דוח מבקר המדינה 2012 מועצת הכבלים והלוויין ניצן חן
צילום: ששון תירם

מבקר המדינה על מועצת הכבלים והלוויין: פועלת בסלחנות יתר כלפי HOT ו-yes

לא בולמת את התוכן השיווקי, מתכנסת בהרכב חסר, קונסת באיחור אם בכלל. מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס פרסם היום דוח על מועצת HOT ו-yes
שימרית ספקרו |

מועצת הכבלים והלוויין ספגה ביקורת קשה על התנהלותה, בדוח מבקר המדינה שפורסם היום (יום ג'). המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, קבע כי המועצה, המפקחת על חברות הטלוויזיה הרב ערוצית HOT ו-yes, כשלה בפיקוח על תחום התוכן השיווקי בערוצים עליהם הן מפקחת. כמו כן קבע המבקר כי על המועצה להגביר את הפיקוח והאכיפה על HOT ו-yes כאשר הן מפרות את החוק, באמצעות הטלת קנסות, חילוט ערבויות וביטל רישיונות.

בין החודשים מארס 2010 לאוגוסט 2011 בחנו אנשי משרד מבקר המדינה את פעילות המועצה. בדוח נמתחת ביקורת קשה על יו"ר המועצה ניצן חן, בסוגיית הפיקוח והאכיפה על בעלי הרישיונות תוך שימוש מושכל בהטלת עיצומים כספיים, ביטול רישיונות ועוד.

המבקר התייחס בדוח לסוגיית התוכן השיווקי, "מדובר בנושא סבוך בעיקר מבחינה כלכלית", כתב המבקר, "המועצה לא פעלה להשגת נתונים על השווי הכלכלי של הפרות בתחום זה, עקב כך לא היו בידיה הכלים לבחינת מכלול ההיבטים של שידור תוכן שיווקי".

בנושא הפיקוח והאכיפה, נכתב כי "היו"ר והמועצה לא קבעו אמות מידה וקווים מנחים שיסייעו בקבלת החלטות שמתעוררות אגב השימוש באמצעי האכיפה, בהפעלת סמכויותיהם ובהבניית שיקול דעתם בנושא". עוד נכתב כי "בחוק התקשורת נקבע כי היו"ר רשאי להטיל עיצום כספי על בעלי הרישיונות אם יופרו הוראות הדין ותנאי הרישיונות... אך למרות חילוקי הדעות בנושא, הוא לא הוסדר".

בנוסף, נמתחה ביקורת בנוגע לשקיפות של חברות הטלוויזיה הרב ערוצית. על פי הדוח, ביולי 2009 לא קיימה HOT את חובתה להביא לידיעת הציבור כי זכותו להתנתק ללא תשלום קנס כל אימת שהחברה מסירה אחד מהערוצים. בתגובה, היו"ר ניצן חן המועצה הטיל על HOT עיצום כספי רק כעבור כשנה, באוגוסט 2010. יחד עם זאת, היו"ר לא הטיל עיצום כספי על yes ו-HOT בגין אי מסירת מידע שדרש לצורך מילוי תפקידו, אף שהן לא העבירו מידע כמבוקש.

ביקורת נוספת שהופנתה כלפי התפקוד מול HOT, נוגעת לשירות הלקוחות שלה. "החל משנת 2008 נתן יו"ר המועצה ל-HOT כמה הזדמנויות לקצר את ההמתנה הממושכת למענה במוקד שירות הלקוחות שלה, אולם רק לאחר כשנתיים, באפריל 2010, נשלח לחברת הכבלים מכתב התראה בנושא והוטל עליה עיצום כספי בגין ההפרה", נכתב בדוח.

כל הכותרות

השופט בדימוס לינדנשטראוס ביקר את הרכבה החסר של המועצה: "משנת 2007 ועד מועד סיום הביקורת לא כיהן במועצה נציג שלדעת שר התקשורת מייצג את האמנים והיוצרים בישראל". כמו כן, "כדי שהמועצה תוכל למלא את ייעודה וכדי שתוכל להביא לידי ביטוי את מגוון האינטרסים בתחום השידורים, על שר התקשורת והממשלה לפעול לכך שהמועצה תפעל בהרכב הנדרש באופן שישתתפו בה נציגים של המגזרים השונים בציבור, ובכלל זה נציגי היוצרים והצרכנים".

במועד סיום הביקורת טרם נסתיימו ההליכים לקביעת מדיניות המועצה בנושאים אלה והיא לא קיבלה החלטות בעניינם. בתקופה הקרובה יסיים ניצן חן את תפקידו כיו"ר מועצת הכבלים והלוויין. משרד התקשורת בוחן כבר תקופה ארוכה את היוזמה לאיחוד מועצת הכבלים והלוויין עם הרשות השנייה, המפקחת על ערוצי הברודקסט.

המבקר לינדנשטראוס קבע בדוח כי על מנת ש"המועצה תוכל לקיים את תפקידה הרגולטורי בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית ולמלא כיאות את תפקידה בתחומים שהיא אחראית להם, עליה לדון בסוגיות הליבה שעל סדר יומו של ענף התקשורת המשפיעות על הסדרת שידורי הטלוויזיה. על היו"ר ועל המועצה לגבש את עמדותיהם בסוגיות אלו ולהתוות את אופן פעילותם הנדרש בנושא". ממועצת הכבלים והלוויין נמסר: "אנו מברכים על העבודה היסודית והמעמיקה של מבקר המדינה בבדיקת פעילות המועצה, יו"ר המועצה ועובדי המנהלת להסדרת השידורים. רוב רובן של ההערות בנוגע לשיפור הליכים, נהלים ופרוצדורות, לרבות איוש חברי מועצה חסרים, כבר יושמו בפועל או שנמצאים בשלבים מתקדמים של יישום ותיקון".

עוד נמסר כי "בכל הקשור לפעילותה של המועצה בתחומי הפיקוח והאכיפה: בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית ותלולה במספר ובגובה הקנסות אשר על הגופים הנתונים לפיקוחה של המועצה, וזו לא היססה להפעיל יד ברזל ואכיפה אגרסיבית לטובת האינטרס הציבורי וקיום הוראות הדין".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה