: "כבר לא מתגודדים סביבו, אבל אנחנו מאזינים לו יותר מבעבר"

פעם זה היה בסלון, היום זה בסמרטפון, ומה עם המכונית? לארי רוזין מ-Edison Research, יציג מחר בכנס הרדיו בבינתחומי נתוני סקר שערך על שוק הרדיו הישראלי, ובראיון לאייס הוא מסביר מה מפתיע אותו בשוק המקומי
 | 
telegram
(7)

לארי רוזין, נשיא ושותף מייסד של Edison Research, ישתתף בכנס הרדיו השנתי FM+ קולטים את העתיד שיתקיים מחר (שני) בבית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה. רוזין יציג בכנס ממצאים מסקר ייעודי שערך עבור הכנס ובשיתוף Cue AD על שוק הרדיו והאודיו.

במסגרת הכנס יוצגו מקרי מבחן ופתרונות מעשיים מהארץ ומהעולם בתחום הרדיו. במהלך הכנס יוצגו תוצאות סקרים ומחקרים חדשים, מודלים חדשים למינוף התוכן והרווח, כיוונים עדכניים בתחום השיווק ומגמות טכנולוגיות חדשות בתחום ה-FM, באינטרנט ובסלולר.

בראיון לאתר אייס, מספר רוזין על התחזקותו של הרדיו באינטרנט בארה"ב, במיוחד מאז השקת הרדיו של אייטונס, ומגלה מה הפתיע אותו ברדיו הישראלי.

"מהפרספקטיבה האמריקאית, רדיו באינטרנט משנה במהירות את סביבת האודיו", אומר רוזין. "קשה לומר בוודאות, אבל אני מעריך שמכל המאזינים לרדיו (AM ן-FM), כ-15% מאזינים לרדיו באינטרנט. באינטרנט יש יתרון לכך שהוא מותאם למאזין ולמה שהוא רוצה לשמוע. אין סיבה להאמין שרדיו באינטרנט לא ימשיך בצמיחה המהירה שלו".

-איך הרדיו באינטרנט ישנה את הרדיו שאנחנו מכירים?
בארה"ב, השינוי הגדול של שרותי רדיו באינטרנט כמו של פנדורה ועכשיו רדיו אייטונס של אפל הוא בכך שבמקום להאזין לתחנות שהתכנים שלהן נערכו מראש, אתה פשוט קובע איזה זמר או להקה אתה רוצה לשמוע, ומה שתשמע זה מה שאתה אוהב. אז במקום תחנת רוק או תחנת להיטים, אתה יכול למשל להתחיל עם תחנת קייטי פרי, שם תשמע שירים שלה או של אמנים שדומים לה. אחר כך אתה יכול להמשיך ולהתאים לעצמך את התחנה: אם יש שם שיר שאתה לא אוהב, אתה קובע לא להשמיע אותו יותר. אם אתה שומע שיר שאתה ממש אוהב, אתה גם יכול לקבוע לשמוע אותו יותר וגם דומים לו. היכולת לדלג על שיר משנה את כל חוקי המשחק. זה גורם לרדיו הרגיל להיראות איטי.

-יהיו בו יותר תכנים מאשר מוזיקה ברדיו באינטרנט?
כרגע כל המאמצים שנעשים בנושא הזה הם בתחומי המוזיקה, אבל תכנים אחרים יגיעו. הרדיו של אייטונס חתם על עסקת תוכן עם National Public Radio פה שיאפשר העברת חדשות עם המוזיקה שתבחר. גם חברות אחרות עובדות בכיוון.

-רדיו באינטנרט זה רווחי בכלל?
מודלים של רווח כאן נבחנים - באמצעות פרסומות או מנויים. כיום הפרסומות יותר רווחיות. הרבה חברות מנסות לגרום למשתמשים לשלם נגיד 10 דולר בחודש למבחר רחב של מוזיקה ללא פרסומות. ל'פנדורה' תהיה הכנסה של 900 מיליון דולר, הם יהיו רווחיים בקרוב. אפל יכולה להיכנס למשחק הזה בדרך שאף אחד לא יכול - אולי למעט גוגל. הם לא צריכים רווח מפרסומות, הם הרי גם מוכרים שירים להורדה, ככה שיש להם סיכוי גדול להצליח.

אולפן רדיו (יח"צ)
אולפן רדיו (יח"צ)


-מה בסקר שערכת בנושא הפתיע אותך?
האמת שאחת ההפתעות העיקריות היו עד כמה מעט התפתחות הייתה לרדיו באינטרנט בישראל. זאת ארץ שמובילה בתחום ההיי-טק, אבל הרדיו באינטרנט בישראל עוד בחיתוליו.

למה לדעתך?
הרדיו, איך שלא תגדירי אותו - מהסוג שבו אתה חווה פסיבית מוזיקה שמישהו בחר בשבילך, הוא עדיין פופולרי בכל רחבי העולם. ברוב המקרים לאנשים לא מתחשק לערוך לעצמם פלייליסט, הם רק רוצים ללחוץ על כפתור ולקבל מוזיקה שתלווה אותם במהלך היום.

-מה לגבי האזנה במכונית? האם גם כאן צפוי שינוי בדרך ההאזנה?
כיום המכונית היא המקום היחידי שבו לרדיו באינטרנט אין עדיין השפעה, אבל גם זה משתנה. אנשים אוהבים רדיו באינטרנט גם במכונית שלהם והטכנולוגיה הולכת לשם. כרגע זה עוד מסורבל, אבל כשזה ייפתר, אני חושב שתהיה לכך השפעה דומה כמו לשינויים בהרגלי ההאזנה במשרד או בבית.

-לפני 60 שנה למכשיר הרדיו הייתה השפעה תרבותית עצומה. האם האינטרנט יהרוג את כוכב הרדיו - שוב?
לא! אודיו - בהגדרה הרחבה יותר של הרדיו - חזק היום יותר מאשר בעבר. אני יודע שזה נכון בישראל ובוודאי גם באמריקה. בכל מקום את רואה אנשים צעירים עם אזניות - הם מצפים לכך שפס קול ילווה אותם כל הזמן. אין לי באמת נתונים, אבל ללא ספק רדיו, בין אם בגלי האתר או און ליין, נצרך יותר מאשר בעבר. הטכנולוגיה נכנסת לחיינו בדרכים חדשות והיא נגישה כיום יותר מאשר בעבר תודות לסמרטפונים. אז נכון - אנחנו לא מתגודדים סביב מקלט הרדיו כמו לפני 60 שנה, אבל אנחנו מאזינים יותר ויותר מבעבר.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    קיו אד עושים גם טכנולוגיה
    יוני 01/05/2014 18:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חשבתי שקיו אד או איך שלא קוראים להם עושים מחקרים אבל יפה הם עושים טכנולוגיה לפרסום לתחנות הרדיו.
    סגור
  • 6.
    איפה המחקר שלו
    יואב 07/04/2014 16:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הייתי בכנס מחקר מעניין ביותר שלארי הציג. איפה הוא ?
    סגור
  • 5.
    רדיו ברכב דרך הסמארטפון 1.FM
    יויו 07/04/2014 09:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האפליקציה חינמית בגוגל פליי ואיי סטור 1.FM
    סגור
  • 4.
    חכו חכו עוד מעט רדיו אינטרנט ברכב
    יואב 07/04/2014 02:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בקרוב מאוד, כבר יהיה אינטרנט ברכב אז מה יקרה עם תחנות הרדיו ? הם יהיו על הפנים! האזנה שלהם תצנח
    סגור
  • 3.
    אלוף הרדיו
    דודו 07/04/2014 02:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני מעריץ את האיש הזה ועוקב באופן סדור אחרי על המחקרים שלו
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    רדיו רדיו
    לאון 07/04/2014 00:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נראה לי שהוא צודק הבחור הזה, המשפט האחרון כאן כאן מנצח. לא משנה מאיפה מאזינים ולמה נראה שאנחנו בסוף אוהבים להאזין למשהו
    סגור
  • 1.
    הרדיו עומד לחיות עד בלי סוף
    רועי 06/04/2014 17:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ברור שהרדיו יחיה שנים אורוכת מאוד ואולי אפילו נצח, אבל לפי מה שכתוב כאן נראה שהוא משתנה עם הזמן וזה הולך להיות מעניין מאוד...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות