לא אופציה: "בשיא היו 3 עסקאות סקנדרי ביום, עכשיו יש אחת בחודש"
עד לקריסת הנאסד"ק ויתר המדדים בוול סטריט בנובמבר 2021, שוק האופציות של חברות ההייטק הישראליות והעולמיות היה בהיסטריה. כולם רצו אופציות, כולם. העובדים רצו לקבל אותם, המעסיקים, שראו בזה דרך קלה וזולה לגייס עובדים, חילקו את האופציות כלחמניות חמות. אי אז, התחלה לעבודה בסטארט-אפ או חברה בשלה יותר הייתה כמו לבחור כרטיס זוכה בלוטו. לא מעט ישראלים הרוויחו מההנפקות שפקדו את וול סטריט אחרי תחילת המגפה והרוויחו בין אלפי דולרים למיליונים - בהתאם לוותק והיכולת לממש.
והחגיגה לא הייתה רק בארץ, לפי בנק ההשקעות ג'פריס, היקף השוק הגלובלי המשני של האופציות הפרטיות הגיע ב-2021 לשיא פסיכי של 132 מיליארד דולר, קפיצה של יותר מ-50% בשנתיים, כשב-2019 הוערך ששווי השוק היה 88 מיליארד דולר.
כל זה נגמר כאמור לפני כמעט שנתיים, ולמרות הראלי המטורף שחזינו בו מתחילת השנה, השוק אמנם מתייצב, אבל לא רק שלא התאושש, הצפי הוא שייקח זמן רב עד ששוק זה יתניע מחדש.
בפעם האחרונה ששוחחנו, גידי שלום בנדור, מייסד חברת S-Cube מבית IBI העוסקת בשערוכים של חברות הייטק פרטיות, אמר ששוק הסקנדרי קרס בלפחות 90%. "הייתי אופטימי אז, הקריסה הרבה יותר משמעותית מ-90%", אומר שלום בנדור בשיחה מיוון עם ביזפורטל.
"זה אמנם לא ליבת העסקים שלנו, אבל בשיא ב-2021, היו לנו 3 עסקאות סקנדרי ביום, עכשיו יש לנו אחת בחודש במקרה הטוב", הוסיף והדגיש כי המצב בשוק וגיוסי ההון עם שוויים מצומקים של חברות ההייטק הישראליות משפיע על המצב. "הייתה תקופה של ביקושי יתר מטורפים, עכשיו כל העסקאות ירדו בהיקף ובשווי – ושוק הסקנדרי ירד בהתאם."
כשבאה הקריסה ורבים מהעובדים הבינו שכרטיס הלוטו בידם לא שווה כרגע כלום, רבים מהם ניסו ועדיין מנסים להיפטר מהאופציות, גם בדיסקאונט של עשרות אחוזים. "זו אחת הסיבות לירידה במספר העסקאות, המכירה של האופציות הורידה את התיאבון של החברות, בגלל שהיא חשפה אותן לכניסה של גורמים שלא בהכרח היו מעוניינים שיהיו שם", אומר שלום בנדור.
הראלי בוול סטריט לא מסייע למצב?
"זו תמונה לא נכונה, המדדים עולים בגלל כמה חברות בודדות שמושכות אותן מעלה. אני מסתכל על הפרטיות בארה"ב ושם אין התאוששות עדיין. אני מעריך שזה נובע מקשיי המימון, כי יש מספר והיקף עסקאות קטן מבעבר וייקח זמן עד שנתחיל לראות שינוי במגמה הזו."
"הדיסקאונט יורד, יש התייצבות בשוק"
לשוק הסקנדרי הישראלי יש כברת דרך לפניו, במיוחד לאור הגיוסים על שוויים מכווצים וירידה בהשקעות שבחלקה נובעת ממצב הריבית בארה"ב וחלקה נובעת בשל חוסר היציבות הפנימית שישראל חווה בשנים האחרונות ומשתקף היטב בבורסה המקומית.
אבל אחרי הקריסה, יש כאלה שרואים התייצבות בשוק בשנה האחרונה. "ניתן מחד לראות את הירידה לשיעורי דיסקאונט משמעותיים, אף יותר מבתקופות שבטרם הבועה של 2021, אך מאידך את ההתייצבות ב-2023", כתב פה אתמול צח קסוטו מחברת אליפנט המתמחה בשוק האופציות.
"ככל שמתמשך המשבר בשוק ההון, עם דגש על מגזר ההייטק, ניתן לראות רגיעה באינדיקטור זה, כאשר באמצע 2022 כבר חוזרים בדיוק לסטנדרטים המוכרים מן העבר, של דיסקאונט ממוצע של כ-30%", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה