רשות החדשנות מתגאה במעמד של ישראל ב-AI: אז למה הם לא משקיעים בה?

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות הציג היום מחקר חדש שמעמיד את ישראל במקום השליש בכל הקשור לחברות בתחום של בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI)"; מבט על תקציב הממשלה האחרון מלמד שההשקעה בתחום ממש לא על סדר היום
 | 
telegram
(4)

"ישראל נמצאת במקום השלישי בעולם בתחום של בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI)", כך טען היום דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות. הדברים של בין מתבססים על "מחקר" שערכה הרשות, ובו מוזכר מספרן הגבוה של החברות העוסקות בתחום ופועלות מישראל (74), כשרק ארה"ב ובריטניה מחזיקות בכמות גדולה יותר של חברות הפועלות משטחן.

קשה לקרוא לנתונים אותם הציג היום מנכ"ל הרשות, שאמונה על קידום תעשיית ההייטק, מחקר, שכן הם בסך הכל מסתמכים על דלייה של נתונים מתוך מאגר מידע אחד, ולא כוללים נתונים אחרים, וגם לא ניתוח או הסבר מעמיק של הנתונים שכן נאספו. אבל מה ניתן לצפות ממחקר שהכותרת שלו, היא "כמה חברות AI Generative קיימות בעולם ובישראל?".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אבל אם נניח את הביקורת בצד, ברשות מצביעים במידה רבה של צדק על מעמדה העולמי של ישראל בכל הקשור לבינה מלאכותית. כמות החברות המרשימה עליה הצביע בין, מלווה בגיוסים בהיקפים משמעותיים ונסמכת במידה רבה גם על המבנה של והאופי של סקטור ההייטק המקומי. בהקשר זה, כדאי גם לציין את הנוכחות המשמעותית של ענקית השבבים האמריקאית אנבידיה, שהפכה בשנה וחצי האחרונות לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית. זאת בעיקר הודות למלאנוקס, של זוכה פרס ישראל אייל ולדמן, שנרכשה על ידי החברה לפני חמש שנים.

למרות הממצאים של הרשות, גם הם יודעים שאת ההצלחות הללו לא ניתן לזקוף לזכותן של ממשלות ישראל. בדברים שנא היום במסגרת שבוע הבינה המלאכותית באוניברסיטת ת"א, אמר בין, כי "אל מול החוזקות אותם אנו מזהים: על אף כמות החברות החדשות שקמו בעשור האחרון וכמות הכסף שהושקע בחברות בינה מלאכותית בישראל ברור לנו שקיים מירוץ מטורף של השקעות בתחום בכל העולם. אנו יודעים היטב כי אם לא נרוץ קדימה באותו קצב נישאר מאחור. עד סוף 2024 נשקיע כ-600 מיליון שקל, בתשתיות הבינה המלאכותית בישראל מתוך תקציב התכנית הלאומית שעומד על כמיליארד שקל ואנחנו מתקדמים לפי התכנית בכל החזיתות הרלוונטיות. אני שמח להודיע כי במהלך יולי יתפרסם הקול הקורא להקמתו בישראל של מחשב על לאימון מודלי בינה מלאכותית גדולים, לטובת תעשיית ההייטק והאקדמיה".

ההשקעה עליה מדבר בין, היא זניחה ובבחינת "קצת מידי מאוחר מידי". מספיק להביט על תקציב המדינה לשנת 2024 ולראות לאילו מטרות הופנו סכומים דומים ואף גבוהים מכך. בניגוד למדינות האחרות שהוזכרו ברשימה של רשות החדשנות, הסקטור הישראלי כמעט ולא זוכה לתמיכה ממשלתית. על פי נתונים של חברת Tortoise, ישראל מדורגת במקום ה-47 באסטרטגיה ממשלתית, מדד המייצג את רמת המחויבות של הממשלה לבינה מלאכותית. זאת על אף שבדירוג הכללי של החברה, שבוחן את כל הנתונים ביחס למעמדם של המדינות בתחום, ישראל מדורגת במקום השביעי.

זו לא אשמתו של בין כמובן, הרשות בראשה הוא עומד מנסה להתנהל עם מה שיש, וזה לא הרבה. להפך, הוא כבר תקופה ארוכה מתריע על חוסר ההשקעה באחד ממנועי הצמיחה החשובים של המשק. בכנס שנערך לפני שנה בדיוק, במציאות אחרת לחלוטין מזו שאנחנו נמצאים בה היום, אמר בין: "אנחנו נמצאים במצב מאוד ייחודי, ישראל היא המקום שבו משקיעים הכי הרבה במחקר ופיתוח כאחוז מהתמ״ג מעל 5.5%, אבל 10% בלבד מגיע מממשלת ישראל. רוב הכסף הוא כסף פרטי ואנחנו היום בתחתית הרשימה, ב-OECD בהשקעה במחקר ופיתוח אזרחי. אנחנו נמצאים פה בנקודת סיכון".

סקטור ההייטק המקומי אמנם ידע בעשורים האחרונים, להסתדר עם התנאים והעדר המדיניות הממשלתית ולהפוך לקטר של המשק. ההצלחות הכבירות של יזמים ישראלים, הצליחו לטשטש את העובדה שרבים ביקשו להתעלם ממנה - הכל תלוי בנכונות שלהם לפעול מהארץ. יזמים כמו זוכי פרס ישראל, אייל וולדמן וגיל שוויד, בחרו להשקיע את מרצם ואת הונם בישראל, מתוך אידיאולוגיה. אלא שבשנים האחרונות מתברר, שלמרות הרצון הטוב של היזמים הישראלים, זה לא תמיד מספיק. בשנים האחרונות לא מעט יזמים בחרו לפתוח חברות ומייזמים מעבר לים, בעיקר משיקולי נוחות. אם המדינה תמשיך להפנות עורף ליזמים הישראלים, כנראה שהמגמה הזו רק תמשיך.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    כל הכסף זורם לישיבות ולהתנחלויות
    מריה 29/06/2024 20:09
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הדתיים השתלטו על הקופה
    סגור
  • 3.
    חבל על הכסף שהולך למו"פ ולבטחון
    שלמה 28/06/2024 15:04
    הגב לתגובה זו
    7 0
    כל הכסף צריך ללכת לישיבות ולאברכים הפרזיטים.
    סגור
  • 2.
    עדיפות תקציבית למשרדי המסורת המורשת והקשקשת (ל"ת)
    תקציב למשרד הקשקשת 27/06/2024 18:08
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 1.
    למה AI ? עדיף לתת כסף לחרדים (ל"ת)
    עדיף לתת כסף לחרדים 27/06/2024 18:07
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות