התוכנית הקודמת כשלה - האם הפעם תהיה בשורה בלימודי ההנדסאים?
החלטת ממשלה משנת 2018 רצתה לעודד לימודי הנדסאי וטכנאי מוסמך וקבעה יעד של 15 אלף מסיימים ומקבלי תעודה בשנה, אבל בפועל המספרים רחוקים מכך ומדי שנה מסיימים רק כ-10 אלף תלמידים וללא שיפור בשנים האחרונות. לא מדובר על תואר מהנדס, שאותו לומדים במשך 4 שנים, אלא הסמכה שאותה מקבלים לאחר שנתיים. יש כמובן יתרונות בלהיות מהנדס, אבל הנדסאי יכול גם להיכנס לשוק אחרי שנתיים ולצבור ניסיון. מעבר לכך, זה פתרון אפשרי עבור אנשים שאולי לא מסוגלים להשלים את התואר האקדמי.
על פי נתוני ארגון המכללות הטכנולוגיות "מדובר במקצוע מבוקש בישראל כאשר השוק סובל ממחסור חמור בכוח אדם ומתת-תקצוב של המדינה לכל סטודנט. אם נכון להיום כל ילד בגן במערכת החינוך הישראלית מתוקצב על ידי המדינה ב-16,284 שקל וכל סטודנט לתואר במדעי הרוח מתוקצב ב-23,600 שקל, הסטודנטים להנדסאות מתוקצבים רק בסכום של 15,104 שקל וזאת מתחת ליעד שהצביעה הרפורמה המקורית שעמד על 19,500 שקל".
כעת, במסגרת חוק ההסדרים החדש, המדינה מתכננת להגדיל את התקציב למכללות שמכשירות הנדסאים וטכנאים מוסמכים, גם על פי הגידול במספר הסטודנטים, וגם בצורה דיפרנציאלית על פי המגמות. אבל כמה בדיוק? עדיין לא ברור. המספרים לא מפורטים בטיוטה.
בטיוטת החוק מדברים גם על רצון לדאוג ליותר השכלה טכנולוגית לצעירים בפריפריה כך שמכללות שיש להן מעל 1,000 סטודנטים יוכלו לפתוח שלוחות מתוקצבות וכך למעשה להנגיש את ההשכלה הטכנולוגית. מכללות הטכנולוגיות מברכים את האוצר על כך ואומרים כי ה"מהלך צפוי להגדיל באופן מיידי את כמות הסטודנטים הלומדים הנדסאות ואלו יוכלו להשתלב בשוק העבודה בתוך שנתיים-שלוש ולמלא את המחסור הגדול בתחום במשק".
ומה לגבי שילוב חרדים? אם אכן הסעיפים בנושא יכללו בחוק ההסדרים הסופי ויאושרו בכנסת ב-3 קריאות, אפשר יהיה לתקצב מכללות חרדיות שבהן לפחות 80% מהסטודנטים יהיו חרדים, גם אם לומדים במכללה פחות מ-800 סטודנטים.
אייל קרמר, מייסד ויו"ר ארגון המכללות הטכנולוגיות: "מדובר בצעד מבורך וחשוב מאוד של האוצר, בדרך לחיזוק ההכרחי של ההשכלה הטכנולוגית בישראל. חשוב מאוד להנגיש את ההשכלה הטכנולוגית בפריפריה וטוב עשה האוצר שהגדיר שרק מכללות גדולות עם אחוזי דפלום ואיכות פדגוגית גבוהה יהיו רשאיות לפתוח שלוחות – יש כאן איזון נכון בין הרצון לפתוח את השערים לציבור גדול לבין הזהירות ההכרחית".
ניר אבודרם, מנכ"ל ארגון המכללות הטכנולוגיות: "המתווה מחזק מכללות גדולות ומאפשר הנגשה באמצעות שלוחות מפוקחות מטעמן לריכוזי אוכלוסייה. המערכת חייבת לגדול, המשק זקוק ליותר הנדסאים וטכנאים ולכן, בעידן של שוק עבודה משתנה והיברידי בו דברים רבים קורים מרחוק, יש לחשוב חדשני ולאזן בין נקודות חוזק של פדגוגיה איכותית, חסמי תשתיות ומאפיינים תרבותיים ייחודיים."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.נתפס לא יוקרתי מספיק (ל"ת)אלון 22/02/2023 11:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.הנדסאי מצטיין עדיף על מהנדס ממוצע (ל"ת)ש.א 19/02/2023 21:59הגב לתגובה זו7 0סגור
-
4.צריך להפסיק עם ההנדסאים האלהחוצפנים 19/02/2023 20:20הגב לתגובה זו1 6היום כל הנדסאי מתחזה למהנדס ואדריכל צריך קנסות גבוהים עליהם ושלילת רשיון ההנדסאים ולא להכשיר את המתחזים האלה יותרסגור
-
3.שסיימתי הנדסאי לא הגיעו בכלל פניותמדינת מקושרים 19/02/2023 19:26הגב לתגובה זו0 0רק אחרי התואר וגם זה לקח זמןסגור
-
2.יותר מקצועיים איכותיים ומעשיים בשטח.הנדסאי אלקט ומחשבים 19/02/2023 18:45הגב לתגובה זו4 0נא לא לזלזל בהם!סגור
- טען עוד
-
1.רמת ההנדסאים ירדה פלא פלאים!חיים 19/02/2023 17:57הגב לתגובה זו0 5איך מכשירים הנדסאי (בתקופת הקורונה) , כאשר אין לו מושג מה זה חשבון אינפיניטסמלי, כלומר חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי. אלה עובדות שאני מכיר מקרוב! מישהו בחלונות הגבוהים הוריד את הרמה בכוונה? ע"מ להרחיק אותם אולי מהאקדמיה פעם אחת ולתמיד"?סגור