"ניסיון חיסול" או "הכריש שאכזב"? הדיון סביב דובי פרנסס חושף את הכשלים בהייטק

המאבק בין פרנסס לבין מי שטענו להפסדים משמעותיים באחת הקרנות שבניהולו, שייך למדורי הרכילות. עם זאת, ניתוח של הטענות השונות, חושף את הפערים בין האופן שבו ענף הייטק נתפס על ידי הציבור לאופן שבו הוא מנוהל ובעיקר את הכשלים של הסקטור
 | 
telegram
(8)

הדוחות השנתיים של קרן ההון סיכון גרופ 11 (Group 11), הצליחו לעורר בתחילת השבוע סערה מקומית, בעיקר בשל הפרופיל התקשורתי הגבוה של העומד בראשה, איש העסקים הישראלי דובי פרנסס. השאלה האם פרנסס הסב למשקיעים שלו הפסדים קשים בשנתיים האחרונות, או שמא מדובר בניסיון חיסול של מי שנוטה לערער על הצייטגיסט בסקטור הייטק, היא שולית, אך חושפת את הפערים שבין האופן שבו ענף הייטק נתפס על ידי הציבור לאופן שבו הוא מנוהל (והכשלים שלו).

תקציר העניינים למי שלא עקב: בתחילת השבוע פורסמה כתבה שטענה, שאחת הקרנות (הקרן החמישית של גרופ 11) בניהולו של פרנסס, רשמה במהלך שנת 2023 הפסדים של 39 מיליון שקל. הטענות הללו, שצברו הד גם ברשתות החברתיות, העלו את חמתו של פרנסס, שמיהר לתקוף את הכותב, העורכים ומי שהפיצו את הכתבה, בטענה שמדובר ב"ניסיון חיסול לא נעים", מצד "עיתונאות צהובה", והבטיח להמשיך לעזור "לחברות המטרה בפורטפוליו של גרופ 11 להגדיר קטגוריות ולהשיא תשואה עודפת בשנים הקרובות"

בכדי להפריד בין המוץ לתבן, צריך לחזור לנתונים היבשים ומשם להתקדם לפרשנות ולמשמעות שלהם. הקרן החמישית של גרופ 11 גייסה במהלך שנת 2021 סכום של כמעט 200 מיליון דולר משורה של גופים מוסדיים ישראלים. לאחר השקת הקרן, בוצע לה שיערוך כלפי מעלה, בשל פעילות בחלק מהחברות בהן היא השקיעה. אלא שלאחרונה ביצעו מנהלי הקרן, ופרנסס בראשם, ביצעו שערוך מחודש, אשר העריך את שווי הנכסים בכ-197 מיליון דולר. זאת בין היתר לאור המצב בשוק, והעובדה שחברות הפורטפוליו לא ביצעו סבבי גיוס או יצאו להנפקה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עד כאן המספרים והנתונים היבשים, ועתה לפרשנות. מצד אחד נטען כלפי פרנסס שהקרן שבבעלותו "הפסידה למשקיעים" כמעט 40 מיליון דולר. זאת בעיקר על בסיס הירידה בשווי הנכסים, בשל השערוך שביצעה הנהלת הקרן. מנגד, מבט על הנתונים מלמד שגם לאחר שערוך הנתונים, שווי הקרן הנוכחי דומה לסכום אותו השקיעו המוסדיים לפני כשלוש שנים, לא תוצאות מרשמיות במיוחד אך גם לא "הפסד למשקיעים" כפי שנטען. במיוחד אם לוקחים בחשבון את השנתיים הקשות שעברו על סקטור ההייטק העולמי, ועל האקו-סיסטם המקומי.

פרנסס הוא רק הדוגמה

את השאלה האם פרנסס איכזב את משקיעיו או השכיל לנווט את הקרן ביציבות בתקופה סוערת נותיר למשקיעים ולהיסטוריה. אך עצם הדיון שהתפתח ביומיים האחרונים סביב הקרן, חושף בעיות מבניות עמוקות יותר בסקטור ההייטק שכדאי לדון בהם. עצם הפרסום על פרנסס נובע מכך שהקרן שבבעלותו היא מקרנות ההון סיכון הפרטיות היחידות שמפרסמות את תוצאותיהן בפומבי, בדומה לחברות ציבוריות. לרוב, שערוכי הנכסים שמבוצעים בקרנות הפרטיות חשופות רק לשורה של משקיעים בכירים, כך שהציבור הרחב לא יכול להתרשם מביצועי הקרן לאורך השנים. במקום זאת, הוא נחשף לרוב לביצועים בעיתוי נוח למנהלים, המתהדרים בתשואות שלהם.

העובדה שדווקא מי שנוהג בשקיפות כלפי המשקיעים, היא אמנם מתבקשת, אך מעוררת שאלות ביחס לטיפול באלו שנוהגים בשקיפות אל מול אלו שמעדיפים להותיר את הדיונים על תוצאותיהם בדלתיים סגורות. אך מעל לכל בולט נושא שערוך הנכסים, שעל פניו עומד בליבה של הסערה הקטנה שנוצרה השבוע בעניין גרופ 11. כיום, נושא שערוך הנכסים "פרוץ" לחלוטין, כאשר גם בחברות ציבוריות ניתנת למנהלים ולרואי החשבון שלהם, חירות כמעט בלעדית להעריך את הנכסים השונים בהם מחזיקה החברה, כמעט כפי ראות עיניהם. מצב שגרם לפגיעה בלא מעט משקיעים בשורה של חברות ציבוריות בעלות פרופיל גבוה, אך לא רק. 

אם המצב בשוק הציבורי הוא בעייתי הרי שבשוק הפרטי, הוא פרוץ כמעט לחלוטין. מנהלי הקרנות, דוגמת פרנסס קובעים בעצמם את שווי הנכסים שלהם, כאשר המדד היחיד סביבו הם מתיישרים הוא השווי בסבב הגיוס האחרון (או ההנפקה). מה שמאפשר לקרנות להציג למשקיעים תשואות שנתיות, שמבוססות בעיקר על ההערכות שלהם ולא על פידבק מצד השוק. העובדה שהפעולות הללו, במיוחד כלפי מטה (לכאורה בניגוד לאינטרס של מנהל הקרן), מתפרשות כ"הפסדים", מעידה לא מעט על איך השוק מתנהל ונתפס. כל חברה נדרשת לבצע מעת לעת בדיקה של שווי נכסיה, ושערוכם כלפי מטה היו אמורים להיות על פניו נחלתם של לא מעט קרנות הון סיכון. אלא שכאמור, מרביתן בוחרות לבצע את השערוכים בעצמם ולא לחשוף אותם לציבור.

לבסוף, ישנו הפרופיל התקשורתי של פרנסס עצמו, אשר מוכר לציבור הרחב הודות להשתתפותו בתוכניות הטלוויזיה "הכרישים". קשה להתעלם מכך שהעניין סביב הקרן שלו, נובע בעיקר מהעובדה שהוא דמות מוכרת בבתים רבים בישראל. לכך מתחברת העובדה שפרנסס ניהל מאבק מתוקשר מול עינת גז מנכ"לית חברת פאפאיה גלובל, סביב איומיה להוציא את כספי החברה מחוץ לישראל בעקבות הרפורמה המשפטית. מה שהוביל את פרנסס, אשר השתתף בכלל הגיוסים של פאפאיה, למכור את המניות של החברה שבבעלות הקרן שבניהולו.

ההפסדים לכאורה בגרופ 11, הוסברו בין היתר כהפסדים שנבעו מהמכירה של מניות פאפאיה שבוצעה על פי הנטען בחסר. אלא שהשקעות של פרנסס בחברת התוכנה הישראלית, החלו בקרן מוקדמת יותר (הקרן הרביעית), ולא בקרן החמישית כלפיה נטען שהסבה נזק למשקיעים. בנוסף, על פי ההערכות לא רק שמשקיעי הקרן לא הפסידו כתוצאה מההשקעה המדוברת, הם אף הרוויחו סכום לא מבוטל על השקעתם, בעיקר בשל העובדה שנכנסו בשלב מוקדם.

העובדה ששמה של פאפאיה שורבב להאשמות כלפי פרנסס, מלמדת על האופן שהתחום נתפס בעיני רבים, בין היתר בשל העובדה שרוב העניינים הכספיים בחברות ההיטק והקרנות המשקיעות בהן, נעשים במחשכים. הנטייה להתייחס לקליפה ולא לתוכן, לא פוסחת על עיתונאים, משקיעים או יזמים, אשר נוטים להתעסק פעמים רבות בנראות החיצונית. דבר שבא לרוב על חשבון הפעילות העסקית ובמקרה הרע גם על חשבונו של המשקיע הקטן.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    פאפאיה
    גילי 09/04/2024 17:34
    הגב לתגובה זו
    4 0
    חברה בדרך למטה עם מנהלת משיגנע
    סגור
  • 7.
    אוהבים אותך פרנסיס
    אנג'לה 09/04/2024 15:10
    הגב לתגובה זו
    6 0
    למרות תמיכתך במשלוח מזוודות הכסף ע"י נתניהו והדתיים לחמאס. סולחים לך על הטעות הפטאלית.
    סגור
  • 6.
    אלה שהשמיצו זה אלה שלא שיערכו כלפי מטה את הפורפוליו של
    יוחנן 09/04/2024 13:14
    הגב לתגובה זו
    2 3
    ומציגים את פאפיה גלובל לדוגמה לפי הגיוס האחרון
    סגור
  • 5.
    אחלה פרנסיס, ציוני ופטריוט אמיתי (ל"ת)
    דן 09/04/2024 12:54
    הגב לתגובה זו
    4 4
    סגור
  • 4.
    פרנסיס
    בת אל 09/04/2024 09:55
    הגב לתגובה זו
    10 1
    איש יקר. לוחם נגד הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה. האיש שיקרא לציבור החרדי להתגייס לצה"ל ולוחם עתידי למען שוויון בנטל.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    פרנסס - יישר כוח
    פיני 09/04/2024 09:29
    הגב לתגובה זו
    7 3
    גם כך אף אחד לא לוקח ברצינות את כתבות ההשמצה, מי שמתעניין בהם הם בעלי עניין בפגיעה בדובי. הסיבות גם ברורות
    סגור
  • 2.
    אם היה לי מספיק כסף הייתי משקיע אצל דובי פרסיס. (ל"ת)
    סודי 09/04/2024 09:28
    הגב לתגובה זו
    4 5
    סגור
  • 1.
    הכתבה מאפשרת ראיה רחבה יותר על האירוע. (ל"ת)
    בני 09/04/2024 09:18
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות