חן שמילו
צילום: מערכת ביזפורטל
ראיוןTV

ההייטק הישראלי לאן? על חזרת המשקיעים הזרים, בינה מלאכותית ולמה קשה להצליח בתחום הדיפנס?

חן שמילו מנכ"ל עמותת בוגרי 8200 על המגמה החיובית בשנה האחרונה בהייטק הישראלי, על בינה מלאכותית וגם על המורכבות בפיתוח טכנולוגיות בעולם הדיפנס


צחי אפרתי |

שנת 2024 מתקרבת אל סיומה, ולמרות שמדינת ישראל נמצאת במלחמה ממושכת ומורכבת ההייטק הישראלי ממשיך לתפקד בצורה חיובית וטובה יותר משנת 2023 כך אומר  חן שמילו מנכ"ל עמותת בוגרי 8200  בראיון TV, הסיבה המרכזית להצלחה נובעת מהיכולת להמשיך לתפקד למרות ירידה בכוח האדם שיצא למילואים והאתגרים הנוספים שהיו במשק הישראלי. נקודת אור נוספת אלו ניצנים של חזרה של משקיעים זרים שחוזרים וגם תמיכה ממשלתית באמצעות רשות החדשנות שעושה טוב להייטק המקומי.

איך אתה מסכם שנת 2024 בהייטק הישראלי?
 2024" הייתה שנה טובה. 2023 מכירים את האסון שקרה והשפיע על ההייטק הישראלי, מפרוץ המלחמה ולתוך השנה הנוכחית ראינו חוסן עסקי ארגוני ואישי מפתיע ברמות שלו. זה השפיע על איך שנראה ההייטק הישראלי. סטארט-אפים שמצליחים לשרוד את התקופה ואפילו ממשיכים לסבב השקעות נוסף, רואים תחזיות לשנת 2024 שבה סך ההשקעות יעלה על שנת 2023. כל אלה ביחד מנבאים תקופה של שיפור ומגמה הרבה יותר טובה עבור ההייטק הישראלי בכלל והסטארט-אפים בפרט . חשוב לציין שיש גם ניצנים חיוביים של חזרת המשקיעים הזרים, רואים את קרן הון סיכון גריילוק שמסמנת את ישראל כאחד היעדים החשובים עבורה".
 
זאת הייתה שנה שדיברו בהייטק בעיקר על בינה מלאכותית, איפה ישראל נמצאת במירוץ הזה?
"מהפכת הבינה המלאכותית היוצרת לא השאירה לבד את האקוסיסטם של הסטארטאפים, ורואים דרישה הולכת וגוברת במוצרים של AI בחברות סטארטאפ ישראליות. רואים יותר סטארטאפים בתחום ה AI- ישראל עדיין לא המובילה העולמית כמו בסייבר, וזה יעד לאומי. דרוש שיתוף פעולה בין הסקטורים כדי לעודד יזמים להיכנס לתחום ביצירת התשתיות הלאומיות כדי שיתמכו בפיתוח של AI".

מגמה נוספת שהתעוררה בתקופה האחרונה אלו פיתוחים בעולמות הדיפנס - האם רואים מגמת צמיחה של סטארט-אפים בתחום?  
"הצרכים של המלחמה הובילו לשימוש גובר בטכנולוגיה, מתוך הנחה שזה יקסום ליזמים, ליזמות ולמשקיעים מתוך ניסיון עשיר שנוצר כאן במדינה. נראה הרבה יותר פיתוחים בעולמות של הדיפנס. בתוך הסקטור מדברים על שימוש כפול – טכנולוגיות שיכולות להתאים לצורך ביטחוני וגם אזרחי. אנחנו עדיין בתוך זיהוי של טרנד, עוד אין נהירה בפועל של הרבה יזמים ויש חסמי כניסה משמעותיים כשמדובר במוצר שנמכר לממשלות, לתעשיות ביטחוניות ולצבאות. האם זאת ההבטחה של שנת 2025? כרגע, סימן שאלה" .

ההון האנושי ידוע ביתרונות שלו, אלו חוזקות נוספות אתה מזהה בהייטק המקומי?
"זה לא רק ההכשרות והניסיון שיש בהייטק הישראלי אלא החוסן שהוא הפגין במהלך המלחמה וזה ייחודי בהשוואה עולמית. יש תרבות של תמיכה ביזמים, חיבורים מאוד מהירים וקצרים. ליזם בניו יורק יהיה יותר להגיע למשקיע הבא שלו, או שיצטרך להשקיע יותר זמן מאשר כאן. יש עזרה הדדית אמיתית ויש תמיכה ממשלתית של רשות החדשנות שנעשית נכון. השילוב של כל הגורמים מוביל את ישראל להיות מקום טוב לחדשנות גלובלית" .
 
לראיון המלא:

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה