מנכ"ל רשות החדשנות: "ישראל בתחתית ה-OECD בהשקעה במו"פ אזרחי"
על רקע המשבר בהשקעות בהייטק בעולם ככלל ובארץ בפרט (בין היתר בשל המציאות הפוליטית), דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות מתח היום ביקורת על קיצוץ תקציב הרשות, והזהיר כי ישראל מצויה בתחתית מדינות ה-OECD, בהשקעה במחקר ופיתוח אזרחי, דבר אותו הוא הגדיר כ"נקודת סיכון". זאת במסגרת דבריו בכנס השנתי של מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן.
לדברי בין, "בעשור האחרון קרה משהו דרמטי, כל הכלכלות המפותחות הבינו שחדשנות טכנולוגית היא המפתח לכלכלת העתיד, כולן באו ולמדו את הנס הישראלי, העתיקו ושכללו והיום אנחנו נמצאים במצב של תחרות. כולם מתחרים על הון. הון סיכון עובר מהר מאוד בין טק האבס שונים. מתחרים על יזמים שבוחרים היום איפה הם יקימו את המיזם שלהם ואיפה הם יקבלו את התנאים הטובים ביותר מבחינתם. זה לא כסף, לאו דווקא כסף ממשלתי. ישנה תחרות על הון אנושי, אנשים עוברים היום בין מדינות ועובדים איפה שנראה להם. תחרות על ידע מחקרי ואקדמי, איפה הוא יתמסחר ואיפה הוא יבוא לידי ביטוי וכל זה הועצם בשנתיים האחרונות. אנחנו רואים עליית מדרגה במשהו שאני קורא לו מרוץ חימוש טכנולוגי. מדינות העולם ביניהן סין ואירופה, עושות דאבל דאון על ההשקעות במחקר ופיתוח טכנולוגי. כולן מבינות שזה המפתח לעתיד וכולן משקיעות בזה"
"אנחנו נמצאים במצב מאוד ייחודי, ישראל היא המקום שבו משקיעים הכי הרבה במחקר ופיתוח כאחוז מהתמ״ג מעל 5.5%, אבל 10% בלבד מגיע מממשלת ישראל. רוב הכסף הוא כסף פרטי ואנחנו היום בתחתית הרשימה, ב-OECD בהשקעה במחקר ופיתוח אזרחי. אנחנו נמצאים פה בנקודת סיכון. כשאתה מסתכל לאן ההון סיכון הפרטי הולך בהייטק הישראלי, למשל נתוני שנת 2022 שהיו מבחינה אבסולוטית מצוינים, 75% מהכסף הלך לעולמות הקלאסיים של ההייטק הישראלי, עולמות הפינטק והסייבר והתוכנות הארגוניות. אפשר להסתכל על זה בשתי צורות: 25% הלך למקומות אחרים וההייטק מתחיל להתגוון אבל עדיין רוב הכסף הפרטי הולך לשם".
בין בחר גם לנצל את הדברים בכדי לבקר את החלטת הממשלה לקצץ ב-100 מיליון שקל את תקציב הרשות. לדבריו, "90% מהכסף שלנו מושקע במקומות בהם השוק הפרטי ממעט להשקיע או לא משקיע בכלל ואני מאוד גאה על התמונה הזאת ולכן בקונטקסט כזה לקצץ את תקציב הרשות במקום להגדיל אותו זו טעות. בהקשר מרוץ חימוש טכנולוגי עולמי, תחרות בין האבים, צורך לגוון את ההייטק הישראלי וזה בדיוק הזמן בו צריך להגדיל את התקציבים ואת ההשקעות גם בתשתיות".
על אף הדברים, בין בחר לסיים את דבריו בנימה אופטימית, "אני מסתובב בכל הארץ ורואה כי כל העולמות של בריאות, אנרגיה, חקלאות ומזון לא יקרו בהכרח בתל אביב ולא בהכרח עם גברים יהודים חילוניים. אם אתה רוצה לפתח אגרו-טק אתה עושה את זה דווקא בפריפריה. אם אתה רוצה משהו שקשור לביולוגיה תמצא נוכחות מאוד גבוהה של נשים וערבים. זו הזדמנות אדירה לגוון את ההייטק, גם במובן התחומי וגם במובן הדמוגרפי. זה רגע מכונן שאם נפעל בו נכון, ואפשר לפעול בו נכון, אפשר לעשות דברים מדהימים. יש דברים נהדרים שקורים, יש פה מיזמים פורצי דרך בכל העולמות החדשים שהזכרתי ואנחנו חייבים כממשלה לוודא שיש את ההשקעות הנכונות גם מהצד של הממשלה וגם מהצד של השוק הפרטי", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה