חגיגת בחירות: מודעות לא חוקיות, מקומונים מעודדים עבירות
מאילת ועד קריית שמונה, כל הארץ מלאה בעבירות בחירות לקראת הבחירות המוניציפאליות, רק חלק קטן מהן מגיע לוועדת הבחירות המרכזית בראשות השופט סלים ג'ובראן. הסיבה - הגשת עתירה כרוכה בהוצאות עו"ד שהמועמדים מבקשים לחסוך, וגם כי חוץ מההד התקשורתי של אקט זה, אין בה ממש. בדרך כלל ייפסקו הוצאות לצד המפסיד ותו לא, אם בכל זאת יחליט השופט על קנס שלא יעלה על 5,000 שקלים.
ועדת הבחירות לא מצליחה לאכוף את חוק הבחירות - דרכי תעמולה בשל העובדה שמתמודדות ברחבי הארץ אלפי רשימות עצמאיות, וכ-20 אלף מועמדים למועצות הערים והמועצות המקומיות, להבדיל מהבחירות לכנסת שם מבקרת ועדת הבחירות כ-30 רשימות בערוצי המדיה הארציים, וכאשר לכל מפלגה ישנה כתובת מסודרת.
אין כמעט רשימה או מועמד שלא ביצעו עבירות בחירות, כאשר עבירה "פופולארית במיוחד" היא סוגיית גודל מודעות הבחירות בעיתונות (בטווח הזמן של 3 חודשים לפני הבחירות מותר לפרסם רק מודעות 40 אינטש). אז מה קורה עם עבירה זו? רוב המועמדים מעדיפים שלא להתלונן האחד על השני, כדי שהם עצמם יוכלו להמשיך בפרסום האסור. בחלק מהמקומות, המקומונים אף עודדו גישה זו כדי להרוויח מודעות נוספות (האיסור בחוק קובע מודעה אחת בכל עיתון).
רק בודדים העזו להתלונן על כך לוועדת הבחירות המרכזית: בכפר יונה למשל התלונן אחד המועמדים על פרסום 2 מודעות במקומון אחד. העונש הקשוח כלפי המפרסם עמד על 1,500 שקלים.
במקום אחר פסל השופט ג'ובראן 2 אירועים מעין אלו - האחד להצדעה למערכת החינוך בעיר והשנייה אירוע הוקרה למתנדבים. 2 האירועים אמורים היו להיערך יום אחר יום. השופט ג'ובראן טען כי יש באירועים כאלה מתן במה לראש העירייה סמוך מידי לבחירות.
כנגד ראש ערים מכהנים, מתלוננים גם על שימוש בעובדי עירייה (רק בבחירות האלה נפסק לראשונה כי אסור לעובדי עירייה כאלה לתלות שלטים על בתיהם), שילוט מבני ציבור ושימוש במשאבים עירוניים. למשל - על ראש עיריית הרצליה יונתן יסעור נאסר לחלק פלאייר עליו התנוסס מספר הטלפון של לשכת ראש העיר.
שאר התלונות מתבססות על הפרה בוטה של חוקי הבחירות: מתן מתנות או שווי ערך, כיבוד ואלכוהול באירועים. בפתח תקווה למשל עתרה 'יש עתיד' נגד תנועת 'יחד' מאחר וזו ערכה למצביעיה והמתלבטים אירועי אומנות וקוסמים. השופט ג'ובראן עצר את הדברים.
- חדשות 14 חזרה למקום השני; חתונה ממבט ראשון מובילה בפריים טיים
- חתונה ממבט ראשון ממשיכה להוביל בפריים טיים עם 21.4% צפייה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אחת העבירות שהפכו שיגרה הייתה פרסום אותיות הרשימה לפני המועמד המותר בחוק (42 ימים לפני יום הבחירות). גם כאן רוב הרשימות לא התלוננו מאחר ו"כולם עושים את זה". רק בודדים הגיעו לוועדת הבחירות, והתלוננו. באשדוד למשל נקנס ראש העירייה ד"ר יחיאל לסרי ב-5,000 שקלים.
הבחירות המקומיות הפכו ג'ונגל: ראשי ערים ומועמדים יודעים שמערכת האכיפה אינה אפקטיבית, ולכן הם עושים ככל העולה על רוחם. הסנקציות עליהם מגוחכות ואינן מרתיעות, מערכת היחסים שלהם עם אמצעי המדיה והפרסום המקומיים היא אינטימית, והקולגות מעדיפים שלא להתלונן. חלק מהמתמודדים חשודים בעצמם ועומד נגדם כתב אישום.
גילוי נאות: אייל פרדיס עובד בבחירות המקומיות הנוכחיות עם מועמד 'יש עתיד' לראשות העירייה ביקנעם; רשימות 'יש עתיד' בטבריה, פתח תקווה, זיכרון יעקב ובתחילה גם עם קצרין; רשימת אוהבי חיפה; ועם ראש עיריית קריית ביאליק אלי דוקורסקי
- 2.אלין 22/10/2013 17:45הגב לתגובה זומקבלים מאיזה קבלן תרומה של חצי מיליון שקל שהיא לא חוקית, כי מותר עד 5000 שקל מאותו תורם. ואז מעבירים את הכסף דרך 100 תורמים "תמימים" שכל אחד 5000 שקל.
- 1.וגם 22/10/2013 14:06הגב לתגובה זואם כבר גילוי נאות