אהוב וזכור: הפרסומת של סלקום לפסח עושה בכלל את העבודה?
לפני הרבה שנים, לפני התקצירים הדיגיטליים, הדלקתי טלוויזיה בסצנת הסיום של סרט שלא ידעתי עליו כלום. תוך כדי בהייה עצלה, מצאתי את עצמי מזדהה עם הגיבורים, מתרגשת ואפילו מזילה דמעה. זה לקח משהו כמו 6 דקות. מאז אני יודעת שסיפור אמיתי יכול להעביר אותנו חוויה אינסטנט.
יותר מזה - ישנן נוסחאות בדוקות שעובדות עלינו והן לא רבות. במקרה של הסרט ההוא, ראו אצטדיון פוטבול בסוף משחק, קהל מריע שעובר לעמוד על רגליו כאשר אדם במדי הקבוצה המנצחת, נישא על כסא גלגלים, נכנס למגרש. באותו רגע הבנתי שהנפש מנצחת את הגוף ושהיה שווה להגיע לרגע הזה גם במחיר הסבל והיגון...
השיבה הביתה היא דרמה מאותו סוג. להציג אדם החוזר לביתו, לוקח בין 5 שניות עד 30 - אם רוצים לעשות מזה עניין. זה מוציא מהצופה אמוציות שבתוכן משתקף סיפור חייו של כל אחד מאיתנו, זיכרונותיו, פחדיו ותקוותיו. וזוהי האינטרפרטציה הכי בוטה לקונספציה של "משפחה". פרידה - ושיבה. אל על היו הראשונים. יונתן בוא הביתה, קח רכבת קח אווירון - היה השיר שליווה את אחת הפרסומות המוקדמות של אל על, בתקופה שלטוס אל על פירושו היה לחזור הביתה.
תנובה המשיכה עם זה. השיר 'בוא הביתה' של שולה חן הוא שיר הנושא מזה שנים רבות המלווה את מוטיב הבית הישראלי, מוטיב שרק לאחרונה קיבל 'טוויסט' לטובת חזות "דלת תקציב" בעקבות המחאה החברתית. 'בוא הביתה' היה השיר שהושק בסרט המראה נער חוזר לביתו מטיול במזרח הרחוק לאמא מופתעת, ומאז ליווה את כל תכני ומסרי המותג. מאוחר יותר נחשפנו לילדה ג'ינג'ית שמחליטה לחפש בית אחר ומגיעה עד לבית הלבן ומחליטה, למרות הכל, שאין כמו בבית, והכניסה הביתה, תמיד ב-slow motion, סחטה מכולנו דמעה.
הפרסומת עם הילדה והשיר 'בוא הביתה'
הפנקיסטית חוזרת הביתה לצלילי 'שובי אל ביתי'
המרקים של אסם גם הם צריכים את התפאורה של חייל ששב לביתו באישון ליל, אל אמא שחייבת לקבל אותו עם מרק חם המתבשל במהרה. וקרוב לוודאי, שרבות השיבות הביתה על אלו המוזכרות פה.
סלקום משפחה מעלים אחת לחצי שנה סרט הטבות משפחה כללי ("תדמיתי") שהחזרה הביתה היא בו המוטיב המרכזי. שובי לביתך, השיר שליווה את הפנקיסטית שחוזרת לבית במושב ומוצאת, למרות החשש, פירגון מאבא ואמא הדתיים שאומרים לה "כמה את יפה". 'מלך העולם', השיר ששרים החירשים - אילמים בשפת הסימנים לבחור ששב הביתה מהטיול הארוך. וכמובן יש את הסרט החדש של סלקום. ושוב, באורח מפתיע, למרות שיש כמה פרטים שונים, הפעם מדובר בליל סדר, הפעם האבא הוא נהג מונית שמתמהמה בגלל "עוד נסיעה אחת" - הקוד הוא אותו קוד.
'מלך העולם' בפרסומת עם האילמים
על רקע השיר 'מה לך בחוץ ילדה', חוזרת הביתה, עטויה בתכשיטים מהמזרח הרחוק ואולי מדרום אמריקה, הנוסעת במונית שאינה אלא הבת הגדולה, כמובן בהילוך איטי ישר לחיבוק המופתע והמאושר של אמא. השיבה הביתה היא מניפולציה רגשית שמתפקדת בדיוק כמו בלונדינית שופעת. היא מלבה את היצרים ולרגע אחד טוטואלי - אנחנו לגמרי שלה.
'מה לך בחוץ ילדה' גרסת פסח 2012
השאלה היא עד כמה נכון ולגיטימי לקחת בעלות על השיבה הביתה כאייקון של מותג או במקרה הזה - תכנית תמחור שכל כולה שואפת שכל חברי המשפחה יעברו לסלקום. אז אולי זה לגיטימי, כי במלחמה, באהבה ובפרסומות הכל הוגן, אולם לא בטוח שזה הדבר הכי נכון לעשות.
האסטרטגיה חייבת לברוח מהקונקרטי אל הערכי. במובן הזה, המעבר מ'דיל' לערכי המשפחה הוא מעבר נכון. אבל ההתעקשות דווקא על השיבה הביתה כסמבול סלקום משפחה זה כמו לשיר קצת בקול רם מדי כדי לא לזייף.
סלקום לא צריכה את זה, והיא יכולה להרשות לעצמה להשתחרר קצת מהמרשם המוכח, וקצת להפתיע, גם אם המחיר הוא לנצל קצת פחות את רגשותינו ולהיות קצת יותר מעניינים ובאמת מפתיעים. אחרי הכל, יש לה אחריות של לידר כמו של-2 המפעילות האחרות יש. ונכון, אין לי ספק שהפרסומת אהובה וזכורה.
- 5.אכן, רעיון שחוק (ל"ת)13/04/2012 06:36הגב לתגובה זו
- 4.יונתן 11/04/2012 03:37הגב לתגובה זואכן יש פה פער גדול בין עולם התוכן של הפרסומת לבין המוצר, אבל תניחי לרגע שהאנשים בסלקום לא טיפשים וכנראה עושים מחקרים שמראים על זה שהם החברה האנושית ביותר בסלולר... אם זה מה שהם משיגים בפרסומת אז היא בהחלט עושה את העבודה, במיוחד בעולם שבו אנשים אוהבים לשנוא חברות תקשורת
- 3.תומר 10/04/2012 22:15הגב לתגובה זוסלקום חושבים שאם יעמידו פנים שעכשיו 2002 הצרכן ישכח שעשקו אותו במשך שנים ארוכות
- 2.אתי 10/04/2012 10:30הגב לתגובה זושזה טוב אבל הגיע העת לשנות? אני דווקא אוהבת שמותגים הם עקביים ולא מבלבלים את הלקוחות שלהם במסרים משתנים בהתאם למצב הרוח של הקריאייטיב. כך שהפעם - אני לא מסכימה אתך. אני כן חושבת שמרוב שיש הרבה מותגים שיושבים על המשבצת של השיבה הביתה - הזכירות וההקשר למותג בעייתיים יותר. רביב תודה על התוספות וההסברים.
- עטרה 10/04/2012 23:39הגב לתגובה זואתי, עקביות אינה סותרת עניין גירוי והפתעה. לספר בול סיפור זה לא נקרא להיות עקבי, זה נקרא לפחד משינוי. עקביות היא נאמנות לערך ליבה אותו ניתן לספר בכמה וכמה אופנים...
- 1.רביב יצחקי 10/04/2012 04:52הגב לתגובה זועטרה, השיר בפרסומת של אלעל היה ״כמה טוב שבאת הביתה״ של רוטבליט וחנוך. הסיבה היתה שלא אישרו לנו תשדירים המעודדים יציאה מהארץ הכרוכה בהוצאת מט״ח אז המצאנו את החזרה. ואת הרעיון שמטוס אל על הוא כבר ״הבית״. קצת אחר כך החזרנו הביתה את עמליה דיין למרק אסם, ילד מחופש לדינוזאור גם הוא חזר למרק ועוד ילד שברח מהבית וריח המרק החזיר אותו. גם את מבצע שלמה ואת העליה מרוסיה נכסנו לאלעל במסגרת השיבה.
- עטרה 10/04/2012 23:38הגב לתגובה זורביב תודה על ריענון הזכרון והתוספות - נכון!!! ככה זה היה!