ניתוח קמפיין

הפתיתים של אסם: השפה החדשה בסרטון התגברה על הבנאליה המשמימה

אסטרטגית המיתוג עטרה בילר על פרסומת אסם. "הסיפור מעניין וכמו באגדות - יש בו כמה שכבות; אסם עלתה על תובנה מעניינת, ובעיקר עדכנית"
עטרה בילר | (15)

בשורה התחתונה: ממש לא טריוויאלי לעשות סרט פתיתים. עוד יותר לא טריוויאלי לעשות סרט פתיתים של אסם. השפה החדשה של פתיתי אסם הצליחה להתגבר על בנאליה שהיתה עלולה להיות משמימה.

כל המוצרים הקוליאנריים של אסם מצויים מזה עידנים בעולמות צפויים שלא מצליחים לרגש ולהפתיע. עולם הארוחה המשפחתית - שדה הבית של המותג אסם מאז ומעולם. קשה מאד להתמודד עם האמת הזו ולנסות לברוח ממנה. מצד שני מה כבר יש לחדש בה?

אז קודם כל נשאלת השאלה מדוע כלל צריך לחדש, והתשובה היא "ככה". כי כאלה אנחנו, האנשים. אנחנו זקוקים לגירוי וחוששים ממונוטוניות. אולי בגלל שהמונוטוניות היא מוות והריגוש הוא חיים.

למרות שחלק בנו משתוקק לשגרה ולמוכרות - אנחנו רוצים להתקדם, ומאז שהאנושות זוכרת את עצמה - להתקדמות יש טעם, ריח וצורה. קוראים לזה באנגלית disruption ובעברית: שבירה, הפרעה. כדי לקיים מערכת יחסים צריך לשמור על הגחלת, וכדי לשמור על הגחלת צריך להזין אותה כל הזמן בחמרי בעירה חדשים ולא לעמוד ולהסתכל עליה, אחרת תיכבה.

כך גם מוצרי מזון משפחתיים כגון פתיתים מרקים, פסטות, שקדי מרק. אם נמשיך לספר אותו סיפור בדיוק - של חייל חוזר הביתה ואמא מבשלת לו, ושל ילד שגונב מהסיר - אז עם כל הכבוד, ויש הרבה כבוד לליבה המשפחתית של אסם - יפסיק הצרכן לראות אותנו, להתרגש מאיתנו ובסופו של יום - לקנות אותנו.

ושוב, מהצד השני, איפה חיים הפתיתים אם לא בעולם המשפחתי של אמא - ילד? הסרט החדש של אסם עושה לפתיתים מה ש'לגדול בבית ישראלי' עשה בזמנו למוצרי החלב של תנובה. הוא מספר אותו סיפור מזווית חדשה ורעננה. הוא 'רשומון': אותו סיפור מסופר דרך עיניים חדשות.

מי שמספר את הסיפור הוא הילד שיוצא כביכול מתוך ציור של ספר ילדים. הכתוביות מנוקדות כמו בספר ילדים וחלק מהמלים מוגדלות. אנחנו בעולם האגדות, ולעולם האגדות יש חוקים משלו. הוא מטאפורי ולא קונקרטי. הוא צופן סוד. הוא תמיד רלוונטי לנו.

קיראו עוד ב"תקשורת ומדיה"

אז הילד שלנו יודע דברים על אמא שלו שהיא לא יודעת שהוא יודע. חלק ממה שהוא יודע עליה - זה שהיא חושבת שהיא יודעת עליו דברים שהוא לא יודע. ופועלת בהתאם. מי שבאמת רואה את התמונה השלמה הוא הילד. וזה שובר את השגרה הוותיקה של הורים שיודעים טוב יותר מהילדים מי הם, ומה טוב בשבילם...

הילד שיוצא מהציור יודע שאמא שלו חושבת שהוא יותר קטן מכפי שהוא באמת. הוא יודע שהיא מחכה שהוא יירדם כדי לכסות אותו "יותר". הוא יודע שהיא מציצה עליו מהחלון כשהוא משחק תופסת כאשר נדמה לה שהוא לא רואה אותה. הוא יודע שהיא דיברה עם מאמן הכדורגל שיתן לו להיות חלוץ. בלי שהוא, הילד, כביכול, יידע.

הסיפור מעניין וכמו באגדות - יש בו כמה שכבות. הילד שיודע שהאמא חושבת שהיא יודעת יותר ממנו. האמא שרוצה שהוא יחשוב שהוא גדול ולכן מסתירה ממנו את דאגתה. הילד שחושב שאימו מאמינה שהוא קטן מכפי שהוא באמת. לכאן נכנסים פתיתי אסם עם ירקות. הם חלק מהסצנה הקסומה.

האמא רק חושבת שהיא "יוצאת גדולה". נדמה לה שהיא היחידה שיודעת שבפתיתים שהילד זולל יש 25% ירקות...הילד שלנו "מתיילד" ונותן לאימו את התענוג להאמין שהוא תמים ושובב וטורף את הפתיתים לפני הסלט. הוא יודע שאימו 'צריכה 'לחשוב שהוא קטן מכפי שהוא באמת...הוא נותן לה את הכבוד הראוי ונהנה, בו זמנית, מהפתיתים...

לעומת כל הילדים בתפקיד מבוגרים שאנו פוגשים לאחרונה בפרסומות, הילד של פתיתי אסם הוא ילד אמיתי בתפקיד של ילד. אבל הוא לא הילד המשעמם שלא מבין מהחיים שלו ורק רוצה לעשות מעשים שובבים וילדותיים. הוא הילד הכי דור ה-Y שיש. כי מה שהכי מאפיין את הילד החדש זה סוג של ראייה צלולה ובוגרת שמאפשרת לו לראות את הוריו ואת ההורות שלהם - בלי שזה פוגע בילדות שלו.

אסם עלתה על תובנה מעניינת, עמוקה ובעיקר עדכנית, שמאפשרת לה להמשיך את ההצגה מתוך הבית - בלי לחפש זירות אחרות. מתוך עשרות מותגים שמכריחים את מנהלי השיווק והפלנרים של משרדי הפרסום לעשות מצגות סרק על בני נוער ודור ה-Y, יש פה דוגמא נפלאה של שימוש חכם במידע.

לסיכום: למעשה, פתיתים עם ירקות זה הרבה יותר ממוצר שעבר תהליך של better for you. מסתבר שפתיתים עם ירקות, לפחות על פי אסם, זה האיזון הדק והמופלא בין האמא הישנה והטובה לילד החדש שאוהב אותה כפי שהיא, וכדי לשמור אותה כזו הוא משחק, לפעמים, בתפקיד של הילד הישן והטוב...

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    רוית שלום 20/12/2014 23:45
    הגב לתגובה זו
    של מי הקול בפרסומות אלו?
  • 9.
    זה לא מזכיר למישהו את הקמפיינים של תנובה????? (ל"ת)
    משה ליאון 31/12/2013 19:15
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    גילה 27/12/2013 07:00
    הגב לתגובה זו
    האמא נשארה סמרטוט מפטם, יללני ודאגני. אני לא יודעת מה זה הילד ומה זה דור ה-y. אני רק רואה את דור ה-yyy של הפרסומות בזמן האחרון מציג לנו ילדים חוצפנים ועזי מצח המסתכלים על המבוגרים מלמעלה ואחר כך אנחנו שואלים את עצמנו למה הילדים שלנו אלימים, מקיימים יחסי מין קהילתייים ומתועדים עם הילדות מכיתה ו או חטיבת ביניים. הפרסומות מעת לעת מבססות את התודעה הנהנתנית שהילדים שלנו שמים את ההורים שלהם בכיס וההורים חבורת סמרטוטים שרק רוצים להלעיט אותם באוכל תעשייתי. הפרסומת מגוחכת במסר הבריא לכאורה שלה ובהקשר העכשווי בו גוברת עד מאד התהודה וההבנה לגבי מהות האוכל התעשייתי ומושגיו המכובסים. היא מגוחכת כמו שוקולד נוטלה על לחם לבן, המבטיח לנו ארוחת בוקר בריאה ומעשירה. כמה רחוק עוד ישכון עולם הפרסום מהחברה הישראלית? אפילו הבטחת האשליות כבר לא משכנעת.
  • עטרה 30/12/2013 08:32
    הגב לתגובה זו
    גילה שלום, קצת באיחור ואני מקוה שתראי את תגובתי. מאד אהבתי וצחקתי מהטקסט שלך ונכון האמא קצת סמרטוטה. אבל מצד שני האופציה היא להתנתק מהמציאות ולחלום שהילדים של היום עדיין קטנים ומחכים בסבלנות לראות מה יש לאכול כי אמא יודעת הכי טוב. אז זה לא ככה והילדים אוכלים כיום את ההורים בלי מלח. מה שצריך להשתנות זה ההורים ולא הילדים בפרסומות. פתיתים עם ירקות זה מאכל לגיטימי ששיפר תזונתית מאכל קיים. לחם לבן עם שוקולד נותר באזור הנוחות. האמא הסמרטוטה שהיא לא ככ סמרטוטה היא יותר אמא קלאסית שמגוננת בכל מחיר על הילד - צריכה אולי לדעת קצת יותר על הילד החדש שלה ולא רק על הילדה שהיא היתה. בזה אני מסכימה איתך. אולי לפרסומת הבאה?
  • 7.
    ראבאק, כולה פתיתים... (ל"ת)
    ע. לציון 23/12/2013 22:09
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    ראבאק, כולה פתיתים, כמה אפשר לחרטט? (ל"ת)
    מרק נודלס 23/12/2013 20:33
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    חמומי 23/12/2013 19:52
    הגב לתגובה זו
    עטרה היקרה, כמה שילמו לך כדי לפרגן לפרסומת הרקובה הזאת?
  • 4.
    אסף שפיר 23/12/2013 18:29
    הגב לתגובה זו
    ושום מילה על יהודה אטלס ו"הילד הזה הוא אני" שמשם לקוחה ההשראה בלשון המעטה?
  • תשובה לאסף 24/12/2013 17:54
    הגב לתגובה זו
    אכן היתה התלבטות אם לציין את זה. אטלס התחיל את הז'אנר וכבודו במקומו מונח אבל מאז ועד היום הוא התמסד והפך לנחלתה של ספרות הילדים הישראלית.
  • 3.
    פיטר 23/12/2013 15:39
    הגב לתגובה זו
    פרסומת שמרגישה מנותקת. מה אני אעשה אני יודעת שפתיתים טעימים רק שמכינים אותם, במיקרו זה מגעיל. בכלל כל הפרסומות עם הילדים נראות פרסומות מהאגדות.... ואז אני מכבה את הטלויזיה
  • 2.
    יאצק 23/12/2013 12:51
    הגב לתגובה זו
    התובנה יפה אבל מרגיש שהיא נאנסה על הלקוח. בסוף מדובר בעוד קמפיין "בשבילו זה דני ובשבילך זה חלב" שמוגש בצורה מסורבלת לאמהות.
  • עטרה 23/12/2013 13:05
    הגב לתגובה זו
    יאצק: זה הבשבילו זה דני בשבילי חלב החדשני כי הילד יודע שזה לא דני. הוא יודע שזה חלב ומפרגן את זה לאמא. על זה בדיוק הטור והאסטרטגיה היא לילד חדש שבשנות התשעים לא היה קיים.
  • יאצק 24/12/2013 16:39
    ולמה זה רלוונטי לאמהות שקונות את המותג? כי הילד שלהן מפרגן להן בשקט על שקנו פתיתים של אסם שמכילים ירקות? די נו.
  • 1.
    מתי יעשו פתיתים עם אותיות גרמניות? (ל"ת)
    פולה סייקביץ 23/12/2013 12:16
    הגב לתגובה זו