ניתוח קמפיין

הקמפיין ל'מוצר ישראלי' עם זאבי נוגע בנקודה הנכונה

אסטרטגית המיתוג עטרה בילר חושבת שלפ"מ עלתה על הרגש המדויק שידחוף אותנו להעדיף מוצר ישראלי: צדק חברתי ולא בניית האומה הישראלית
עטרה בילר | (1)

בשורה התחתונה: הקמפיין לעידוד הבחירה במוצר ישראלי מצליח לגבש גישה של win win, ובכך מצליח לפתוח את ליבו של הישראלי, שתמיד שואל למה זה כדאי לו, כלפי תוצרת הארץ.

אם נחזור לימי "לקנות כחול לבן", קשה מאד לשחזר את המוטיבציה לוותר על תוצרת חו"ל לטובת תוצרת הארץ רק על בסיס אידיאולוגי. ימי בניית הארץ כמכנה משותף חוצה אומה - חלפו. את מקומם תפסו ימי "כמו באמריקה", שיק צרפתי, טמפרמנט איטלקי ודייקנות שוויצרית. והרבה ציניות כלפי מי שקונה תוצרת ישראלית כמניע עקרוני.

אפילו את 'פרה אדומה' של עלית מנסה הפרסומת לדמות, ולו לרגע, לשוקולד בלגי, כדי להוכיח שהדעה הקדומה שיש לנו כלפי תוצרת הארץ לא תמיד מוצדקת, אבל הרי היא שם.

בימינו אנו, בניית הארץ הפך להיות ערך רגיש שמעיר נמרים ישנים, מלבה מחלוקות, ובוודאי שלא צפוי לסחוף את ההמונים, בסערה, בעקבותיו. ובכל זאת מצליח משרד התמ"ת למצוא את נקודת הכבידה הנכונה עליה מונף קמפיין רזה ומדויק לטובת העדפת מוצר ישראלי. צדק חברתי ולא בניית האומה הישראלית.

אנו נחשפים למוצר ששמו "ריבת תות". המוח שלנו שנצרב במהלך השנים להעדיף מותגי חו"ל כגון סנט דאלפור ("זה לא ברורררר?"), ישר מחכה לשמוע מאיזה שדה תותים בחבל בורדו או דיז'ון הגיעה הקונפיטורה המשובחת. הצלחה ראשונית זו של חדירה למקום הנהנתני - תועלתני, מייצרת קשב נאיבי שמאפשר לעבור במהירות למסר הבא: הריבה הזו טובה לכולנו.

היא מספקת עבודה לכל שרשרת היצור ממגדל התותים דרך עובדי המפעל וכלה במבקר האיכות ומעצב האריזה. בעידן הנוכחי ערך הקיימות והצדק החברתי משמש קרקע בטוחה ונכונה להעברת מסרים לאומיים. גיבור הסיפור אינה מדינת ישראל, העם העברי או האומה הציונית.

גיבור הסיפור הוא הצדק החברתי. כאידיאולוגיה, הוא מחובר לאידיאל אוניברסאלי יותר מאשר לאומה הישראלית, והקמפיין לא מבקש לעשות ממנה דראמה מיותרת. אבל, הקמפיין מצליח למצות בנקודה זו את הצלחתו.

נכון שאריק זאבי ממלא היטב את תפקיד הפרזנטור, ונכון שגג הסיום בו השחקנית שואלת אותו "רגע...אתה לא...?" והוא עונה לה "כבר לא" - הוא גג חינני, מתקתק ואפילו קצת עצוב, אבל הוא לא יותר חשוב מרעיון הריבה שטובה לכולנו. זה נכון שאריק זאבי גם הוא מעין 'מוצר ישראלי', ונכון שהוא לא מפריע ואפילו מוסיף גוון נעים לקליפ, אבל אפשר לומר, בזהירות, שאפשר היה לחסוך את עלות הסלב לטובת עוד כמה מקומות עבודה ישראליים בתעשיית הפרסומת, במיוחד שהקונספט טוב דיו גם בלעדיו.

ועוד משהו: ישראל היום ואלקטרה

הקליפ של העיתון ישראל היום לא באמת מסביר מדוע צריך לקרוא את העיתון ישראל היום. הניסיון לקחת בעלות על "מיהו ישראלי" אינו משכנע אותנו לקרוא ישראל היום יותר מאשר ידיעות או מעריב או הארץ (או 'סופהשבוע' - העיון החדש...).

ישראל היום

יותר מזה: אי אפשר להתכחש לעובדה שהוא דומה דמיון מצמרר לקמפיין המזגנים של אלקטרה שבו תיאור הישראלי ואופן ההתמודדות שלו עם הקיץ עניינית ורלוונטית למוצר (מיזוג אוויר) ולמותג (אלקטרה - מוביל שוק ויכול להרשות לעצמו למקם את עצמו כאושיה ישראלית).

אלקטרה

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    רביב יצחקי 17/12/2012 06:41
    הגב לתגובה זו
    לאורך שנים רבות ניתן היה לראות בחנויות באנגליה את השלט: British goods - British jobs.