הבחירות מגיעות לרשתות החברתיות: ביידן נגד טיקטוק טראמפ מול מטא
הרשתות החברתיות הפכו בשבוע האחרון לאחד הנושאים החמים ביותר סביב המרוץ לנשיאות ארצות הברית, בין הנשיא המכהן ג'ו ביידן לבין הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. אמנם התרגלנו שהרשתות הללו הפכו לזירת עימות מרכזית בכל מערכת בחירות, אלא שהפעם מי שעומדות במרכז הן לא אחרות מהרשתות עצמן.
בשנים האחרונות העלו מחוקקים רבים חששות מפני הפופולאריות הגוברת של אפליקציית הסרטונים הקצרים הסינית טיקטוק (TikTok). שני החששות המרכזיים הם שממשלת סין תוכל להשתמש באפליקציה כדי לאסוף נתונים אישיים מאזרחים אמריקאים, וכן שהממשלה הסינית עשויה להשתמש בה כדי להשפיע על הפוליטיקה האמריקאית. כבר בשנת 2020 בעת כהונתו של הנשיא לשעבר טראמפ הוביל הממשל מהלך למכירת פעילות טיקטוק בארצות הברית מחברת האם בייטדאנס ( ByteDance) הסינית לידי חברה אמריקאית.
הלחץ של הרגולטור האמריקאי הביא שורה של חברות טכנולוגיה מובילות ובראשן מיקרוסופט, וולמארט, אורקל וטוויטר להתחרות על רכישת הפעילות של הרשת החברתית בארה"ב, קנדה, אוסטרליה וניו-זילנד, שהייתה אמורה להתכנס תחת ישות חדשה בשם "טיקטוק גלובל". אלא שהמתווה לא יצא בסופו של דבר לפועל בין היתר בשל כניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד הנשיא, שאף ביטל שורה של הגבלות שהטיל ממשל טראמפ על האפליקציה הסינית.
אם נדמה שהסאגה שכחה הרי שהבחירות הקרובות לנשיאות ארצות הברית שיערכו בחודש נובמבר הקרוב הציתו מחדש את הוויכוח על האפליקציה, אלא שהפעם הצדדים הניצים הפכו במידה מסוימת את דעתם והצטרפו לצד השני של המתרס. בשבוע שעבר אישרה פה אחד ועדת האנרגיה והמסחר של בית הנבחרים, לקדם הצעת חוק שתכפה מכירת בזק (שישה חודשים) של האפליקציה, לה כ-170 מיליון משתמשים בארצות הברית, לחברה אמריקאית.
מי שמיהר להודיע שהוא יתמוך בהחלטה אשר צפויה לעלות להצבעה כבר השבוע הוא הנשיא המכהן ביידן, שעבר כאמור ביטל את ההגבלות על החברה. אך לא רק ביידן הפך את עורו, אלא גם יריבו המר טראמפ, שהתייצב במפתיע לצידה של טיקטוק. בראיון לרשת CNBC אתמול בחר טראמפ להסית את האש לכיוונה של המתחרה מטא "בלי טיקטוק, פייסבוק עשויה לגדול יותר, ואני מחשיב את פייסבוק כאויבת העם".
לדברי טראמפ "אם סין רוצה משהו מ-[טיקטוק], היא תקבל אותו, אז אכן זה סיכון ביטחוני לאומי אבל כשאני מסתכל על זה, אני לא מחפש להכפיל את פייסבוק. ואם תבלום את טיקטוק, פייסבוק ואחרים - אבל בעיקר פייסבוק - יהיו המרוויחים הגדולים. אני חושב שפייסבוק הייתה רעה מאוד למדינה שלנו, במיוחד כשזה מגיע לבחירות". לכך הוסיף טראמפ את הפופולאריות של האפליקציה, "יש הרבה אנשים בטיקטוק, שאוהבים את זה. יש הרבה ילדים צעירים שישתגעו בלעדיה.
המלחמה של טראמפ ברשת החברתית של צוקרברג נובעת בעיקר מהעובדה שפייסבוק הרחיקה אותו לשנתיים מהפלטורמה בעקבות המהומות בקפיטול ב-6 בינואר 2021, ורק בשנה שעברה החזירה החברה את חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם שלו לפעילות. מה שמעלה את החשש בקרב המשקיעים מצד מסע נקמה של טראמפ באם הוא יזכה בבחירות הקרובות. על כן, לאחר הראיון והדברים החריפים מצד הנשיא לשעבר, ירד מחיר המנייה של מטא ב-4.5%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה