השיעור הגבוה ב-OECD: ההוצאה למו"פ במגזר העסקי הגיעה ב-2021 ל-5.7% מהתמ"ג

על פי נתוני הלמ"ס ורשות המסים, היקף ההטבות שניתנו ב-2021 על ידי הממשלה לחברות הגיע לכ-4.3 מיליארד שקל - 0.4% מהתמ"ג של המגזר העסקי. ישראל ניצבת במקום השלישי ב-OECD בשיעור של הטבות מס לעידוד מו"פ
 | 
telegram

ממשלת ישראל נתנה ב-2021 לחברות עסקיות הטבות לעידוד מחקר ופיתוח (מו"פ) בהיקף ששל כ-4.3 מיליארד שקל. כך עולה מנתונים חדשים של הלמ"ס ורשות המסים. הפרסום נעשה בשיתוף עם המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד החדשנות המדע והטכנולוגיה. מתוך סכום זה, חולקו מענקים על ידי רשות החדשנות בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל. ההטבות שניתנו מגיעות לכ-0.4% מהתמ"ג של המגזר העסקי. באותה שנה הגיעה ההוצאה למו''פ במגזר העסקי לכ-5.7% מהתמ''ג - השיעור הגבוה ביותר בקרב מדינות OECD.

חלק מההטבות הניתנות לחברות העוסקות במחקר ופיתוח באמצעות מערכת המס. הטבות אלה הן כלי לתמריץ בידי קובעי המדיניות להפחתת חבות המס של חברות עסקיות, בנוסף לתמיכה הממשלתית הישירה הניתנת להן באמצעות המענקים.

במסגרת התיקון לחוק עידוד השקעות הון, החל מ-2017 ניתנות הטבות מס חדשות לחברות בעלות "מפעל טכנולוגי מועדף" ו"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד". ההבחנה נעשית באמצעות חלוקה לחברות שההכנסות המאוחדות שלהן גבוהות מ-10 מיליארד שקל בשנה, שזוכות למעמד של מפעל מועדף מיוחד, ואילו חברות עם עם הכנסות מאוחדות נמוכות מ-10 מיליארד שקל זוכות למעמד של מפעל מיוחד. שיעור מס הכנסה לחברות המוכרות כמפעל טכנולוגי מועדף הוא 12%, ושיעור מס הכנסה לחברות המוכרות כמפעל טכנולוגי מועדף מיוחד הוא 6%. מטרת תיקון החוק היא לעודד פעילויות מו"פ בישראל ולהביא קניין רוחני טכנולוגי למדינה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הנתונים התקבלו מרשות המסים ב-2023 ומוזגו עם הנתונים הקיימים במרשם העסקים של הלמ''ס. כך אפשר היה ליצור פרופיל של החברות האלה ולסווגן לפי ענף כלכלי, גודל החברה וסוג בעלות, ולערוך השוואה עם מדינות אחרות מה-OECD.

ב-2021 ניתנו הטבות מס לעידוד מו"פ עסקי בסכום של 2.8 מיליארד שקל, שהם כ-0.24% מהתמ"ג של המגזר העסקי. החברות הגדולות, שמעסיקות יותר מ-249 עובדים, זכו לשיעורים גבוהים בסך הטבות המס (72% מסך ההטבות). גם חברות בבעלות מקומית זכו לשיעורים גבוהים בהטבות המס (65% מסך ההטבות). עיקר הטבות המס התרכזו בחברות המסווגות בענפי ההייטק ובענף תכנות וייעוץ בתחום המחשבים ושירותים אחרים.

ב-2021 נמנתה ישראל עם המדינות עם השיעור הגבוה ביותר של הטבות מס לעידוד המו"פ מסך התמ"ג (כ-0.15%), אחרי הולנד ובלגיה. ב-2020 הפרופיל של החברות שזכו בהטבות מס לעידוד המו''פ בארץ היה זהה לזה שבמדינות אחרות של OECD.

חברות העוסקות במו''פ בארץ זכאיות לקבל תמיכה ממשלתית בצורה של תמיכה ישירה (מענק מרשות החדשנות) ובאמצעות תמריצי מס המבוססים על הכנסות. המדינה מעניקה שיעור מס הכנסה מופחת מהשיעור הרגיל (23%) לחברות שעוסקות במו''פ ועומדות בקריטריונים המפורטים בתיקון 73 לחוק עידוד השקעות הון של רשות המסים. 

ב-2021 קיבלו 315 חברות במגזר העסקי הטבות מס הכנסה לעידוד המו"פ. הן מעסיקות כמעט 35 אלף עובדים והפדיון שלן הוא 86.8 מיליארד שקל - 62.3% מהם מיצוא. הטבות המס לעידוד המו"פ הסתכמו ב-2.8 מיליארד שקל - כ-0.24% מהתמ"ג של המגזר העסקי.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות