פרסום ראשון

המלחמה בין אקו"ם לתחנות הרדיו האזוריות עשויה לשנות את דרך גביית התמלוגים

תביעת אקו"ם נגד רדיו ירושלים, שהורחבה נגד כל התחנות, עשויה להשליך על דרך גביית תמלוגים עבור השמעת שירים. האם ביהמ"ש יאשר את נוסחת אקו"ם, או יבחר בתשלום פר שיר?

אלכסנדר כץ | (2)

הרחק הרחק מאור הזרקורים מתנהל לו בימים אלו הליך משפטי בין אקו"ם לבין 16 תחנות הרדיו האזוריות, שעשוי לקבוע רבות את הדרך בה גופי שידור ישלמו עבור תמלוגים לשירים. לאייס הגיעו מסמכים מהם עולה כי במסגרת ההליך, ביקשה אקו"ם - המנהלת את זכויות היוצאים של מלחינים, מחברים ויוצרים החברים בארגון - שבית המשפט יאשר מודל תשלומים אחיד נטול הנחות, עבור הזכות לעשות שימוש ביצירות שאקו"ם מנהלת את זכויות השימוש בהן.   תחנות הרדיו מחויבות לשלם לגופי התמלוגים אחוז מסוים מההכנסות שלהן, עבור הזכויות לשידור מוזיקה. נוסחת אקו"ם קובעת כי התחנות ישלמו אחוז מסוים מסך הכנסותיהן, בהתאם לזמן השידור של מוזיקה מכלל שידוריהן, ולמעשה הנוסחה יוצאת התאמה בין כמות החומר המוגן שמשודר לגובה האחוזים שייגבו כתמלוגים. 

על התחנות להעביר בצורה מסודרת את רשימת השירים שהושמעו כדי שניתן יהיה להעביר את התמלוגים ליוצרים ולשאר בעלי הזכויות. ואולם, לאורך השנים חלק מהתחנות לא שילמו כלל תמלוגים, וכאלה שכן חתמו על חוזים מול אקו"ם, לא עמדו בתנאיו.   ההליך שמתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, החל בכלל בתביעה שהגישה אקו"ם בדצמבר 2013 נגד רדיו ירושלים. אקו"ם טענה כי לאורך שנים רבות התחנה, בהנהלתה הקודמת וגם הנוכחית, שידרה שירים ללא רישיון. בעקבות כך נחתם עמה עסק זמני, במסגרת הליך משפטי, אולם כעת אקו"ם טוענת כי התחנה אינה מוסרת לה דוחות במועדים שנקבעו בהסכם.   ברדיו ירושלים טענו כי הסוגיה היא כללית ונוגעת לכל תחנות הרדיו, וביקשו לצרף גם אותן כנתבעות. האקט בו נקטה התחנה הוא מהלך המאפשר לכל נתבע בהליך משפטי לעתור לצירוף נתבעים נוספים להליך המתנהל נגדו, בתנאי שהעילה שהוא טוען שמתקיימת נגדו עומדת גם נגד צדדים אחרים, להם אין את הזכות לסרב להיות מצורפים לתביעה.    

בית המשפט אישר את הבקשה לפני מספר חודשים וצירך לתביעה את 
רדיו צפון, רדיו קול רגע, 90FM אמצע הדרך, רדיוס, רדיו ללא הפסקה, רדיו תל אביב, רדיו חיפה (ורדיו חם אש), אקו 99FM, קול חי, קול ברמה, רדיו לב המדינה, רדיו דרום (על 2 שלוחותיה – באר שבע ואשקלון), גלי ישראל, קול הים האדום ורדיו א שמס.

בשבוע שעבר החליט השופט רם וינוגרד להחריג מהתביעה את תחנת הרדיו החרדית קול חי משום שהיא מחזיקה בהסכם קבוע עם אקו"ם עד ל-2016. "אין חולק כי בין התובעות לבין הנתבעת שורר הסכם שיעמוד בתוקף עד לינואר 2016, מכאן שהתביעה בעניינה מוקדמת, ואין מקום לדון בה", קבע השופט וינוגרד.  

20 שנה של סכסוכים

  נחזור לרגע לעבר. כמעט כל התחנות שידרו מאז הקמתן באמצע שנות ה-90, תקופות ארוכות ללא רישיונות והפרו לכאורה את זכויות היוצרים של אקו"ם, כאשר חלקן ממשיכות לא לשלם עבור הזכויות גם כיום - למרות שהיצירות מנוגנות גם מעל גלי האתר, וגם באתרי האינטרנט שלהן. בתביעה שהגישה אקו"ם נכתב כי בתחילת דרכן של התחנות, טענו נציגיהם כי הן במצוקה כלכלית קשה, ובשנים 1997 עד 1999 לאחר הליכים משפטיים, נקבעו תעריפי תשלום מדורגים. כשהתחנות לא עמדו בתשלומים אז, הן נתבעו.   לאורך השנים נחתם "הסכם רישיון קבוע" עם חלק מהתחנות, עם נוספות הגיעו ל"הסכם רישיון זמני", ואחרות אינן חתומות על כל הסכם. במצב הדברים הנוכחי, אקו"ם הודיעה לתחנות כי מ-1 בינואר השנה לא יינתנו יותר הנחות והקלות וייתבע מהן תמלוג קבוע. בתביעה נטען כי עד סוף 2014 הסתיימו כל ההסכמים שהעניקו לתחנות הרדיו הנחות לילה למשל והקלות נוספות, ונדרשו מהן תשלום התמלוגים המתוארים בתביעה זו. כאמור, עם קול חי התברר כי יש הסכם עד לשנה הבאה.   ואולם, תחנות הרדיו האזוריות לא הסכימו לשלם את התמלוגים שדרשה אקו"ם, מה שהוביל להליך המשפטי ואף מגעים מוץ לכותלי בית המשפט, כאשר הממונה על ההגבלים העסקיים העניק באוגוסט 2014 להתאחדות תחנות הרדיו האזורי היתר לנהל מו"מ משותף בשם כל הנתבעות מול אקו"ם, מה שהקפיא לתקופה את ההתנהלות המשפטית בין הצדדים. כשהצדדים לא הגיעו להסכמות, חזר הנושא לבית המשפט.   אקו"ם מבקשת כעת באמצעות עו"ד נחום גבריאלי ממשרד זליגסון גבריאלי ושות', כי בית המשפט יקבע שהתמלוגים שתחנות הרדיו ישלמו עבור השימוש ביצירות המוגנות יקבעו על פי 3 פרמטרים, שבאמצעות נוסחה מתמטית ניתן יהיה לקבוע את אחוז התמלוגים שעל כל תחנה לשלם מסך הכנסותיה.   התביעה הנוכחית אינה נוגעת כלל לחובות העבר שצברו תחנות הרדיו, שעל פי הערכות נעמדות במאות אלפים ואף מיליני שקלים לאורך 2 העשורים האחרונים. באקו"ם עדיין בוחנים את האפשרות לפעול לגביית החוב הזה, אם וכאשר כל הנתונים - הכנסות התחנות ורשימת השירים - תונח בפניהם.  

תגובות

מנכ"ל אקו"ם יוריק בן דוד, אמר היום לאייס כי "בית המשפט אמור לקיים דיונים, לשמוע חוות דעת וטיעונים של כל אחד מן הצדדים, ועל בסיס הנתונים שיובאו לפניו לקבל החלטה שתקבע מהם הצורה והאופן בו התמלוגים ישולמו. המטרה היא שבית המשפט גם יחייב את תחנות הרדיו להעביר דיווחים מאומתים על ידי רואה חשבון, לגבי גובה הכנסותיהם והשירים ששידרו, כדי שניתן יהיה לגבות את התמלוגים. רוב התחנות שילמו תמלוגים אולם לא כולן עמדו בתנאי ההסכם עם אקו"ם, שמחייב אותן בין היתר להעביר דיווח מדויק על גובה הכנסותיהם".   
מנכ"ל רדיו ירושלים, גדי קסטיאל, טוען כי לתחנה שלו אין חובות עבר לאקו"ם עד לינואר 2015. לדבריו, התביעה הולכת לעסוק בנושאים עקרוניים שעשויים לשנות את הדרך בה יגבו תמלוגים מגופי תקשורת. "בפעם הראשונה הולכת להיבחן הנוסחה של אקו"ם, כשנציג את הנוסחה הקלוקלת הזאת לבית המשפט", הוא אומר. "כי מה הקשר בין הכנסות התחנה לבין תשלום על שירים? אני מציג חלופה – תשלום לפי שיר. כך אני - כמנכ"ל של חברה – אוכל לדעת איזה סכום אני יכול להקצות עבור מוזיקה בתקציב השנתי שלי".   אבל קסטיאל לא מתכוון לעצור בנוסחת אקו"ם, אלא לבקש מבית המשפט לבחון את נתיב הכסף שעובר מגופי השידור לגוף עצמו. "אנחנו רוצים לדעת אם הכסף הולך ברובו למנגנון או ליוצרים. זו גם סוגיה שתעלה בבית משפט".   תחנת רדיו כל חי הוחרגה כאמור מהתביעה. פרקליטיה, עורכי הדין משה יצחק אוסדיטשר ויפתח תייר מסרו כי "כבר בעת הגשת התביעה היה ברור שלאקו"ם אין כל עילת תביעה ממשית כנגד קול חי. במסגרת החלטת בית המשפט המחוזי, שניתנה בעניינן של כלל תחנות הרדיו האזורי בישראל, נעשתה אבחנה חד משמעית בין רדיו קול חי ליתר תחנות הרדיו האזורי בישראל, ונקבע כי אין ולא הייתה כל עילת תביעה כנגד רדיו קול חי, ובהתאם הורה בית המשפט על מחיקת פרטי רדיו קול חי כנתבעת בהליך. במסגרת החלטת בית המשפט המחוזי, ניתנה התייחסות נרחבת למעמדה של רדיו קול חי כנתבעת ולאפשרות לנקוט כנגדה בהליך משפטי כאמור, כאשר, אמירותיו של בית המשפט המחוזי בהקשר לרדיו קול חי במסגרת ההחלטה, מדברות בעד עצמן, ומביאות לתוצאה הראויה והמתבקשת מנסיבות העניין".  

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    מוני 19/08/2015 08:51
    הגב לתגובה זו
    הרדיו מעלה בעיתון שתי טענות. 1. הוא רוצה לבדוק האם הכסף הולך ליוצרים או למנגנון... מה הבעיה ללכת לדו"ח השנתי של אקו"ם ולבדוק את זה? זה מאוד פשוט. אקו"ם זו חברה שהקימו היוצרים, ואם הם הקימו חברה פחות יעילה, זה לא עניינו. 2. הוא שואל "מה הקשר בין הכנסות לבין תמלוגים?" וזה אומר שהוא לא מבין שום דבר מהחיים שלו. הרי אם יצרתי יצירה, ומישהו עושה ממנה רווחים כספיים, ברור שמגיע לי תשלום ביחס כלשהו לרווחים. ירוויח מעט ישלם מעט, ירוויח הרבה, ישלם הרבה. הוא סותר את הטענה של עצמו, כי בתחילת הדרך הם מבקשים מחירים נמוכים, כי הם היו בהפסדים. אז כשזה נוח לו, פתאום הנוסחה של אקום טובה לו?
  • 1.
    לילך 17/08/2015 19:18
    הגב לתגובה זו
    אקו״ם גובים מעל ומעבר