
חטיפת חייל והעסקת ערבים: קמפיינים שמעוררים מחשבה
"אל תתפוס טרמפ זה יכול לתפוס אותך" מזהיר אותנו - החיילים שבינינו - קמפיין רדיו, אינטרנט וטלוויזיה, הבנוי על תבנית מוכרת עד כאב. התבנית שצרבה את תודעתנו עוד מימי נחשון וקסמן ז"ל, דרך שבויי מלחמת עיראק וכלה כמובן בקליפ של גלעד שליט מהשבי, מראה שבוי מדקלם טקסט, כשהוא ישוב בין 2 שובים חמושים עומדים וחסרי פנים. על פי הפרוטוקול המוכר, השבוי מדקלם את שמו ודרגתו, ומסיים את הקריאה מהדף ב-3 מלים חורכות: "אמא, אני מצטער". אל תתפוס טרמפ, מציע לנו הקריין, פן הוא יתפוס אותך, ואנחנו מרגישים שהבטן מתהפכת.
הקמפיין מגיע מצה"ל ואי אפשר להתווכח איתו, הרי היו דברים מעולם, כך בדיוק הם קרו והכי נכון להציגם עירומים וישירים כדי להשיג את המטרה הראויה. הכי בטוח לא לתפוס טרמפים.
האסטרטגיה מינימליסטית ולכן עוצמתית: הכול היפר ריאליסטי מלבד משפט ההתנצלות בפני אמא שנוגע בעצב החשוף, ומגולל לא רק את סיפורו של החייל החטוף, אלא את אדוות היגון שסובבות אותו מכל עבר, החל באימו וכלה בכל עם ישראל. והיינו שם.
במקביל לפרסומת זו, מתנהל קמפיין חזק נוסף, גם הוא פוגש אותנו במספר אמצעי תקשורת. אנו עדים לראיון עבודה שהולך טוב, הקסם שצריך לקרות בראיון עבודה - קורה בו. לרגע, העובד, שבמקרה שלנו הוא אדריכל, והבוס, רואים עין בעין תמונה ששניהם אוהבים, ספק הצלחות עבר של המרואיין, ספק העתיד הוורוד והנוצץ שצפוי לשניהם בעבודתם המשותפת. הסרטון מציג, בכמה שניות ובהילוך מהיר, גלגולה של הצלחה סביב פרויקט ארכיטקטוני. המועמד מתכנן, מציג, מפקח וקוצר מחמאות על גורד שחקים מרהיב ולא שגרתי. הבחירה הלא מקרית היא במגדל נועז שניכר כי הוא מקדם את יוצריו - הארכיטקט והבוס שלו.
הפנטזיה המענגת נגדעת כאשר עיניו של הבוס נודדות לשמו של המועמד על גבי קורות החיים - וואליד אבו כרים. עיניו נופלות ויחד איתו עובר גם הצופה בבית את החוויה: אכזבה. הארכיטקט ערבי. גם ברדיו, כפוף לאותו עיקרון, אנו שומעים את המזכירה אומרת לבוס "נותר עוד מועמד אחד למשרת אדריכל. וואליד אבו כרים".
הפרסומת שמעודדת העסקת מיעוטים, נוגעת בנקודה כואבת בקיומנו - הכחשת המיעוטים. היהודים שבנו, מעדיפים להימנע מהמחשבה על אינטראקציה בעלת מעורבות ומחויבות עם בני מיעוטים. הימנעות זו נובעת ממלאכת מחשבת בת שנים ודורות - של בניית סטריאוטיפ. הפרסומת חושפת את ההזדמנויות שאנחנו, המגזר היהודי, מפספסים בכל רגע ובכל תחום בגלל הדעה הקדומה שיצרנו. הפרסומת מעמתת 2 יצירות מתחרות: היצירה של האדריכל כנגד הסטריאוטיפ הקולקטיבי - מאסטרפיס בפני עצמו.
כמו יצירת האדריכל, הדעה הקדומה בנויה משכבות של מציאות ושכבות של דמיון, עובדות ופחדים. 'סרטים שחורים' שאנחנו מעבירים לעצמנו בראש וחיים לפיהם. במקרה של וואליד אבו כרים, המציאות עולה על הדמיון. הוא מקצוען והמעסיק יעשה טעות אם יבחר שלא להעסיק אותו.
"אל תוותר על אנשים טובים מהסיבות הלא נכונות", מציע הקריין ומה שעושה את הסרטון הזה חזק במיוחד, ומעניק לו משנה עוצמה - הינו העובדה שהוא מגיע ממשרד ראש הממשלה ולא מזרם שמאלני קיצוני כלשהו.
2 פרסומות, שתיהן משתמשות בנאראטיב היפר ריאליסטי ולא במטאפורות, שתיהן מעלות מהאוב את החומרים הנכונים שאנו מנסים לדחוק אליו בחזרה. שתיהן משקפות את הקצה עליו אנחנו חיים. כל ניסיון לדון בקשר ביניהן מיותר. אולי רק הערה אחת לסיום - שתיהן מבטאות עולם שכולנו בראנו ולא אחרים "עשו" לנו, ולפחות אצלי הן מעוררות יתר מחשבה...
- 7.19/06/2012 09:08הגב לתגובה זובחור מוכשר הוא.. www.nadavcopy.com
- 6.גוגו 18/06/2012 23:51הגב לתגובה זומאמר שנון ומהוקצע...
- 5.שוקי 18/06/2012 23:48הגב לתגובה זומאמר שמראה את דלות שפת הכותב אותו...לא היה יותר נכון ללכת על דרך החיוב בדוגמא הנרטיבית ולצמצם את השוק הבילטרלי? לתשומת ליבך.....עטרה היקרה.זהו נרטיב צפוי שמראה שהכותבת בת יחידה.....
- 4.אלמוני 18/06/2012 23:44הגב לתגובה זומאמר מאוד רדוד......ציפיתי למשהו שנון יותר שיבטא את תחושת הצופים...כנראה שהכותבת ממרום צמרתה בתל אביב לא קשובה לצרכי העם... רואים שאינה מעורה בחיים האמיתיים....לתשומת ליבך.
- 3.שותף גנטי - יוסי 18/06/2012 07:40הגב לתגובה זובעידן הפרסום והמדיה, שהכל נמסר לעוס ומחפש את המכנה המשותף הנמוך ביותר, יש בפרסומים אלה כיונון לאינטלגנציה הגבוהה שלנו, עם מסר חד וחכם. יישר כוח לחושבים מחוץ לקופסא
- 2.מאיר 17/06/2012 16:09הגב לתגובה זולא, כי חסרונות יש מלא . ואל תתלהבו עכשיו על נושא הגזענות,כמו שאמר פה מישהו "למה להכניס ראש בריא למיטה חולה?" מחר יהיה עוד רצח ע"י ערבי ,אז נחשוש לדבר חופשי בעבודה ?
- אדם ישראלי יהודי 20/06/2012 17:45הגב לתגובה זו1. פחות ערבי אחד מתוסכל מחוסר היכולת למצוא עבודה בגלל המוצא. 2. הרבה מכרים צעירים של אותו ערבי שרואים שיש אלטרנטיבה שכוללת חיים נורמליים. 3. האפשרות לחוות את העובדה שהמשמעויות של רצח לאומי במדינה הזאת מורכבות יותר ממה נוח לנו לחשוב (לפחות לאנשים אמיצים שמוכנים להתמודד, זה יתרון). אולי הדיון בעבודה רק ירוויח מזה, אלא אם מטרתו היא רק לשנוא את האחר. 4. וכמובן - להרוויח עובד טוב ולדעת שאתה בוס רציני ולא אחד שמפסיד בגלל הבלים כמו גזענות. גם לעשות צבא זה להכניס ראש למיטה חולה, ורובנו עושים זאת בשל תחושת הקולקטיב. עלה בדעתך שבהעסקת ערבי (או בן לכל מיעוט חברתי דחוי אחר) אתה תורם לביטחון הלאומי ולחוסן החברתי לפחות כמו לרבוץ במארבים שלוש שנים? (שלא לדבר כל לסייד עצים).
- 1.סוסיוס 17/06/2012 10:49הגב לתגובה זואיזה משרד פרסום אחראי על שתי הפרסומות המדהימות הללו?
- עטר הבילר 17/06/2012 12:42הגב לתגובה זולפמ אחראי על 2 הפרסומות. את אל תתפוס טרמפ יצר פרסום מטטרון יחד עם הקופירייטר נדב כרמלי.