
האליה והקוץ: עסקת וויז חושפת את העוצמות אך גם את האתגרים של ההייטק הישראלי
הדיווח של הוול סטריט ג'ורנל לפיו ענקית הטכנולוגיה גוגל נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת סטרטאפ הסייבר וויז (WIZ) תמורת 23 מיליארד דולר, הוא עדות נוספת למעמד ולדומיננטיות של סקטור ההייטק הישראלי ותחום הסייבר בפרט. מלבד השווי הגבוה, שבחלקו עשוי להתגלגל לקופת המדינה (במידה והעסקה אכן תצא לפועל), ההיסטוריה מלמדת שלעסקאות מעין אלו חשיבות ביכולת שלהם לדחוף ולתמוך באקוסיסטם הישראלי.
לעיתוי של הרכישה משמעות חשובה גם כן. סקטור ההייטק הישראלי כמו ענפים אחרים, מתמודד בשנים האחרונות עם אתגרים משמעותיים, שהחלו עוד לפני המלחמה, אך התעצמו בעקבותיה. על כן, הדיווחים מעבר לים, הם בשורה חיובית של ממש עבור הסקטור שמתקשה להתאושש מהמשברים העולמיים והמקומיים שפקדו אותו בשנתיים האחרונות. עם זאת, באותה נשימה, העסקה המסתמנת היא גם עדות למציאות המורכבת בסקטור המקומי, ולצורך המתבקש בהשקעה ושימור של חברות ויזמים בארץ, אשר עשויים להניב ברבות השנים פירות.
ירון וינצבליט, קרדיט: PwC Israel.
"הרבה מאד בחיים ובכלכלה זה דינמיקה והרגשה. אין ספק שהעסקה המסתמנת היא בשורה טובה, בטח בימים כאלה. היא מחזקת את העובדה שהמשק הישראלי, בטח בכל מה שקשור ליכולת הטכנולוגית והיזמות, עדיין רלוונטי מתמיד. העסקה הזאת היא ללא ספק משב רוח חיובי, ואין ספק שזה סימן טוב שהיינו זקוקים לו", מסביר ירון וינצבליט, שותף וראש פרקטיקת הביקורת ב-PwC Israel.
- מיליארדרים בין לילה - המייסדים מאחורי האקזיט הגדול בישראל אי פעם
- צ'ק פוינט ווויז מודיעות על שיתוף פעולה באבטחת הענן - למה זה חדשות טובות לצ'ק פוינט?
מנגד, הוא סבור שלעסקה גם יש גם צד אחר - "היא אמנם יכולה להטות את כל המחוגים כלפי מעלה, אבל עדיין שוק ההייטק המקומי מתמודד עם האתגרים כתוצאה מהשנתיים האחרונות, החל מהאטה הגלובלית עובר בניסיון המהפכה המשפטית וכלה במלחמה שעדיין ניטשת. גם אם אנחנו רואים כיוון חיובי, בריבוי של מיזוגים ורכישות, צריך לזכור שחלק מהחברות הללו נאלצו להתפשר בשל רמת אי הוודאות שיש בארץ.
אין עדיין נתונים, אבל מעניין יהיה לראות כמה מכספי העסקה יגיעו לקופת המדינה. למרות הסכומים הגבוהים שצפויים להגיע לקופת המדינה בתור, מדובר בחלק קטן מכלל העסקה. רוב הכסף קורה מחוץ לישראל, משהו שצריך להדליק לכולנו נורה אדומה. בגלל רמת אי הוודאות הגדולה שנוצרה פה והסנטימנט השלילי שנוצר עוד לפני המלחמה, חלק לא מבול מהחברות נפתחו בחו"ל. לכן, צריך לבא ולראות כיצד אנחנו, כמדינה ותושבים שיצרו את המצע הזה, נהנים. ככל שרמת האי וודאות תמשיך ולא תהיה מדיניות ברורה יותר חברות יפתחו בארצות הברית, וגם כשיהיו אקזיטים כאלו הסכומים שיגיעו לקופת המדינה יהיו נמוכים. אם לא נשכיל לייצר את הרגע שלאחר המלחמה לייצוב המערכות, החברות שנראה פה בעתיד לא יהיו ישראליות, וזו בכייה לדורות".
בשנתיים האחרונות חלה ירידה במספר גופי ההשקעה הפעילים בישראל, בדגש על אלו הזרים. מגמה זו, המשיכה גם במחצית הראשונה של 2024, במהלכה חלה ירידה של כ-10% במספר גופי ההשקעה הזרים הפעילים בישראל ביחס לחצי השנה שלפני כן, וירידה של 18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לדברי וינצבליט, "העסקה מייצרת תהודה חיובית. עסקת מובילאיי סימנה מוקד כוח למדינת ישראל בתור מי שיעצב את הרכבים האוטונומיים בעתיד. גם עכשיו, העסקה מסמלת את העניין של ענקיות הטכנולוגיה שממשיכות לראות באקו-סיסטם הישראלי כבעל ערך".
- קיידנס מרחיבה את השותפות עם אנבידיה עם פיתוח סוכני AI
- TSMC מתקדמת לייצור המוני של שבבי 2 ננומטר בטייוואן
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"אנחנו מזהים בתקופה האחרונה אותות חיים של השוק הישראלי. יחד עם זה יש המון סימני שאלה, בשל המלחמה והמצב הביטחוני, אבל לא פחות חשוב מהמדיניות שהמדינה תנקוט. בכדי שנעבור מסימני התאוששות למגמת התאוששות יש צורך באסטרטגיה ביטחונית, חברתית וכלכלית", מסכם וינצבליט.
- 4.D-BILL 16/07/2024 22:46הגב לתגובה זוחטופים\מתים\חיילות\חיילים בעזה ומה שמעניין תמדינה זה הכסף הגדול... לא פלא שביבי מנהל את המדינה... אנשים קצת צניעות! לא סיימנו תמלחמה ולא החזרנו תחטופים. לא הכל זה כסף בחיים!
- 3.ישראלי 16/07/2024 11:47הגב לתגובה זואם לפוליטיקה היו מצטרפים חברה מעולים כמו מייסדי וויז למשל ושולחים את הדפקטים המושחתיםשל ביבי ושות' הביתה , " התקלות " של הנגבי והאסונות של ביבי היו נמנעות .
- זובי 16/07/2024 22:49הגב לתגובה זואני לא ימני אבל מה קשור?! ביבי בהחלט צריך לעוף... אבל איך אתה יכול ליהיות בטוח שעם אנשי הייטק\אקזיט לא היה קורה הטבח? סליחה בחור נחמד!! אבל אתה מדבר שטויות בטונות
- 2.מספיק לקשקש 16/07/2024 10:24הגב לתגובה זוישראלים יורדים מקימים חברה בארה"ב , מגייסים מהנדסים בישראל ועושים אקזיט. חלק קטן מאד וגם זה רק לאחר משא ומתן קשוח נכנס לרשויות המס בישראל. לקרוא לזה חברה ישראלית זו גניבת דעת.
- בוללללללללללללל!!! (ל"ת)D-BILL 17/07/2024 00:09הגב לתגובה זו
- 1.דיבורים כמו חול 16/07/2024 08:31הגב לתגובה זולרוב בדלאוור, כי פשוט יותר קל לגייס שם כסף. שום קשר לרפורמה (שלא היתה) ולמלחמה. רוצים להראות שהיה שינוי כלשהו? תביאו מספרים, לא דיבורים. ירידה בהשקעות ב2023 היתה בכל העולם בגלל עליית הריבית, יש פחות כסף לתחום.
- D-BILL 17/07/2024 00:08הגב לתגובה זוהאנטישמיות... מי צריך 4 אחוז עובדי הייטק שמפרישים למדינה 0.02%.... לך עם הכסף שלך למדינה שבה אתה מגייס את הכסף - ירדת מהארץ?! רד עד הסוף לא צריכים אותך פה יותר,תאמין לי!