בדרישות הרגולטוריות באמצעים אחרים. הנתון השבוע הצביע על לקיחת של 3.7 מיליארד אירו בהלוואות מסוג זה, זינוק חד מהשבועות הקודמים, והנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2012.
הנתון הכי קרוב בשנים האחרונות לנתון הנוכחי היה בשבוע של ה-24.8.2015, כאשר השוק הסיני התרסק. באותו שבוע נלקחו הלוואות מסוג זה בהיקף של 2.1 מיליארד אירו.
ההלוואות היומיות שהעניק הבנק המרכזי באירופה: זינוק חד בשבוע האחרון
החשוד העיקרי הוא כמובן דויטשה בנק (סימול:DB) שנמצא בתקופה האחרונה בשיחות בנוגע לאפשרות למיזוג עם קומרצבנק, הבנק השני בגודלו בגרמניה. עם זאת, חשוב לציין כי רוב הבנקים באירופה נמצאים בקשיים.
בתוך כך, מצוקת הנזילות בשוק מחריפה עוד יותר הערב, כאשר "הריצה לדולר" מתחדשת בשווקים רבים מאותה סיבה. הפזו הארגנטינאי מתרסק כעת ב-3.5% לשפל חדש, הריאל הברזילאי נופל 1.5%, הלירה הטורקית משילה 0.9%, והראנד מאבד 1.1% מול המטבע האמריקני. השקל הישראלי מצטרף למגמה ונחלש לרמה של 3.61 שקלים לדולר.
לנוכח ההתפתחויות האחרונות, נראה כי הדילמה של הפד' בשבוע הבא הופכת למסובכת במיוחד. כפי שציינו בעבר (לכתבה המלאה), הפד' יכול לייצר שליטה מחודשת על שוק הריביות על ידי הפסקת תהליך צמצום המאזן מוקדם יותר (רוצה לסיים בספטמבר). אופציה שניה שעומדת בפני הפד' היא הורדה של הריבית בשוק כבר בפגישה הקרובה. האופציה האחרונה היא להתחיל לבצע רכישות בשוק המימון, בתהליך שמזכיר הרחבה כמותית.
3 הצעדים הנ"ל עשויים לשחרר את מצוקת הנזילות בסקטור הבנקאות, שמתקשה לעמוד בדרישות ההון בעקבות המשבר הכלכלי של 2008, אך הם צפויים לנפח עוד יותר את מחירי הנכסים הפיננסים. לאחר 3 חודשים של עליות שערים במדדים למרות נתוני מאקרו חלשים (אך לא חלשים מידי), וכאשר המדדים נמצאים כעת בשיא, המושג "בועה" חוזר לצבור תאוצה.
ובפשטות: הדרך של הפד' לפתור את מצוקת הנזילות כעת, היא ניפוח נוסף של השווקים ויצירת בועה פיננסית גדולה עוד יותר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.חכו חכו אתם עדיםביבי 25/04/2019 23:29הגב לתגובה זו1 0לבועה הגדולה בהסטוריה ואנחנו בדרך למפולת הגדולה בהסטוריהסגור
-
ונאמר אמןממש מזיז 02/05/2019 13:56הגב לתגובה זו0 0שהכל יקרוס שמחת זקנתי כל עוד יורקים כאן לכולם בפנים עם מיסוי דרקוני ומימון פרזיטים שהכל יקרוס אמןסגור
-
4.אז מה המסקנה מהכתבה?עמנואל 25/04/2019 11:11הגב לתגובה זו0 0לגבי כלכלת אירופה, שווקים, כלכלה עולמית. ומה חדש? לבנקים יש מחסור בכסף והפד נותן להם.סגור
-
3.אותי מעניין רק השוק יעלה. (ל"ת)אך ורק למעלה 24/04/2019 22:29הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.ניראה לכם שזה מעניין מישהו?אך ורק למעלה 24/04/2019 22:28הגב לתגובה זו5 1אז ידפיסו כסף ומניות יעלו מעלה.זה מעניין את האזרחים .כל השאר לא מענייןסגור
- טען עוד
-
1.אני אף פעם לא מבין את כתבות משברי הנזילות שלכםאיציק 24/04/2019 19:37הגב לתגובה זו6 1נראה לכם שאם היה באמת משבר נזילות הבורסות היו רגועות ????סגור