לקראת מהפך דרמטי: נתח הפרסום באינטרנט יעקוף השנה את הפרסום בפרינט
הדוח השנתי על התקשורת בשנה החולפת בעריכת רפי מן ואזי לב-און מאוניברסיטת אריאל, מציג ממצאים נוספים בנושאי מדיה, כולל כמה פוסטים היו אלימים וגזענים ב-2014
הדוח השנתי 'התקשורת בישראל 2014, סדרי יום, שימושים ומגמות' שמפורסם בימים אלו, קובע כי כבר השנה יתכן שהפרסום באינטרנט ידיח את הפרסום בפרינט אל המקום השלישי. קביעה זו מגיעה על רקע בדיקת יפעת מחקרי מדיה כי ב-2014 נתח הפרסום באינטרנט עמד על 22%, גידול של 24% ביחס לשנה שלפני כן, בעוד שנתח הפרסום בעיתונות קטן ב-9% ל-23%, רק נקודה אחת יותר מהאינטרנט.
'התקשורת בישראל 2014, סדרי יום, שימושים ומגמות' יוצא בהוצאת המכון לחקר מדיה חדשים, חברה ופוליטיקה בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, בשיתוף עם יפעת מחקרי מדיה וקנטאר מדיה מחקרי TGI. את המחקר ערכו ד"ר רפי מן וד"ר אזי לב-און. לדוח המלא - לחצו כאן.
2014 גם שוברת שיאים באלימות הרשתית. על פי הדוח, עולה כי בשנה החולפת הופצו ברשתות החברתיות בישראל יותר ממיליון פוסטים שכללו אלימות מילולית, קללות, שפה בוטה, ביטוי גזענות, או קריאה לביצוע מעשה אלימות פיזי.
אפשר להעריך כי האלימות התמקדה בעיקר במהלך אירוע חטיפת 3 הנערים ולאחר מכן מבצע צוק איתן, אבל לא רק כמובן. על פי הדוח סדר היום התקשורתי ביותר מ-20% משנת 2014 התמקד בנושאי ביטחון, בעקבות חטיפת 3 הנערים ורציחתם, מבצע צוק איתן וירי הרקטות לעבר חלקים נרחבים ממדינת ישראל.
כפי שכבר פרסמנו באייס, המצב הביטחוני השפיע פחות על היקף ההוצאות לפרסום, שעמדו בשנה זו על היקף דומה לזה של השנה הקודמת, למרות החודשיים המתוחים בקיץ 2014. ב-2014 היקף הפרסום עמד על 3.6 מיליארד שקלים, בדומה לשנה שלפני כן.
בשנת 2014 ירד אמון הציבור בתקשורת לשפל חסר תקדים. על פי נתוני 'מדד הדמוקרטיה הישראלית' של המכון הישראלי לדמוקרטיה רק 29.7% מכלל הציבור הביעו אמון בתקשורת, שיעור אמון נמוך יותר מזה שחש הציבור כלפי מוסדות אחרים.
ויש גם פן רומנטי בדוח: האינטרנט הפך לדרך הנפוצה ביותר בקרב גולשים להכרות עם בני או בנות זוג חדשים. על פי סקר בזק שהתפרסם ב-2014, לא פחות מ-32% העידו כי הכירו את בן/בת זוגם באינטרנט, בהשוואה ל-6% לפני 5 שנים.
אלה הם רק חלק מן הממצאים הרבים הנכללים בדוח השנתי, שיוצא לאור זו השנה הרביעית. הדוח סוקר את הנושאים המרכזיים שעמדו על סדר היום התקשורתי, את שימושי המדיה ושוק הפרסום, המחאות בתקשורת הנושא יוקר המחייה, ניהול משברים ברשתות החברתיות ועוד.