החל מהחודש: מאזן הפד' יורד בקצב נמוך יותר

בהתאם להחלטות הריבית האחרונות: מאזן הבנק מתחיל לרדת בקצב של עד 35 מיליארד דולר בחודש, כאשר התהליך צפוי להסתיים בספטמבר הקרוב. עוד כ-160 מיליארד דולר צפויים לרדת ממאזן הבנק בחודשים הקרובים, אך הממשל האמריקני צפוי לכסות את ה"וואקום"
 | 
telegram
(4)

בעוד השיח סביב השאלה: "להוריד/לא להוריד ריבית בארה"ב" שובר בימים האחרונים שיאים חדשים, כאשר הממשל האמריקני תוקף באופן יומי את מדיניות הבנק המרכזי בארה"ב, הפד' החל בימים האחרונים בתהליך משמעותי הרבה יותר: האטה הדרגתית בתהליך צמצום מאזנו.

ע"פ העדכון השבועי שפרסם הבנק אמש לאחר סיום המסחר, מאזן הבנק ירד בשבוע האחרון ב-37.6 מיליארד דולר, הצמצום השבועי הגדול ביותר שביצע הבנק מתחילת התהליך. בסה"כ אחזקות הבנק ירדו מהתחלת התהליך בפברואר 2018 בקצת יותר מ-550 מיליארד דולר.

ברקע לתנודתיות בשווקים בסוף 2018, הבנק הודיע בפגישת הריבית בחודש מרץ על כוונתו לסיים את התהליך בספטמבר הקרוב. תהליך הסיום מתחיל החל מהחודש, כאשר היקף הצמצום באגרות החוב הממשלתיות צפוי לרדת מרמה של 30 מיליארד דולר לרמה של 15 מיליארד דולר בלבד. במקביל, הבנק ממשיך לצמצם בקצב של עד 20 מיליארד דולר בשוק האג"ח מגובה משכנתאות (MBS). נכון להערב, נותרו עוד כ-150-160 מיליארד דולר שהפד' צפוי "להרוס" בחודשים הקרובים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בתחילת  אוקטובר 2019, הפד' מתכנן שינוי בתמהיל ההשקעות שלו, כאשר האג"ח שיגיעו לפדיון בשוק האג"ח מגובה המשכנתאות (MBS) יושקעו מחדש באג"ח הממשלתי. הסכום המקסימלי שיושקע באג"ח הממשלתי יעמוד על 20 מיליארד דולר, כאשר אם הסכום שיגיע לפדיון באג"ח מגובה המשכנתאות יהיה גבוה יותר, הוא יוחזר לשוק ה-MBS.

אחזקות הפד' המעודכנות, והצפי לספטמבר הקרוב
 

תהליך צמצום המאזן משמעותי במיוחד לסוגיית הרזרבות של הבנקים בארה"ב, שעלו לכותרות בתקופה האחרונה ברקע לקפיצה בריבית האפקטיבית בשוק. נכון להיום, הרזרבות של הבנקים בחשבון הפד' עומדות על 1.45 טריליון דולר, והן צפויות לרדת עד לרמה של 1.2 טריליון דולר בסוף ספטמבר (נזכיר כי מאזן הפד' הוא בעצם התחייבויות של הפד' כלפי הבנקים). הירידה הצפויות ברזרבות של הבנקים, לצד הצורך שלהם לעמוד בדרישות הרגולטוריות, מבטיח למעשה כי הלחץ בשוקי המימון ימשיך ללוות את השווקים גם בחודשים הקרובים (למרות הורדת ה-IOER השבוע).

רזרבות הבנקים בארה"ב בעשור האחרון בהתאמה לפעולות הפד'

בעוד הפד' צפוי ל"הרוס" עוד 150-160 מיליארד דולר מהשוק, הממשל האמריקני צפוי לכסות "הוואקום", כאשר הוא צפוי להזרים עוד כ-320 מיליארד דולר מקופת האוצר (Treasury General Account, או בקיצור TGA) לשווקים. כפי  שדיווחנו מוקדם יותר השבוע (לכתבה המלאה), קופת האוצר הגיעה לשיא של 420 מיליארד דולר בסוף החודש האחרון ברקע לעונת המס בארה"ב, וצפויה לרדת לרמה של 85 מיליארד דולר בלבד בסוף הרבעון השלישי (בדיוק כאשר הפד' מסיים את תוכנית צמצום המאזן). התנודה החדה בשוקי המט"ח הערב מקורה ככל הנראה בהזרקה של כסף שבוצעה ע"י הממשל האמריקני.

קופת האוצר האמריקני (TGA): הממשל האמריקני צפוי להציף את המערכת הבנקאית בדולרים, ולמלא את הפער שיוצר הפד'
 

כפי שניתן להבין, הנזילות בשוק האמריקני מווסתת באופן כמעט מושלם על הממשל האמריקני והפד', ולכן גם שוקי המניות מווסתים בצורה מלאה. שיחות סחר/האטה כלכלית/ הורדת תחזיות של החברות הופכים ללא רלוונטיים בסיטואציה נוכחית. לפי התיאוריות הכלכליות, רק בנק מרכזי שולט בכמות הכסף בשוק, אך מאז המשבר של 2008 גם הממשל האמריקני שולט על כמות הדולרים בשוק. הנשיא טראמפ הגדיר את הירידות האחרונות בדצמבר כ"תקלה", והיא אכן הייתה תקלה: בדצמבר האחרון 2 הגופים הנ"ל היו צריכים למשוך כסף מהשוק (על התפקיד של הממשלה בירידות של דצמבר).

למרות זאת, הלחץ שהתגלה בתקופה האחרונה בשוקי המימון, כאשר הריבית האפקטיבית עלתה משמעותית, הוא בהחלט כאב גדול למקבלי ההחלטות, שכן הוא מצביע שהשליטה על השוק איננה מוחלטת. ע"פ התיאוריה שהפד' מחזיק בה, עלייה של הריבית האפקטיבית בשוק מעל ריבית ה-IOER לא צריכה להתקיים כלל (לכתבה המלאה), וכבר חודש שהסיטואציה מתרחשת במציאות.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    עד מתי השוק יעלה
    הנפוח והנפיחות 04/05/2019 23:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כמה טריליונים שווי שוק השווקים עוד יכולים להתנפח הרי כל שווי השוק של לפני 11 שנים היה שווה ירידה של 10 אחוז היום טירוף מוחלט
    סגור
  • 2.
    בקיצור התאוריה הכלכליתהולכת לפח
    עמי 04/05/2019 08:05
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ממתי שוק הכסף משפיע על העולם האמיתי
    סגור
  • לולי הזרקה השווקים מתפרקים (ל"ת)
    עינך הרואות 04/05/2019 20:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    סיפורי סבתא
    חובבנות לשמה 04/05/2019 00:07
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא יודע אם זה מתוך נאיביות או חוסר מקצועיות של הכותב,אבל חמישה חודשים לאחר המפולת ברור שההרחבה הכמותית היא משתנה שניתן לשליטה ובטח לא מה שיפיל את השווקים.מסר לך ולגורביץ בטרם אתם נעלמים לגמרי מהשוק המקומי:רק חמור לא משנה דעתו״
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות