"בתוך מקסימום שנה, כשיהיו כותרות על אקזיטים שבדרך, שוק ההייטק יתאושש"

עו"ד קליף פיליג, שותף בכיר במשרד מיתר והיועץ של חברות ההייטק הגדולות: אין סימנים של האטה משמעותית בהייטק;  הירידה בשווים משפיעה על חברות פרטיות שמנסות לדחות את "קביעת השווי"; קרנות הון סיכון יורידו את קצב ההשקעה
 | 
telegram
(7)

ההאטה בשווקים והמיתון הקל (בינתיים) הפילו את הנאסד"ק וזה מחלחל לכל תחום הטכנולוגיה. השנה הזו עוד לא הסתיימה, אבל אפשר כבר לקבוע שהיא היתה שנת התפכחות בהייטק. ממש לא משבר גדול, לא פיטורי ענק, לא סגירות רבות. אלא התפכחות מהשווויים המטורפים של השנה הקודמת. ההתפכחות הזו עוד לא הסתיימה, היא יכולה להיות כואבת וממושכת, איש כמובן לא יודע.

בינתיים אנחנו רואים הנמכת ציפיות, ירידה בשווי המניות, קיצוצים ובעיקר תחושה גדולה של אי ודאות. המשק הישראלי נשען על ההייטק. ההייטק המקומי נשען על ההייטק הגלובלי ועל הנאסד"ק. אנחנו, אם נרצה ואם לא, מושפעים מאוד ממה שקורה במניות הטכנולוגיה בנאסד"ק, ממה שקורה לחברות הטכנולוגיה ומהאווירה. ישראל היא המדינה הכי הייטקיסטית בעולם. ההשפעה של תחומי הטכנולוגיה על התוצר והפרמטרים הכלכליים היא הגדולה מבין כל המדינות בעולם. יש לזה כמובן יתרונות גדולים, אבל כשקשה בהייטק יכול להיות גם קשה לכל המשק.

ועדיין היתרונות עולים על החיסרון, ובכלל - ההייטק הישראלי עדיין חי ובועט וגם שנת ההתפכחות לא מאוד הזיקה-הפריעה לו. נזכיר לכם שיש עשרות חברות מלאות במזומנים כתוצאה מהנפקה בוול סטריט וגם מאות חברות פרטיות - סטארא-אפים שמלאים במזומנים כתוצאה מהגיוסים בשנים האחרונות. הכסף הזה מבטיח להם זמן, מבטיח להם אפשרות להמשיך ולנסות לממש את החלום.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מול אלו שגייסו כסף ונמצאים במקום טוב מבחינה פיננסים, יש כמובן גם כאלו שלא גייסו ונמצאים בבעיה פיננסית. זה טבעו של עולם, גם בתחום ההייטק. אבל כשמסתכלים על התמונה הכוללת, מבינים שתהיה ירידה בהשקעות, החברות יצמצמו את ההוצאות השוטפות, הגיוסים ירדו, הפיטורים ימשכו, אבל עוד לא ניתן לדעת לאן זה הולך מכאן? אז פנינו לעו"ד קליף פיליג, שותף בכיר במשרד מיתר, העוסק בעסקאות הגדולות בהייטק הישראלי ושנושם כל יום את התחום מקרוב כאחד שמנפיק את ההייטק הישראלי ועוסק במיזוגים, רכישות של חברות אלה בעבודתו השוטפת - "בכל הקשור לשוק ההייטק הישראלי אין כרגע סימנים של האטה משמעותית, ואני לא חושב שהמצב פה שונה באופן מהותי מהמצב בשווקים אחרים.

"ככל הנראה, התופעה הזו תימשך לתקופה מסוימת והשאלה היא האם מדובר בכמה שבועות, חודשים או שנה. אי אפשר לדעת כי היו כבר מקרים בעבר שבתוך שבועות ספורים הכל חזר פתאום לקדמותו ואין ספק שזה יכול לקרות. רק לפני שנתיים בעיצומה של מגפת הקורונה השווקים נפלו וכולנו חשבנו שאנחנו על סף ירידה לתהום וההערכה ההיא התבררה כשגויה. גם עכשיו כשיש האטה, אינפלציה והעלאות ריבית, מדובר אמנם בסימנים שכמובן אינם מעודדים אבל עדיין מוקדם מדי להחליט שאנחנו נמצאים באיזושהי ירידה לטווח ארוך".

ממה נבעה המפולת של חברות ההייטק? והאם אפשר היה למנוע את זה?
"לדעתי זה נובע כאמור מתופעות מאקרו כלכליות כמו האינפלציה שהובילה להעלאת הריבית שהובילה לירידה בשוקי ההון. אם שוקי ההון לא מניבים תשואות למשקיעים אז זה מביא את המשקיעים לצאת מהשקעותיהם. זו תגובת שרשרת ואני לא חושב שיכלה להיות פעולה שהאדם או איזושהי מדינה יכלו לעשות כדי למנוע את מה שקורה עכשיו. ייתכן מאוד גם שמדובר בסוג של תיקון או איזון של עליות לא פרופורציונאליות שהיו לפני כן. אך קשה מאוד להעריך וכל חברה היא מקרה נפרד".

מתי נראה חזרה להנפקות בארץ ובחו"ל?
"אני חושב שנראה חזרה להנפקות בחו"ל ובארה"ב לפני שנראה את זה בארץ. התקווה היא שכבר ברבעון הראשון של 2023 נראה שינוי מגמה ואחר כך השינוי הזה ישפיע גם החברות הישראליות".

איך החברות תממננה את עצמן? הרי החולשה עלולה להימשך?
"אותן חברות פרטיות שעדיין תלויות בהמשך ההשקעות תצטרכנה לחשוב מחדש על השווי שבו הן מגייסות את ההשקעה. רובן תנסנה לדחות את קביעת השווי של החברה דרך השקעות מקדמיות כמו הלוואה להמרה וכדומה וכך המשקיע והחברה מסכימים ביניהם שמצד אחד תהיה עכשיו השקעה אך מצד שני השווי ייקבע רק בהמשך. דבר שמאפשר יותר גמישות שלא לקבוע שווי נמוך בעקבות המצב בנוכחי בשוק".

כיצד השתנו תנאי העבודה של העובדים הקיימים? מה לגבי עובדים חדשים?
"עד עכשיו הביקוש לעובדים היה גבוה. אמנם קראנו בכל מני מקומות על פיטורים בחלק מהחברות אבל אני עוד לא יודע להגיד אם זה משפיע על השוק הכללי. ניתן לשער שהמשכורות לא יעלו בשוק ההייטק באותו הקצב שהן עלו עד עכשיו. בכל הקשור לעובדים חדשים, אנחנו עדיין לא רואים שהם דורשים פחות, הדרישות נשארו פחות או יותר אותו דבר".

איך זה משפיע על קרנות ההון-סיכון?
"קרנות ההון-סיכון עושות גיוס פעם בשנה או פעם בכמה שנים, כך שמי שעשה את הגיוס שלו אז הוא צריך לחשוב אם אולי להוריד את קצב ההשקעות לתקופה מסוימת. עם זאת הוא עדיין לא צריך היות מוטרד כי יש הוא כבר עשה את הגיוס. מי שמגייס כרגע יודע שהמשקיעים רואים את ההשקעה כעת כהשקעה לטווח ארוך. אורך החיים של קרן ההשקעות הוא לרוב 7-10 שנים אז זה לא צריך להשפיע על גיוסי הקרנות".

מה צריך לקרות כדי ששוק ההייטק יתאושש? מתי זה צריך לקרות?
"ברגע שתהיינה כמו כותרות על אקזיטים שבדרך או כמה אקזיטים טובים זה צפוי לשבור את ההשקפה של המשקיעים וכולם ירצו להיות חלק מהאירועים הבאים - וזה יקרה. קשה להעריך מתי זה יקרה אבל זה אכן יקרה, להערכתי בתוך מקסימום שנה.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מדינה zevel
    ישרא-hell 07/12/2022 18:10
    הגב לתגובה זו
    0 3
    ההייטק יתאושש אבל לא בישראל ...כבר כתבתי לכל קרנות ההון סיכון שבעולם להשקיע באירופה , באסיה , האמירויות. אבל לא בישרא-Hell החשוכה של הבן כפיר , של מעוז צור ישועתי וסמרטוטריץ חחחחחח....
    סגור
  • שיט - למה כתבת להם??? :( (ל"ת)
    יוני 17/12/2022 12:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    הערכות הזויות ותלושות. (ל"ת)
    עמי 07/12/2022 16:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    בלה בלה בלה
    רב סרן בועתי 07/12/2022 10:07
    הגב לתגובה זו
    6 1
    שוויים מטורפים לפני שנה. פשוט כולכם אמרתם את זה לפני שנה נכון? חכמים בדיעבד במקרה הטוב ומשטים בהמון במקרה הרע. זה שלא היו הרבה פיטורים רק אומר שהרי לפנינו
    סגור
  • 3.
    הערכות חסרות בסיס, מנותקות מהכלכלה ומהריבית.. חובבן (ל"ת)
    יוני 07/12/2022 09:29
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    מאיפה הוא יודע מה המשכורות לעובדים ואם יש ביקוש או לא?
    אלון 07/12/2022 09:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    במקרה הטוב המתמחה שלו כתב את הטמפלייט של חוזי ההעסקה
    סגור
  • 1.
    לחילופין,אם תוך שנה לא יהיו אקזיטים, תהיה התמוטטת בענף. (ל"ת)
    מרקוס 07/12/2022 09:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות