מחסום לפניך: בעיות באפליקציית המפות של גוגל באיו"ש
תושבי יהודה ושומרון נתקלים בקשיים משמעותיים בעת שימוש באפליקציית גוגל מפות לניווט באזור שלהם. הבעיות האלה כוללות הנחיות שגויות, היעדר עדכונים בזמן אמת, והפניה לדרכים מסוכנות או חסומות. המצב מעורר דאגה בקרב התושבים - בייחוד לאור התלות הגוברת בטכנולוגיות ניווט בחיי היומיום.
דיאנה בוטו, עורכת דין לזכויות אדם, תיארה כיצד בעקבות ההנחיות של האפליקציה היא נתקעה בפקק תנועה במשך תשע שעות, לאחר שזו הובילה אותה לדרך שהתבררה כחסומה. מקרים נוספים כוללים משתמשים שהופנו לכבישים מסוכנים, אזורים עם עימותים, או דרכים שלא קיימות בפועל. הבעיות האלה מאלצות את התושבים להסתמך על מידע ממקורות אחרים, כמו רשתות חברתיות, כדי לקבל עדכונים על מצב הדרכים.
גוגל מפות צילום: henry perks, unsplash
- על הכוונת של נתיבי ישראל: יהושע, GPS, הביילינים, אדלר חומסקי וענבר מרחב
- אורי לבני פורש מ-GPS: ימכור המניות לדודי ברמן ויוסי ארועטי
דוברת גוגל, קרוליין בורדו, מסרה כי החברה מודעת לבעיות ופועלת לשיפור השירות באזור. לדבריה, מ-2021 נוספו כ-8,047 ק"מ של דרכים וכבישים ביהודה ושומרון ובעזה, והחברה משתפת פעולה עם ארגונים מקומיים כדי לעדכן את המידע הזה. עם זאת, היא הדגישה כי המצב בשטח משתנה בתדירות גבוהה - מה שמקשה על עדכון המפות בזמן אמת.
המצב הביטחוני המורכב באזור יהודה ושומרון, על רקע מלחמת חרבות ברזל ובכלל, שכולל הקמת מחסומים, שינויים תכופים בתשתיות, והפרעות מכוונות ל-GPS, מקשה על גוגל לספק שירות מדויק באזור. בנוסף, היעדר כתובות מסודרות בחלק מהיישובים הפלסטיניים מוסיף לאתגר. הגורמים האלה מובילים לכך שהאפליקציה לא מצליחה לספק הנחיות מדויקות - מה שעלול לסכן את המשתמשים בה.
הבעיות בגוגל מפות משפיעות על חיי היומיום של התושבים, בייחוד בזמן חירום או במצבים שבהם נדרשת הגעה מהירה ליעד. היעדר הנחיות מדויקות עלול להוביל לעיכובים, סכנות בטיחותיות ובטחוניות, ולהגברת המתח בין יהודים לפלסטינים באזור. שיתוף פעולה בין גוגל, הרשויות המקומיות והתושבים, עשוי לסייע בהפחתת הבעיות ולהבטיח ניווט בטוח ומדויק יותר עבור כל המשתמשים.
בחודשים האחרונים צצו גם דיווחים של בעלי עסקים ישראליים, שפתחו את העסק שלהם אחרי אירועי ה-7 באוקטובר 2023, וביקשו להקים פרופיל לעסק שלהם באפליקציית גוגל מפות. לדבריהם, הם לא יכולים לעשות זאת. בנוסף, נחסמה גם האפשרות לכתוב ביקורות על עסקים בישראל ובשטחי יהודה ושומרון. אין הצהרה רשמית של גוגל בנושא, אך ככל הנראה מדובר בחלק מהמאבק למנוע שימוש לרעה במערכת כדי להעביר מסרים אנטי-ישראליים ו/או אנטי-פלסטיניים. הכוונה של גוגל היתה כנראה טובה, כדי להגן על העסקים, אך בפועל התוצאה הפוכה - בעלי העסקים משני הצדדים התלוננו על פגיעה באפשרות שלהם לקדם את העסק, לפרסם אותו ולהביא לקוחות חדשים. מהלך דומה נקטה גוגל גם במקרה של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, כשזו פרצה. ואולם בהמשך היא ביטלה זאת.