לבריטים כבר נמאס, ומה אצלנו? מי ישמור על ערכי הוויקיפדיה נקיים מיחצנים

ארגון היח"צ הבריטי עלה על מקרים שבהם יחצנים שינו ערכים של לקוחותיהם בויקיפדיה. יועץ התקשורת ליאור חורב לא מתרגש: "הצהרה אנכרוניסטית"
דפנה פלס |

יגיע גם לישראל? ארגון יחסי הציבור הבריטי,CIPR, הכריז באחרונה כי ישתף פעולה עם ויקיפדיה על מנת לספק ליועצי התקשורת שפועלים בממלכה מדריך שיסביר כיצד להתנהל מול המיזם ומול גולשיו. בכך עלולים היחצנים לאבד את הפריבילגיה שיש להם להפעיל אנונימית את עמודי הויקיפדיה של לקוחותיהם ואף להוסיף בהם 'עובדות' מעוצבות או חצאי אמיתות.

המהלך, כך נודע, הוא פועל יוצא של עדויות על עריכה סמויה ומגמתית שמשרדי יח"צ מבצעים בערכי ויקיפדיה של קליינטים. ג'יין ווילסון, מנכ"לית ה- CIPR, התבטאה בעניין ואמרה כי "לארגון יש קו מנחה אתי ומעשי בעניין הדרך הנאותה ביותר שבה צריכים אנשי יח"צ לעבוד מול קהילות פתוחות ומקוונות דוגמת ויקיפדיה. לא רק שעליהם (היחצנים - ד"פ) להיות כנים לגבי זהותם וכוונותיהם אלא שהם גם צריכים לשאוף להתנהל מול הציבור בצורה כנה ופתוחה בכל עת". ווילסון הוסיפה ואמרה כי יחסי ציבור שנעשים ללא שקיפות הם בלתי מקצועיים וכי החובה לעבוד בפתיחות פוסלת כל התנהגות שכוונתה להסתיר את המקורות האמתיים שעומדים מאחורי העדכונים השונים.

אם זה מה שהבריטים מחליטים, אפשר להסיק שהעריכה הסמויה אצלם רחבה עד כדי כך, שניתן לכנותה תופעה. ומה בישראל? לדבריו של יועץ התקשורת ליאור חורב, הוא לא צופה שמהלך דומה יקרה בארץ. מעבר לכך, הוא טוען כי "ההצהרות של הארגון הבריטי הן אנכרוניסטיות, הרבה בגלל שערכי העריכה של ויקיפדיה הם אינדיבידואליסטים ולא ארגוניים. היתרון העיקרי של ויקיפדיה הוא שכל אחד יכול לערוך בה, מה גם שהיא עצמה כוללת מנגנון שמאפשר להתמודד עם מקרים של ערכים מוטעים או מטעים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה