ההייטק הישראלי מתאושש אבל תלוי יותר מאי פעם בחברות הגדולות

סך ההשקעות בהייטק הישראלי ברבעון השני של 2024 עמד על 2.8 מיליארד דולר, הנתון הגבוה מאז סוף 2022, עם זאת רוב מוחלט של הסכום הגיע מכיוונן של שש חברות שהשלימו מגה סבבים במהלך התקופה
 | 
telegram
(3)

סך ההשקעות בהייטק הישראלי ברבעון השני של 2024 עמד על 2.8 מיליארד דולר, הנתון הגבוה מאז סוף 2022, כך עולה מדו"ח שמפרסם היום מכון RISE Israel. ההתאוששות של הסטור המקומי מגיעה על רקע המגמה העולמית ובמיוחד בארה"ב ובאירופה. עם זאת, הדוח גם מצביע על על תלות גוברת של ההייטק הישראלי במספר קטן של מגה-סבבים.

מאז שהגיעו לשיא של יותר מ-9 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2021 השקעות הון-הסיכון בחברות ישראליות ירדו ברציפות עד תחילת 2023, ואז התייצבו על רמה נמוכה של כ-2 מיליארד שקל. שני הרבעונים מאז תחילת המלחמה התאפיינו ברמות השקעה נמוכות עוד יותר, אך ברבעון השני של 2024 חלה עלייה משמעותית בהיקף ההשקעה. עם זאת, מחברי הדו"ח מדגישים כי מוקדם להסיק על בשינוי מגמה שכן 34% מההשקעות ברבעון היו בגיוס של חברה אחת (Wiz), ו-64% היו במגה-סבבים (100 מיליון דולר או יותר) של שש חברות. ללא סבבים אלה, ההשקעות היו מסתכמות בכ-1מיליארד דולר בלבד.

 
מגמה מטרידה נוספת עליה הם מצביעים היא הירידה במספר סבבי ההשקעה בחברות ישראליות. ירידה שהחלה בשנת, 2022 והמשיכה גם ברבעון האחרון. אמנם סבבי השקעה רבים אינם מתגלים ברבעון שבו הם מתבצעים, ועל כן המספר צפוי להתעדכן כלפי מעלה בהמשך, אך לא נראה שתיקון זה ישנה את המגמה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לכך מצטרפת הירידה המדאיגה במספר גופי ההשקעה הפעילים בישראל, הן מקומיים והן זרים. מגמה זו, אשר החלה לפני כשנתיים המשיכה גם במחצית הראשונה של 2024. על פי הנתונים, בחצי השנה הראשונה של 2024 חלה ירידה של כ-10% במספר גופי ההשקעה הזרים הפעילים בישראל ביחס לחצי השנה שלפני כן, וירידה של 18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. באשר לגופים הישראלים, הירידה בששת החודשים האחרונים הייתה בשיעור של 15% לעומת חצי השנה הקודמת, ו- 22% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

מנכ"ל RISE Israel, אורי גבאי: "הרבעון האחרון היה הגבוה ביותר מבחינת השקעות מזה יותר משנה, מה שיכול להעיד על התאוששות יחסית של ההייטק הישראלי אחרי תקופה ארוכה של משבר. עם זאת, חשוב להדגיש כי עדיין קיימים סימנים מדאיגים, כמו הירידה במספר המשקיעים וסימני השאלה סביב קשרי החדשנות עם אירופה, כשנורת האזהרה העיקרית היא התלות הגוברת במספר קטן של חברות מצטיינות אשר ללא גיוסי ההון שלהן – ההייטק הישראלי מתייצב על רמת השקעות של כמיליארד דולר ברבעון. ככל שהמצב הבטחוני הופך לקבוע, גם ההייטק יתייצב על רמת פעילות נמוכה ביחס לעבר. אם ממשלת ישראל רוצה להחזיר באופן הדרגתי את ההייטק לרמת הפעילות של לפני המשבר, עליה להשקיע תקציבים גדולים יותר בסקטור זה, ובעיקר בסטארטאפים בשלבים הראשונים שלהם".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    תודות רבות להייטק שמניע פה את הכלכלה
    דניאל שמו 02/07/2024 09:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מישהו צריך לשלם למורים על 130 ימי חופש בשנה איכשהו לא?
    סגור
  • 2.
    כסף יש אבל הם עושים מיקור חוץ לכוח אדם בחול (ל"ת)
    יוני 02/07/2024 09:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    מזל שיש היי טק עם היינו תלויים בהסתדרות הרקובה היינו
    משה ראשל"צ 02/07/2024 08:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נראים כמו הארצות סובבות ישראל
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות