
מנכ"ל משרד התקשורת אופטימי: "'ברית המועצות' תהיה מוכנה לקראת ינואר 2017"
יותר מ-15 שנה לאחר שהחלו הגישושים לגבי איחוד הרגולטורים בתחום התקשורת, טוען מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר כי המהלך עשוי להסתיים בינואר 2017. את הדברים אמר היום (יום ג') במהלך ישיבה של ועדת הכלכלה של הכנסת, שהמשיכה להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון חוק התקשורת שנועד להסדיר את הרגטולציה על השידורים המסחריים ואיחוד הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין.
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל הזכיר כי בדיון הקודם שקיימה הוועדה, הוא ביקש את התייחסותו של פילבר לצורך בקידום ההצעה עוד לפני סיום הוועדה להסדרת השידורים בראשותו של פילבר. הוא אף הבהיר כי בכוונת הוועדה לקדם את החקיקה ולהעביר את הצעת החוק תוך תיקונים נדרשים, כדי לאשר את ההצעה הטובה ביותר האפשרית. לאחרונה הגישה ועדת פילבר את דוח הביניים שלה, לפני קיומו של הליך שימוע בחודש הקרוב.
פילבר התייחס לשאלה האם יש לחכות להסדרה הכוללת ולסיום הוועדה בראשותו, ואמר: "חובה לעשות את התהליך במדורג. הצעת החוק הזו היא הפלטפורמה שתקבל את התיקונים ברגולציה ותכין את הצדדים הטכניים הדרושים ליישום מסקנות הוועדה בראשותי. לכן אנחנו ממליצים לסיים את החקיקה וצופים שהמועצה תהייה מוכנה לקראת ינואר 2017, ולכשיסתיימו תיקוני החקיקה שידרשו בעקבות האסדרה הכוללת, המועצה החדשה תוכל לקלוט וליישם אותם". פילבר הוסיף כי הכוונה לפעול לבצע הליכים למינויים, כדי שלא יקרה מה שקורה בהקמת תאגיד השידור הציבורי, כך שבינואר 2017 כבר תהייה מועצה בתוקף.
ראש פרויקט רפורמות במדיה במכון הישראלי לדמוקרטיה, ד"ר תהילה אלטשולר, אמרה כי צריך לשאול קודם לשם מה מאסדרים את שוק הטלוויזיה המסחרית. לדבריה, חסרות מטרות: "מטרות חוק התקשורת ומטרות חוק הרשות השנייה אינן אותן מטרות... לשם מה מאסדרים שוק? להתמודד עם כשלים בתחרות? להגן על הצרכן? על היצירה הישראלית? כל אחד מהדברים הללו זו מטרה בפני עצמה והשאלה גם איך מתעדפים את זה".
היועצת המשפטית של משרד התקשורת, עו"ד דנה נויפלד, אמרה כי בכל הצעת חוק יש פשרה. לדבריה, "אם היינו מנסים לעשות את הטוב ביותר לא היינו מתקדמים גם עוד 12 שנה. רצינו להתחיל להקים את הגוף במקביל לעבודת ועדת פילבר, ולאחר מכן אפשר יהיה להסדיר מחדש גם את המטרות, התפקידים והסמכויות שנגזרים מתפיסת העולם הרגולטורית".
בדיון היום החלה הוועדה לאשר את סעיפי ההצעה בתחילה דנה בסעיפים העוסקים בהקמת הרשות והמועצה לשידורים מסחריים, ואישרה סעיף העוסק בשקיפות עבודת הרשות ובמינוי המועצה לשידורים מסחריים. היו"ר כבל קרא לכל המשתתפים בדיון לעזור לוועדה לייצר את הכללים שיאפשרו לבחור באנשים הטובים והנכונים ביותר לרשות ולמועצה, והמנכ"ל פילבר הצטרף לדברים. לבקשת כבל והח"כים מיקי רוזנטל ועיסאווי פריג', נקבע כי מתוך 11 חברי המועצה לשידורים מסחריים יהיו לפחות 5 נשים ונציג אחד למיעוטים.
לצד זאת, אפשר להעריך כי בחודשים הקרובים גם ידונו תחת איזו סמכות יפעל הגוף הרגולטורי החדש. כעת מועצת הכבלים והלוויין כפופה למשרד התקשורת ולמעשה לראש הממשלה נתניהו. מאידך, הרשות השנייה היא גוף סטטורי עצמאי, הפועל על פי חוק הרשות השנייה שחוקק לראשונה לפני יותר מ-25 שנה. הפוליטקאים היו מאד רוצים לראות את הרגולטור החדש פועל אף הוא תחת משרד התקשורת, מה שעלול להגביר את האחיזה הפוליטית בגוף הרגולטורי.