
משרד הבריאות מחדד נהלים - כדי למנוע פרסום פרטים על חולים לפני הודעה למשפחה
בני משפחתו של שמעון פרס גילו מהתקשורת כי הנשיא לשעבר "יפונה בדקות הקרובות" לבית החולים בשל כאבים בחזה (כפי שפורסם במהדורת 'חדשות 10' ב-24 בינואר, א"כ),. ילדיו של הנשיא לשעבר ובני המשפחה זעמו על כך שהם גילו את הדבר מהתקשורת מבלי שעודכנו לפני כן, אבל אפילו פרס בעצמו, עודכן על דבר פינויו מ'חדשות 10' עוד בטרם הגיע אליו האמבולנס, מה שהעלה את החשד כי אדם הקשור למד"א הדליף את המידע, שפורסם במהירות. בעיה זו של אישים מוכרים - אבל גם של נפגעי טרור ותאונות דרכים - שפרטיותם נפגעת במהלך פרוצדורות רפואיות כמו פינוי לבית חולים או אשפוז, אינה תופעה חדשה. דווקא בעידן הנוכחי - עם הסמארטפונים והרשתות החברתיות, העברת המידע מתבצעת כל כך מהר, שלעיתים בני משפחה מתבשרים על יקיריהם מהתקשורת. הדיווח בערוץ 10 על כך שפרס "יפונה בדקות הקרובות"
זו גם הסיבה למכתב שהוציא לאחרונה משרד הבריאות לגופי ההצלה השונים, ובו הבהרה לגבי ההתנהלות התקשורתית של אותם גופים בכל הנוגע לנפגעים באירועים ביטחוניים, נפגעי תאונות דרכים ותאונות אחרות, וגם חולים המגיעים לקבלת טיפול רפואי. במכתב שהגיע לידי אייס, מבקשת מירי כהן, מנהלת תחום בכיר שירותי הצלה ועזרה ראשונה במשרד הבריאות, לרענן את נוהל הפצת מידע מזהה בתקשורת וברשתות החברתיות של חולים ונפגעים. "לאחרונה אנו עדים לאירועים בהם מידע מזהה על חולים ונפגעים מתפרסם באמצעי התקשורת או ברשתות החברתיות עוד בטרם הדבר נודע לבני משפחתם", כתבה כהן במכתבה למד"א, ארגוני ההצלה השונים, וגם מנהלי חברות פרטיות של שירותי אמבולנסים. "פרסום פרטים אודות אירוע, גם אם שמו של החולה/נפגע אינו מוזכר באופן מפורש, מאפשר לעיתים לזהותו, לאור המידע המתפרסם, בין אם המדובר באישיות מכורת או לא".
המכתב שנשלח על ידי משרד הבריאות
כהן מציינת כי כבר היו מקרים בהם גילו כי אנשים מהתקשורת והרשתות החברתיות, על כך שבן משפחה נפגע או נהרג, ולדבריה - "בחלק מהמקרים נראה שמהידע הגיע מגורמי הצלה בזירת האירוע".
הפצת מידע עשוי לגרום לזיהוי המטופל או הנפגע, מהווה הפרה של חוק זכויות החולה וחוק הגנת הפרטיות, ובמשרד הבריאות טוענים כי הם מתכוונים לנקוט בצעדים נגד מפרי החוק. כך דורשים במשרד - על מנת להקטין את דליפת המידע – לצמצם את תפוצת הנתונים בתוך ארגוני ההצלה, להימנע מפירוט כתובת מדויקת שלאירוע, תפקיד בו נושא הנפגע, וצילום בגדיו ופרטים מזהים. במשרד גם דורשים לא לפרסם מידע אודות פטירתו של חולה או נפגע עד שכל בני המשפחה קיבלו הודעה מסודרת על כך מהגורמים המוסמכים – כוחות הביטחון או שירותי הבריאות.
- 4.תאוות הפרסום של המנכ"ל באה על חשבון החיסיון הרפואי גם אם מדובר באישיות בכירה (ל"ת)ארז 21/02/2016 18:31הגב לתגובה זו
- 3.ירון 21/02/2016 17:32הגב לתגובה זומקוה שמכתב זה יואיל ולו במעט להרגיע את תאוות רדיפת הפרסום והיח"צ של ארגון מד"א.
- 2.בושה למד"א (ל"ת)מיה 21/02/2016 17:29הגב לתגובה זו
- 1.למיטב זכרוני שמעון פרס פונה באמבולנס מד"א (ל"ת)זכריה הנביא 21/02/2016 15:53הגב לתגובה זו