דוד גולן
צילום: (יח"צ)
דעה

הכתבים והעורכים מדירים זקנים מדי יום ביומו

דוד גולן קיבל את תקציב היח"צ לכנס בנושא מדעי הזקנה. בטור נוגע ללב, מתאר את הניסיונות שלו לעניין את העיתונאים בנושא, ומה אמר לו עורך בכיר
דוד גולן | (20)

הזהירו אותי מראש שזאת משימה כמעט בלתי אפשרית. אמרו לי שאיש לא יתעניין בנושא והתקשורת לא תסקר אותו כלל, כי זה לא מעניין, זה לא סקסיסטי מספיק ורחוק כל-כך מעולמם של הכתבים ובמיוחד של העורכים, המאיישים את שולחנות דסק החדשות והמוספים בתקשורת. כמי שדוגל שהכל תלוי במציאת הזווית המתאימה להארת הנושא ובצורת הגשתו, לא נבהלתי מהאתגר.

לפני כחודשיים קיבלנו במשרדנו את תקציב יחסי הציבור והתקשורת של הכנס הדו-שנתי של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה (מדעי הזקנה), שנערך השבוע. נחשפתי לעשרות מחקרים ומאמרים חדשים בנושא, במגוון נושאים מתחום הגריאטריה ומדעי הזקנה. מחקרים ייחודיים וראשוניים, שלא פורסמו מעולם, כמו: השפעת העסקת עובד זר על הזקן; הזהות המרוסקת של זקנים אתיופים בישראל; השתקפות מחלת האלצהיימר בקולנוע; השפעת מוות מסרטן על בני המשפחה; מיניות בזקנה; חווית ההזדקנות של רווקים ורווקות שלא נישאו מעולם; דמות הזקן בספרות הילדים לגיל הרך; ועוד.

הכתבים גילו עניין. ביקשו בלעדיות, וקיבלו, הכינו ידיעות וכתבות... ואז הן נעצרו אצל העורכים וראשי דסק החדשות. ביום הראשון לא היה מקום בעיתון. למחרת ביקשו מהכתב שיעבה או יצמצם את הכתבה. ביום השלישי כבר אמר העורך התורן בדסק כי זה לא מעניין. יותר חשוב להכניס ידיעה בעמוד האחורי שהראל סקעת רוצה 5 ילדים מאשר לכתוב על "הזדקנות מוצלחת" בקרב הומוסקסואלים ולסביות בחברה הישראלית.

לא היה עורך מוסף בעיתונות הישראלית שלא דחה בשבועות האחרונים את ההצעה לעשות כתבה על מטפלת ייחודית בתנועה ושירה, שערכה מחקר ותזכה עליו בכנס בפרס, על תכנית ייחודית וחלוצית, לפיה שירה יוצרת אצל זקנים סיעודיים וכאלה הסובלים מדמנציה, התעוררות מחודשת והשימוש בשירה כחוויה מוכרת ונעימה הוא כלי עזר מצוין, הגורם אצלם לגירוי חושי ואינטלקטואלי.

"מה אפשר לצלם?", שאל אותי עורך מוסף יומי באחד העיתונים הגדולים. "אפשר לארגן צילום של הפעילות שלה עם הזקנים", אמרתי. "אני אדאג לכל האישורים הנדרשים". הוא חשב רגע והשיב: "זו עלולה להיות תמונה קשה מידי לקוראי העיתון".

מבקרת הטלוויזיה של אתר ynet, אריאנה מלמד, כתבה לפני שבועיים במדורה כי העולם שייך לצעירים, למרות שדייריו הזקנים הולכים ומתרבים (ידיעה על הגידול הצפוי בעשור הקרוב של יותר מפי שניים במספר הזקנים בישראל, זכתה לאזכור מינורי באתרי האינטרנט בלבד). "מאחורי זה עומדת תפיסה תרבותית מוכללת", כתבה, "שרואה את הזקן כסוג של מטרד, ודאי לא כמשהו שאפשר לזהותו עם שעות ההתרגעות וההנאה שלנו בטלוויזיה או בקריאת העיתון".

כל הכותרות

המחאה החברתית בקיץ האחרון הייתה כולה עטופה בפנים צעירות, מיליטנטיות, לוחמניות וצעקניות. הזקנים, שהמחאה הזאת הייתה אמורה לכלול גם אותם, בהיותם כאלה שידם לפעמים אינה משגת לצרוך תרופות מהכספים העלובים של קצבת הזקנה, נשארו שקופים, בלתי נראים ולא נשמעים.

האם גם הסבים והסבתות של אותם עורכים בדסק החדשות, כמו גם עורכי המדורים השונים בתקשורת, שקופים מבחינתם? האם בשם הסגידה לנעורים נשכח מהם כי יום אחד גם הם יגיעו לגיל הזה?

התקשורת לא אוהבת זקנים, שמהווים 10% מאזרחי המדינה, למרות היותם צרכני תקשורת אלקטרונית כבדים, ומהאחרונים שעדיין נאמנים למילה המודפסת בעיתון. הגיע הזמן שהתקשורת תפסיק להדיר אותם, כי הרי כולנו שואפים להיות יום אחד חלק מהם. דוד גולן הוא הבעלים של משרד 'דוד גולן - תקשורת ואסטרטגיה', יועץ תקשורת לכנס האגודה הישראלית לגרונטולוגיה

תגובות לכתבה(20):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    שולי 13/03/2012 15:27
    הגב לתגובה זו
    אילו הבינו שיותר ממחצית מצרכני העתונות המודפסת והמשודרת הם לא עבמ"ים, אולי היה להם שכל לשמור על מעט המנויים שעוד נותרו להם. פעם קראנו לזה "זה היה כתוב במעריב סיינטיפיק/בידיעות סיינטיפיק". היה אפילו עורך מדע. היום יש רק עורך טכנולוגיה, וגם הוא לא איש רנסנס. מה שכתבת לא משקף סקנדל חברתי-עתונאי. הוא משקף פשיטת רגל בדרך, שסיבתה צרות מוחין ושיטחיות בהבנת צרכי התוכן של רוב צרכני המדיה. אם הם כל כך מבינים מה הקוראים רוצים למה מספר המנויים/מחיר המנוי רק יורד? בישראל יש משהו שיורד?! כן, מספר צרכני התקשורת, למרות שתוחלתת החיים דווקא עולה.
  • 17.
    חנן זיסו 13/03/2012 14:39
    הגב לתגובה זו
    רבים נוספים וחשובים לא פחות התקשורת כבר לא מתעניינת .... ריייטניג ורק רייטינג תקשורת של עורכים צעירים ומתחלפים שמחפשים רק את הסנסציה והצהוב ...סופה של תקופה.... כמה חבל ! מאד עצוב ונותנת הרבה חומר למחשבה !! דוד כתבה מאוד חשובה וכמה עצוב שנכונה !
  • 16.
    כמב עצוב, כמה לא מפתיע! (ל"ת)
    עליזה 13/03/2012 12:49
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    כל הכבוד דוד ! מקצוען אמיתי (ל"ת)
    אביטל 13/03/2012 10:43
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    עזרא מועלם 08/03/2012 01:35
    הגב לתגובה זו
    מה הסיכוי שהכותב יקבל לעבודה יחצן בן 55? כמה עובדים מעל גיל ארבעים עובדים כיום במשרדו של הכותב? אין לי מושג מה התשובה אבל יש לי ניחוש די בטוח. בקיצור אנשים כשמתיחסים לאנשים מבוגרים יחסית כאל מתים מהלכים השליטה עוברת אט אט לצעירים הנחשקים ומה שמתאר כאן גולן זו התמורה לאותה סגידה לצעירים והצעירות - בוסריות חוסר עומק שחצנות התנשאות והתעלמות. זה צריך להיות ככה? זו גזירת גורל? חד משמעית לא. סעו לאירופה סעו לצפון אמריקה. תראה עד כמה האנשים המבוגרים דומיננטים ופעילים בחיי היום יום. כולנו בישלנו את דייסת הדרת המבוגרים ועכשיו אחרי שהבנו את המחיר הגיע הזמן להחזיר אותם למקומים ולהעניק את הבכורה שוב לבוגרים למנוסים ליציבים ולרגועים - לקשישים שעברו את גיל הארבעים
  • 13.
    אין חדש תחת השמש 07/03/2012 00:56
    הגב לתגובה זו
    ברובם צעירים/ות עצמם, אין להם מושג במה מדובר, שבויים בידי תרבות "הפח הגדול", נילחמים על סלבים עלובים... תאבי פרסום אישי ,עיתונאים קטנים ועלובים אין חדש.
  • 12.
    מאמר מעניין וחשוב (ל"ת)
    עיתונאית 07/03/2012 00:27
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    יוני יצחק 06/03/2012 12:10
    הגב לתגובה זו
    זו רק דוגמה ליחס של החברה הישראלית לזקניה
  • 10.
    נכון מאוד 05/03/2012 23:37
    הגב לתגובה זו
    ואם כבר כותבים בעיתונות המודפסת על אנשים מבוגרים (כאמור מגיל 50 ומעלה) זה רק בהקשרים של מחלות ורק במוספי הבריאות. אלא אם כן אתה טייקון או מדונה. כל התפיסה של גילאי 50 פלוס היא סטריאוטיפית, לגלגנית, יהירה ומעליבה. אתה רואה את זה בכל אתר ובכל עיתון.
  • 9.
    מאמר נפלא ועצוב ומחכים. (ל"ת)
    רונן צור 05/03/2012 22:03
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    הראל 05/03/2012 19:30
    הגב לתגובה זו
    ידוע ומגעיל בתקשורת הישראלית העולם שייך לצעירים וליפים !!
  • 7.
    ניצן 05/03/2012 18:56
    הגב לתגובה זו
    קראתי את המאמר המרגש, לצערי גם קראתי מה כתב מספר 4. אני בענף כבר מעל 13 שנים ונתקל באותה חומה גם אם היא בנושאים אחרים אך בכל זאת "בקיצון" העיתונאי. האנשים הזקנים שדוד מדבר עליהם הם אלו אשר בנו את המדינה שלנו, למיקרה שמישהו שכח. אנשים כמו סבתא שלי ששירתו בהגנה, והקימו את תע"ש, ונלחמו כדי שאנשים כמו המגיב במספר 4 יוכלו לחיות כאן. וכאחד שהיה דובר הרצפלד אני מזמין את מספר 4 לבקר שם ולראות את אלו שמזקנים שם למוות בלי שבאים לבקר אותם. אני מקווה מספר 4 שהזקנה שלך תהיה יותר מוצלחת ומחוייכת
  • 6.
    אחד שיודע 05/03/2012 16:00
    הגב לתגובה זו
    כל מילה בסלע. אתה כותב את מה שהרבה חושבים ולא מעזים לאמר במשך שנים.מבחן הכניסה לאמצעי התקשורת הוא חיצוני . אם אתה לא בר רפאלי אתה לא שם. כל הכבוד והלוואי שזה יביא לשינוי בגישה לאנשים הכל כך יקרים האלה שאנחנו, הדור הצעיר, חייבים להם הרבה.
  • 5.
    (ל"ת)
    הצדק דורש עם חברתי 05/03/2012 15:56
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    בחייאת 05/03/2012 15:31
    הגב לתגובה זו
    לא הצליח לך היח"צ אז אתה מתבכיין בשביל להכניס משהו לתיק עיתונות. אחלה שירות.
  • גיל 05/03/2012 18:53
    הגב לתגובה זו
    אני יכול לומר לך שדוד הוא האחרון שיעשה כזה דבר. כל מילותיו בסלע. בעיה מוכרת מאד. מאמר מאד עינייני. לא יכולו לקחת מישהו טוב ממנו. ואת זה אני אומר לך כמתחרה שלו. יש לי דווקא התחושה שאתה הוא שלא קיבל את התיק ולכן אתה מלכלך.
  • איילת 05/03/2012 18:29
    הגב לתגובה זו
    אני מכירה אישית את משרד דוד גולן. הוא מתאבד על כל לקוח. אני משוכנעת שתיק העיתונות שלו, בפרוייקט הזה, כמו בכל פרוייקט שהוא לוקח, עבה ביותר. לולא העורכים שלא הכניסו, כמו שכתב במאמר הכל כך נכון והכל-כך צודק הזה, כתבות נוספות היו הופכות את תיק העיתונות שלו לתיק עב כרס. עבדתי איתו פעם על כנס שהביא בסופו ספר של 100 עמודים לפחות. שאפו דוד גולן ואל תתרגש מאנשים קטנים שכאלה
  • 3.
    רות 05/03/2012 15:16
    הגב לתגובה זו
    מדי פעם אנו צריכים נינוע חזק.
  • 2.
    זקנים וערבים לא כותבים עליהם בתקשורת - ידוע! (ל"ת)
    מושיק 05/03/2012 15:09
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    צודק מאד 05/03/2012 14:59
    הגב לתגובה זו
    זה לא שהעולם שייך לצעירים, זה שהצעירים חושבים שהוא שייך להם