
יועץ במטה הבחירות של הליכוד: "כל הקמפיינים מלווים בשקרים ואין אמת"
שבוע לפני יום הבחירות, מול עשרות בני נוער משולהבים על בימת תיאטרון היהלום ברמת גן, התכנסו האנשים שנוהגים ביום-יום להישאר מאחורי אור הזרקורים. בפאנל שכותרתו "מאחורי הקלעים".
הפאנל שארגנה רשת החינוך אנקורי והנחה הכתב הפוליטי של רשת ב', יואב קרקובסקי, השתתפו נציגי מערכי התקשורת של הליכוד, המחנה הציוני, מרצ, יש עתיד, ישראל בתנו והרשימה הערבית המאוחדת.
איך מוכרים את האידיאולוגיה הפוליטית - איך משווקים את זה? האם זה כמו שיווק של קופסת קורנפלקס ומה ההבדל בחוויה בין רכישת קורנפלקס לבחירה במפלגה כזו או אחרת? או בקיצור - איך משווקים פוליטיקה? "חלק מהיושבים כאן הם קמפיינרים שמנהלים את מסעות הפרסום שאתם רואים על שלטים בטלוויזיה ובסמארטפונים", אמר קרקובסקי. "חלקם עובדים היום עם המפלגה ובעבר עבדו עם מפלגה אחרת כך שהם אינם מחוברים בהכרח לאידיאולוגיה פוליטית ספציפית".
קרקובסקי פנה לאמילי מואטי, יועצת התקשורת של הרשימה הערבית המשותפת, שהותקפה בשבוע שעבר בפאנל במכללת רמת גן: "לפני שנה הרצת לנשיאות את רובי ריבלין איש הליכוד - סמל החירות". מואטי ענתה: "אני מאד גאה בקמפיין של ריבלין - שכנשיא מייצג אותי כאזרחית בצורה הכי אינטליגנטית ואני גאה בו. מכיוון שאני אדם עם תפיסה ליברלית, אני מאמינה שאזרחי מדינת ישראל הערבים מגיע להם שייצגו אותם בכנסת וכל מי שניסה להתנגד לכך עם העלאת אחוז החסימה, גילה שהחיים חזקים מכך".
"כמה אתם משקיעים בקמפיין רשת? אתם בכלל שם?" שאל קרקובסקי. "פחות בעברית ויותר בערבית", ענתה מואטי, "מכיוון שהמצביעים של הרשימה הם בעיקר מהמגזר הערבי ולכן צריך להשקיע על מי שמצביע".
לדבריה, "חשוב לפנות לכולם. אנחנו היחידים שלא עושים קמפיין נגטיב ולכן אנחנו פחות בולטים ברשת. אין לנו שאיפה לקחת קולות משאר המפלגות - הקמפיין שלנו נועד בעיקר לעודד הצבעה בחברה הערבית".
נילי רייכמן שרצה עם לפיד זו מערכת הבחירות השנייה, נשאלה כיצד אפשר למכור את יו"ר יש עתיד בפעם השנייה לאחר שהציבור חש אכזבה מהקדנציה הראשונה שלו. "אומרים את האמת כפי שהיא", ענתה רייכמן. "מבעד לסיסמאות והביבי-סיטר, הציבור יודע לראות את האמת. ניצולי שואה מקבלים תרופות בחינם ומצליחים לקיים את עצמם בכבוד. עם חסכון במספר השרים, נתנו ארוחות חמות לילדים 60 אלף ילדים שיצאו מקו העוני. נתניהו עצר תקציב חברתי ובגללו לקשישים לא יהיה מה לאכול בפסח".
קרקובסקי פנה לרון לוין, יועץ התקשורת של ישראל ביתנו ובעבר כתב מעריב: "אתם בקמפיין הזה - אני לא כל כך רואה אתכם. אתם לא ברשתות החברתיות, לא הוצאתם סרטונים - מה הקמפיין שלכם? האם נוכח החקירה זה הקמפיין הכי קשה של ליברמן?"
"לא קל אבל זה שאתה לא רואה אותנו לא אומר שאחרים לא רואים אותנו" ענה לוין, "אנחנו מנסים להגיע לקהל שמבין אותנו כדי לדבר על מדינה יהודית. בסופו של דבר זה גם עניין של כסף. אנחנו מאד משתדלים. נכון, אין לנו את הסרטים ומה לעשות שהמועמד שלנו הוא לא שחקן, אלא אדם ישר. יו"ר המפלגה מר אביגדור ליברמן הוא אדם רציני מאד שמאמין בדרך שמובילה למדינה יהודית ואת זה אנחנו מציגים".
קרקובסקי לרייכמן: "יש עתיד עבדה בעיקר בפייסבוק - והיו לא מעט כתבים שכעסו על כך שלפיד כותב שם ולא מוציא הודעה לעיתונות. השנה הסרטונים שלכם משעממים עם סרטון של 3 שעות. מה זאת ההחלטה המוזרה הזאת?"
רייכמן: "הבחירות האלה הם בוואטסאפ ושם אנחנו נמצאים. אין כאן אוסקר של סרטונים מגניבים ואנחנו רואים את המצביעים שלנו כאנשים רציניים. כל סרטון או מודעה שתראו, מגובה בפרסום כזה או אחר של אדם אמיתי שמספר איך יש עתיד שינתה לו את החיים באמת". לדבריה, המפלגה עובדת חזק בכנסי שטח, עבודה בצ'אטים ושיחות טלפון, ועוד.
אלי חזן, יועץ במטה ההסברה של הליכוד, שמר על הקו הרשמי שטוען כי התקשורת תוקפת את המפלגה. לתחושתו "רבים מכלי התקשורת מוטים כנגדנו, ואני מניח שיש לזה בסיס רב. מעלימים אותנו בחלק מהמקומות. נתניהו נסע לצרפת - לא רק שהפכו את הנסיעה ללא טובה, אלא הוא גם הגיע לביקור בבית כנסת שם ואני לא ראיתי את זה באף גוף תקשורת".
חזן הוסיף עוד כי "מהרגע שנתניהו הצטרף לפוליטיקה, או שאהבו אותו או ששנאו אותו - הצד השני ניסה לשוות לו דימוי של דמון והיינו צריכים להילחם בזה".
אסף אייזן, אסטרטג הקמפיין הראשי של המחנה הציוני, דחה את הטענה של קרקובסקי כאילו נראה היה שהמפלגה לא הייתה קיימת כמעט במערכת הבחירות: "קודם כל מהלך החיבור בין המפלגות בין בוז'י וציפי לבני - בקמפיין זה התחיל ביום הכרזת הבחירות במהלך ששינה את המפה הפוליטית". לדבריו, "לבני היא חלק מרכזי בקמפיין ואנחנו כאן בגלל החיבור איתה. מה שחשוב כרגע זה מה יהיה עוד 8 ימים".
קרקובסקי שאל את אמיר הספרי, סמנכ"ל קריאייטיב במשרד פובליסיס ישראל ואחראי על קמפיין הפרסום של מרצ, מה הכשל בכך שהמפלגה תמיד עושה קמפיין טוב, אבל מתרסקת בקלפיות. "מרצ תמיד חוזרת לאותה סיטואציה והיא מה עושים כשאתה על 6 מנדטים? האם אתה מדבר כמו גדול ואז אנשים אומרים - הוא לא צריך את הקול שלי, או שאתה נאבק על כל קול. זו הייתה ההחלטה הכי חשובה שלנו - האם מדברים על תיק החינוך או הפנים למרצ. הקרב הזה פונה לאנשי שמאל שרוצים משהו אחר, ששואלים איך משרתים את המהפך הכי טוב. עכשיו שכנעו אותם להצביע להרצוג ולהם אנחנו אומרים - אם נתת קול למרצ, ודאי שאתה עוזר למהפכה. מספרים לכם על מהפכים אבל אחר כך אותו ראש ממשלה נבחר".
אלי חזן מהליכוד סיכם את הפאנל בכנות לא אופיינית לקמפיין בחירות: "כל הקמפיינים מלווים בשקרים ואין אמת. אחת השאלות שעלתה כאן הייתה לגבי המצע - כולם מפרסמים מצע, וכולם יודעים שהם לא יעמדו בזה".