קרה לכם ש'גנבו' לכם את החשמל? יש חברה שנלחמת בפשיעת סייבר כזו
אם פעם הייתם חוששים ללכת ברחוב עם יותר מדי כסף מחשש שמישהו ינסה לגנוב לכם את הארנק, היום בעידן הדיגיטלי אתם כבר לא מחזיקים כמעט כסף מזומן. גם לא האישה הזקנה שהולכת לשוק. כרטיס האשראי בטוח יותר לשימוש, הסיכוי להשתמש בכרטיס בניגוד לרצונכם קטן יותר וניתן לעקוב אחרי פעולות ולבטל שימוש לא חוקי בכרטיס שלכם.
הדיגיטציה מאפשרת מעקב טוב יותר אחרי הכסף ומורידה את פשיעת המזומן. אבל האם הפשיעה נעלמת? לא ממש. היא עוברת לאמצעים מתוחכמים יותר - פשיעת הסייבר בעולם נמצאת בעלייה ובשנים האחרונות הוקמו עוד ועוד חברות כדי להילחם בתופעות הללו. חברות צריכות להגן על המוצרים שלהן ועל הקניין הרוחני שלהן.
אבל מי חשב שאפשר לגנוב חשמל? אז מסתבר שזה קורה. אמנם לפרוץ לחברת החשמל זה קשה אבל מונה החשמל שנמצא אצל הצרכן, או חברה גדולה, בדרך כלל הרבה פחות מוגן, אם בכלל. כך הם יכולים להגיע למונה ולשנות את הנתונים ולהסיט חלק מהחשמל ליעדים אחרים, אבל את חשבון החשמל עצמו ממשיך לשלם בעל הקו - או הפוך, בעל הקו משלם את חשבון החשמל של מישהו אחר. אנשים קטנים שעוקבים אחרי חשבון החשמל עשויים לזהות את הגניבה (וגם - כמה כבר אפשר 'להעמיס' על אדם פרטי מבלי שזה ייראה חשוד), אבל כאשר מדובר בחברות גדולות - הן עשויות לפספס את העובדה שהן בעצם משלמות את החשמל של מישהו אחר, וגם מבחינת חברת החשמל זה נראה תקין, היא הרי מספקת חשמל ומקבלת תשלום, כך שלא תמיד קל לעלות על הגניבה.
- רכבת ישראל סוגרת תחנות ומתגברת אבטחה; האם זה קשור לחור אבטחה בפיגוע אמש?
- בצל המלחמה: חשיבות אבטחת בתים פרטיים ויישובים
חברת הסטארט-אפ הישראלי ננולוק סקיוריטי (NanoLock Security), רוצה להוות כתובת למלחמה בפשיעה הזו. החברה רוצה לעצור את האפשרות לגנוב את החשמל לאותן חברות גדולות. איך? היא תתקין פתרון טכנולוגי - חסם - על מונה החשמל וכך תנסה למנוע את הגניבה שלו על ידי ההאקרים. הפתרון של החברה מונע רישום נתונים על מכשיר הקצה (המונה) וכך מקווה החברה למנוע את הסטת הנתונים לגורם הלא רצוי.
בחברה אומרים שכעת יש להם מספיק כסף בקופה, אבל ניתן להניח בצורה סבירה שבהמשך השנה היא תצטרך לצאת לסבב גיוס. מדובר בחברת סייבר צעירה שנוסדה ב-2016 ומטבע הדברים צריכה להמשיך ולגייס כסף כדי לשרוד, בטח בתקופה הזו בשווקים. לפני שנה וחצי היא גייסה 11 מיליון דולר בסבב B (גייסה 16 מיליון מאז הקמתה) וכעת היא צריכה להמשיך ולגייס.
ננולוק מעסיקה כמה עשרות עובדים וחתמה על הסכם עם חברת Ectacom מגרמניה. לאחרונה החברה גם חתמה על הסכם עם חברת ייצור השבבים היפנית Renesas, כאשר המטרה היא להטמיע את הפתרון של ננולוק בתוך השבבים. בינתיים מדובר בחברה קטנה מאוד, אבל מאחר שיש אין סוף מוני חשמל בעולם, וצריך להחליף מוני חשמל מדי פעם, החברה מקווה לגדול ולהיכנס לתחום במכרזים הבאים שיתקיימו במדינות בעולם.
כאמור ננולוק צריכה מזומנים והיא נערכת לגיוס. המשקיעים בחברה הם AWZ Ventures, שכוללת גם את את ראש ממשלת קנדה לשעבר סטיבן הרפר, 2040HIVE באמצעות קבוצת אבנון, קרן OurCrowd וכן Atlantica Group.