מחשב קוונטי כחול לבן
צילום: התעשיה האווירית

גאווה לאומית: המחשב הקוונטי תוצרת ישראל הראשון החל לפעול

התעשייה האווירית, רשות החדשנות והאוניברסיטה העברית משיקות את המחשב הקוונטי הראשון תוצרת ישראל; בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית: ״המפתח לשמירה על כוחן של התעשיות הביטחוניות בישראל, טמון, בין היתר, בשיתופי פעולה בין האקדמיה לחברות הזנק ולתעשייה, וכן עם גופי ממשל״
חיים בן הקון | (6)

 התעשייה האווירית, האוניברסיטה העברית, רשות החדשנות ו"יישום- החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית" מדווחות יחד על הפעלתו של המחשב הקוונטי הראשון תוצרת כחול לבן בטכנולוגיית על-מוליך. המחשב הקוונטי פותח בהובלת המאגד של רשות החדשנות  ובשיתוף פעולה בין התעשייה האווירית, האוניברסיטה העברית וחברת יישום.

שיתוף הפעולה כולל הקמת תשתית של מחשב קוונטי מבוסס טכנולוגית על-מוליך, יחד עם סביבת פיתוח ואינטגרציה. פיתוחים אלו מהווים בסיס ידע עבור מדינת ישראל ומתאימים ליישומים ביטחוניים ואזרחיים.

המחשב הקוונטי כחול-לבן הראשון (קרדיט: התעשיה האווירית)

המרוץ ל-'עליונות קוונטית' צבר בשנים האחרונות תאוצה, וזאת לנוכח פריצות דרך חדשות בתחום. כעת, מדינות רבות וביניהן מדינת ישראל, עומלות על בנית תשתיות ופיתוח מחשבים קוונטיים - כאלו שישנו את תחום המחשוב בתחומי התעשייה, מחקר ופיתוח ועוד. בשנים האחרונות השקיעה התעשייה האווירית מאמצים כבירים להגדלת הפעילות הקוונטית שלה, וכעת נחשבת החברה לכוח בולט ומשמעותי עם השקת המחשב הקוונטי הראשון מתוצרת כחול-לבן. 

מעבדת מחשוב קוונטי של חברתQHIPU QUANTUM  תרכז יכולת תכנון, סימולציה ,אינטגרציה והתאמת אפליקציות יישומיות של מחשב קוונטי בטכנולוגית על-מוליך. הפעילות מתבצעת תוך שיתוף פעולה עם חברות ומכוני מחקר בארץ ובעולם.

שיתוף הפעולה בין הממשלה, האקדמיה והמגזר העסקי מהווה יתרון אל מול החברות הזרות המתחרות בתחום.

המטרה: לשמר את ישראל כמובילה בתחום

ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית מציין כי "צוות החוקרים שעובד על הפרויקט העתידני הזה הוא מהמובילים באוניברסיטה העברית. אין לי ספק ששיתוף הפעולה בין הגורמים בפרויקט מביא לשולחן רב-תחומיות ברוכה ויביא לתוצאות חשובות עבור המחקר בתחום וחיזוק מעמדה המדעי והטכנולוגי של מדינת ישראל. עם כניסתה של האוניברסיטה העברית לשנת ה- 100 להיווסדה, סמיכות האירועים מעוררת השראה: מהקמת המכון המחקרי המדעי הראשון בארץ ישראל בשנת 1925 בקמפוס הר הצופים בירושלים ועד להשקת המחשב הקוונטי הכחול לבן הראשון".

על השקת המחשב הקוונטי אומר בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית כי ״טכנולוגיות הקוונטים עתידות לשדרג מהותית את היכולות האנושיות במגוון עולמות רחב, והתעשייה האווירית מובילה בגאווה את מדינת ישראל בדרכה להיות מעצמה עולמית בתחום זה. בשנים האחרונות פיתחה התעשייה האווירית מיזמים בתחומי הרובוטיקה, האוטונומיה, הסייבר והבינה המלאכותית ששולבו בקווים העסקיים של החברה, חלקם בשיתוף פעולה עם חברות הזנק ועם האקדמיה. המפתח לשמירה על כוחן של התעשיות הביטחוניות בישראל, טמון, בין היתר, בשיתופי פעולה בין האקדמיה לחברות הזנק ולתעשייה, וכן עם גופי ממשל״

קיראו עוד ב"BizTech"

״את הטכנולוגיה לומדים באקדמיה ומיישמים בתעשייה - וזהו מכפיל כח עבור עם ישראל. כדי לנצח במערכה העתידית, זקוקה מדינת ישראל לטכנולוגיה מתקדמת; זהו המצפן שלנו כתעשייה ביטחונית ישראלית מובילה, להקדים תמיד את האויב, לצפות כל העת כמה צעדים לפניו, ולפתח את המענה לאיום – עוד לפני שיכולת האיום הזה קיימת אצלו".

״למרות שלמחשוב הקוונטי יש עוד דרך עד להבשלה הוא טומן בחובו פוטנציאל טכנולוגי אדיר לשדרג את עוצמת המחשוב העומדת לרשות האנושות ולהאיץ תהליכי מחקר ופיתוח באופן שטרם נראה כמותו״ אומר דרור בין, מנכ״ל רשות החדשנות – ״עוצמה זו תשפיע בצורה דרמטית על המדע ועל תעשיית ההייטק העולמית. ישראל, כמרכז חדשנות גלובלי, חייבת גם היא להיות בחזית הטכנולוגית הזו והשקת המחשב הקוונטי הישראלי הראשון, היום, מהווה אבן דרך חשובה במאמץ זה״

״המחשב הקוונטי הישראלי הראשון אינו יוזמה בודדת אלא חלק מאסטרטגיה רחבה שאנו מובילים ברשות החדשנות לקידום טכנולוגיות פורצות דרך במגוון תחומים. במסגרת זו, הושקה מוקדם יותר השנה מעבדת המו”פ למחשוב קוונטי בתל אביב, המהווה נדבך מרכזי בתשתיות המחקר והפיתוח של ישראל בתחום זה. פעילות זו הינה חלק מהתכנית הלאומית למחשוב קוונטי וביחד עם השקעות אחרות מטרתה לשמור על המובילות הטכנולוגית של ישראל בכדי לשמר את התחרותיות שלה בתעשיית ההייטק הגלובלית ולהביא לצמיחה כלכלית מתמשכת״.  

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    מומלץ לשתף פעולה עם מכון ויצמן בנושא מחשוב קוונטי (ל"ת)
    ראובן גרפיט 24/12/2024 11:38
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    Smartutrich 18/12/2024 11:42
    הגב לתגובה זו
    אם סוגרים את התאגיד , נדאג גם לסגור את ההייטק
  • 3.
    תודה לשר המכובד אמסלם שפיצח גרעינים כל הזמן הזה (ל"ת)
    מושיקו 18/12/2024 09:57
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    על מוליך 17/12/2024 17:56
    הגב לתגובה זו
    כדי לאפשר על מוליכות למשהוא בסדר גודל כזה צריך לקרר המוליכים.עוד לא הומצא על מוליך בטמפרטורת החדר אלא רק במינוס 30
  • נו, אז? לא היה לך משהו יותר חכם להגיד, הא? (ל"ת)
    שמפו 17/12/2024 20:12
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יהיה רק רע 16/12/2024 18:15
    הגב לתגובה זו
    נבואית, אם נחבר את הקוונטי לבינה מלאכותית אנחנו צעד אחד קדימה לסוף המר