50 שנה למועצת העיתונות: על תקשורת במשבר, ואתיקה עיתונאית מתרופפת
על רקע המשבר בשוק הפרסום שפגע במערכות, המאבקים המרים שמנהלים גופי תקשורת זה בזה, פיטורים המוניים והתנהלויות לא אתיות, תארח השבוע מועצת העיתונות בישראל כנס בינ"ל במלון הילטון בתל אביב בסימן "מי ישמור על כלב השמירה". מטרת הכנס, שנארח לציון יובל למועצה וייחל הערב (יום ב'), היא להעלות על סדר היום הציבורי את חשיבות העיתונות בדמוקרטיה הישראלית לצד האתגרים שמציבה התקשורת החדשה בפני מנגנוני הפיקוח הקיימים עליה.
בכנס משתתפים נציגי מועצות העיתונות מכ-30 מדינות, בהם יו"ר מועצת העיתונות הבריטית, הלורד האנט, נציגי ארגונים בינ"ל ובהם הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה, אונסקו ומועצת אירופה. ב-2 ימי הכנס יתקיימו 7 מושבים בהשתתפות עיתונאים מהארץ ומהעולם, גופים ציבוריים מקומיים ובינ"ל, נציגי משפט ואקדמיה. את הערב יפתח נשיא המדינה שמעון פרס.
"הדיון הוא על האתיקה העיתונאית הקיימת, על הבעיות שהתקשורת הישראלית נתקלת בהן, על המשבר בעיתונות הדפוס", אומרת נשיאת מועצת העיתונות, שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר. "מצבם של העיתונים וגם של העיתונאים משפיע לרעה על חופש העיתונות וחופש הביטוי, ופוגע בדמוקרטיה".
מועצת העיתונות איבדה בשנים האחרונות מזוהרה, ומספר גופים פרשו ממנה, למשל ידיעות אחרונות. לפני שנה וחצי, בעיצומו של המאבק בין 'ידיעות אחרונות' לקשת, משכה הזכיינית תלונה שהגישה למועצה נגד העיתון , בעקבות החלטת 'ידיעות' שלא להתייצב לדיון בעניינו. במכתב שהעביר למזכ"ל המועצה אריק בכר, כתב פרקליטה של 'קשת' עו"ד בנימין רוטנברג, כי "לנוכח התנהלותו של ידיעות אחרונות שמתעלם בבוטות ובהפגנתיות מבית הדין של מועצת העיתונות ומסמכותו, הגענו לכלל מסקנה כי ידיעות ממילא לא יקיים אחר החלטת בית הדין אף בתלונותינו שבנדון".
דורנר טוענת כי המועצה דווקא מבצרת את כוחה המוסרי לאחרונה. "יש יותר ויותר פניות אלינו, בית המשפט העליון הכיר בתקנון המועצה כתקנון מקצועי. יש פסיקת בית משפט - כשהמועצה הייתה ידיד בית משפט, לגבי הרחבת החיסיון העיתונאי בפרשת הצלמת מרים צחי והעיתון מקור ראשון. המועצה יותר ויותר רלוונטית בשנים האחרונות".
בן גוריון: "איני סבור שמועצת העיתונות היא תשמש מעין צנזורה"
מועצת העיתונות בישראל הוקמה בשנת 1963 כגוף וולונטרי, על ידי נציגי עיתונות - מו"לים, עורכים ועיתונאים, ונציגי ציבור, בהם אנשי אקדמיה ומשפט. המועצה מופקדת על שמירת הערכים של עיתונות חופשית ובמסגרת זו היא קובעת את כללי האתיקה החלים על כלי התקשורת ואוכפת כלים אלו.
ראש הממשלה דוד בן גוריון ז"ל, על רקע המכתב שכתב למועצת העיתונות
פעילותה המרכזית של המועצה היא לדון בתלונות על הפרת כללי האתיקה העיתונאית, באמצעות הפעלת בתי דין לאתיקה, שבסמכותם לגזור על עיתונאי או כלי תקשורת סנקציות שונות החל מאזהרה ופרסום התנצלות וכלה בפרסום ההחלטה נגדו בעיתונות.
במכתב ששלח ראש הממשלה דוד בן גוריון לחברי מועצת העיתונות בראשית מאי 1963, הוא כתב: "לא לעורכים אני צריך לספר על חשיבות העיתונות והשפעתה על דעת הקהל בכל מדינה. נדמה שעיתונותנו אינה נופלת ברמתה התרבותית והמוסרית מהעיתונות בארצות האחרות, אם כי לדעתי היה רצוי שהיא תשמש דוגמא לעיתונות אחרת... הרבה לכבוד העורכים שהסכינו להקים מועצה אשר תעמוד על משמר ההגינות בעיתונות. איני סבור שהיא תשמש מעין צנזורה".
לדברי ראש הממשלה לשעבר, "טוב הדבר שהעיתונות עצמה רואה צורך במוסד שימנע עד כמה שאפשר סטיות מדרך האחריות והאמת, ואני מקווה שהמועצה תמלא תפקידה זה באמונה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.המועצה ממומנת בידי הקרן החדשה. תבדקואמת דיברתי 11/09/2013 17:33הגב לתגובה זו0 0זהו גוף שמאל פוליטיסגור
-
1.שנארח (פסקה ראשונה)קורא 10/09/2013 09:50הגב לתגובה זו0 0צ"ל שנערך. אין עדות קשה יותר למצב העיתונות בישראל.סגור